POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [01.12.2013, 18:08:33] • Wolin

Wspomnienia troszyńskich wypieków

Wspomnienia troszyńskich wypieków

Piekarnia w Troszynie.(fot. Andrzej Ryfczyński )

Wiele osób do dziś wspomina wyjazdy samochodem w dłuższą trasę. Jeszcze nie tak dawno mało kto w podróż zabierał ze sobą pieczywo z domu. Wystarczyło kilka kilometrów za Wolinem przystanąć na poboczu i wejść do niewielkiego sklepiku by aromat gorącego chleba napełnił smakowitym zapachem całe auto.

„Rozpływające się w ustach pieczywo wspominamy dziś nadal, przejeżdżając obok starego budynku w Troszynie. Niestety… Z pysznego chleba pozostały wspomnienia.
Z szyldu piekarni zniknęło nazwisko mistrza Krysia, a w firmowym sklepiku – jak głosi informacja-sprzedaż świeżego pieczywa odbywa się jedynie w godzinach późnowieczornych. I choć często deklarujemy, że wolimy wyroby spożywcze tworzone w niewielkich, rodzinnych „manufakturach”, to okazuje się jednak, że nie wszystkie dają radę we współczesnych czasach, naznaczonych konkurencją producentów masówki… Tym, którzy uwielbiali gorące pieczywo prosto z troszyńskiego pieca pozostało wspomnienie zapachu i smaku pierwszej odgryzanej „piętki” z gorącego bochenka.

źródło: www.iswinoujscie.pl


komentarzy: 51, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 51

Gość • Czwartek [05.12.2013, 20:59:57] • [IP: 178.238.244.***]

Z piekarni w Przytorze tez jest super.

Malwinka • Środa [04.12.2013, 18:34:10] • [IP: 80.245.184.**]

Chlebek u Mikołajczyka jest najlepszy na całym świecie, a skond to wiem bo Krystyna Mikołajczyk jest moją babcia, a ja jeste Malwina Pacan.

Gość • Wtorek [03.12.2013, 18:44:39] • [IP: 93.94.191.***]

Do Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 22:12:26] • [IP: 93.94.190.**] Sprzedają go zaraz za przejściem granicznym, jadąc w stronę Czech po lewej stronie chińczyk alkohole sprzedaje, zaś po prawej jest spożywczy, podobny do naszego Społemu. Po chleb trzeba rano podjechać bo nakład mały i szybko schodzi. Polecam z kminkiem o ile ktoś lubi. Smacznego.

Gość • Wtorek [03.12.2013, 08:36:00] • [IP: 92.42.114.**]

Pod koniec robili tylko kitulce na przyspieszaczach.Chlebek na kwasach/żurkach był ok.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 22:12:26] • [IP: 93.94.190.**]

do gościa IP: 93.94.191.*** gdzie w Habarticach ten chlebek? też tam bywam czasem

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 20:57:55] • [IP: 80.245.184.**]

Państwo Mikołajczykowie od lat bardzo ciężko pracują, a ten pachnący chlebek jest efektem długoletniego doświadczenia i ich sumienności.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 19:45:43] • [IP: 93.94.191.***]

Pieczywo w Troszynie było pyszne a zwłaszcza taki sporej wielkości chleb. Nie pamiętam ile ważył ale był większy od standardowych bochenków. Był wspaniały w smaku, czuć było zakwas. W piekarni na Monte Cassino również chleb z początku lat 90 był smaczniejszy niż obecnie. Owszem jest on najsmaczniejszym chlebem pieczonym na wyspach, ale to nie to samo co prawdziwy chleb. Aktualnie najlepszym chlebem jaki jadłem jest pieczywo kupowane w CZECHACH w Habarticach. Chleb jest ciemnego koloru choć nie jest to razowiec, pieczony w większości z mąki żytniej. Intensywny zapach i smak zakwasu. Przepyszny. Fantastyczny z samym masłem. Żaden chleb kupiony w Świnoujściu i okolicach nie może się z nim równać. Jeżdżąc tam, kupuję zawsze 10 bochenków które później mrożę, aby móc się rozkoszować tym smakiem przez dłuższy czas.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 19:19:11] • [IP: 83.11.64.***]

gdyby kazdy polak zrezygnowal z azu w domu to Polska padla by na twarz z rzadem na czele.Dlaczego ludzie sa tak glupi i wciaz wierza ze bedzie tu raj?? Roza jest piekna ale ma kolce a wy sie o tym przekonacie.

Gość123 • Poniedziałek [02.12.2013, 18:58:29] • [IP: 92.42.112.**]

Prawda jest taka, że stare piece węglowe, koksowe były dużo lepszymi piecami niż te gazowe. Wszystkim przeszkadza w tych czasach dym z kominów i trzeba piece wymieniać na gazowe lub elektryczne, bo dowalają władze kary za kopcenie mieszkańcom pod nosami. Już wszyscy zapomnieli jak sami w piecach kaflowych palili i było przyjemnie usiąść i się ogrzać. Piece węglowe w piekarniach utrzymywały dlugo stałą temperaturę przez co wypieki były aromatyczne, chrupiące i dobrze wyrośnięte. Wszyscy fachowcy w zawodach piekarz czy ciastkarz wiedzą o czym piszę i jak zmieniły się wypieki po zmianie pieców na gazowe czy elektryczne...bez dymu nie ma dobrego pieczywa...pozdrawiam

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 18:14:47] • [IP: 62.69.241.***]

Chleb z Troszyna w latach 80-tych znany był przez kierowców z z całej Polski. Jak się przejeżdżało obok, zawsze stał jakiś TIR z PKSu.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 18:08:24] • [IP: 95.91.227.***]

TERAZ TRZEBA ZATRZYMAC SIE PRZY PIEKARNI W WOLINIE KOLO CMENTARZA TEN SMAK CHLEBA JEST NIE DO OPISANIA POLECAM !!

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 17:14:25] • [IP: 93.94.189.***]

Pamiętam tą piekarnie.Jako dziecko często jezdziłem z rodzicami do Gryfina.Za kazdym razem kupowalismy tam chleb ibyl tak bardzo pyszny...jak z bajkowych opowiesci.No coz szkoda, ze sie to skonczylo.Od tamtej pory nigdy juz nie poczulem tego smaku.Szkoda...

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 16:40:46] • [IP: 92.42.113.***]

Ludzie spróbujcie chleba z Piekarni z PRZYTORU po trzech dniach swiezy jakby prosto z pieca wyjęty to najlepszy chleb jaki jest w swinoujsciu .

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 15:15:55] • [IP: 80.55.4.***]

Do grupy najlepszych chlebów oprócz Mikołajczyka dodam jedyny, który z PSS Społem kupuję - chleb słonecznikowy (taki krojony, można kupować np.w Polomarkecie, cena 3 zł). Na poziomie Mikołajczyka!

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 13:54:51] • [IP: 83.21.22.**]

ta chleb teraz mamy tak ze po 2 dniach pleśnieje... cud miod malina :)

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 13:38:55] • [IP: 164.126.159.***]

DAWNY TO ZNACZY LATA 70 I 80 POZNIEJ ZACZEŁA SIĘ JUZ LINIA POCHYŁA DO 12

szuszu • Poniedziałek [02.12.2013, 13:36:11] • [IP: 88.90.102.***]

Z tego co wiem tp PAN MIKOŁAJCZYK nie odda piekarni synowi bo on nie ma zielonego pojecia i serca do tego odda (to w dobre rece) i bedzie tego dogladal i smak sie nie zmieni zapewniam

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 12:55:54] • [IP: 83.89.12.***]

Kto wychwala dawny chleb z piekarni w Troszynie, ten chyba nigdy nie probowal chlebusia od pana Mikolajczyka!! PYYYCHOOOTKAAAAA!!

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 12:37:06] • [IP: 37.8.215.***]

Tak, Lisiak i Mikołajczyk w Świnoujściu były to super piekarnie... został już tylko Mikołajczyk dobra jakość i tradycja.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 12:10:18] • [IP: 93.94.190.***]

Do gościa z 10:30---Co do dochodzących wieści o schyłku Mikołajczyka - myślę, że jest tylko jedna przeszkoda w dalszym działaniu tej firmy - brak chęci do przejęcia szefostwa przez młodych od rodziców (państwo Mikołajczykowie mają swoje lata, a praca jest trudna); nic nie da nasze masowe kupowanie, podtrzymywanie finansowe poprzez zakupy, jak to robią czasem niektórzy fani grup rockowych. Chyba że firmę przejmie ktoś z zewnątrz, kto nie będzie szedł na skróty.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 11:22:45] • [IP: 46.76.35.***]

Chleb w Troszynie był pyszny, ale niestety popsuł się i ni smakował już, jak w latach 80 i 90 :-) A na Monte Cassino pyszny jest razowy - lepszego w Świnoujściu się nie znajdzie!!

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 10:57:18] • [IP: 93.94.184.*]

Szoda że takie sklepy zanikają a zostaje bryja zwana chlebem choć zawsze wolałem chleb od Mikołajczyka a bardzo dawno temu z piekarni pana Lisiaka kto pamięta obecnie tą piekarnie należy do pana Kudły ale to już nie to pieczywo i nie zaciekawe po prostu Unijne czyli nijakie.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 10:30:56] • [IP: 10.71.40.***]

Do IP. 93.94.190 z 09 37 58 Masz rację. Chleb od Mikołajczyka jest lepszym chlebem od troszyńskiego. i dlatego że jeszcze w Świnoujściu jest taka piekarnia z takim chlebem to ja nie zbudowałem pieca na chleb. Co potrzeba aby ta piekarnia dalej działała?? Podpowiedzcie.Pewno klientów.Może i większa cena, bo to jednak wymaga nakładów. Co dalej?? Może znajdą się i zorganizują miłośnicy starej receptury chleba co to przejmą.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 09:37:58] • [IP: 93.94.190.***]

Nie znam lepszego chleba od Mikołajczyka z Monte Cassino. Troszyński był o klasę gorszy od tego. Niestety, dochodzą mnie słuchy, że Mikołajczyk przestanie wypiekać, zdaje się, młodsi nie przejmą biznesu. I wejdzie ktoś inny, zaklei logo Mikołajczyka, wyrzuci starą poniemiecką skrzynię z depozytem zakwasu, czy jak go zwą i zaczną się nowe, chemiczne porządki, a jakże, zgodne z HCCP czy może nawet CCCP.

Gość • Poniedziałek [02.12.2013, 09:07:36] • [IP: 178.238.245.**]

A pamietacie restauracje gesu w Przybiernowie i podawany tam kotlet schabowy z ziemniakami i zasmazana kapusta.A grochowka z boczkiem w Babigoszczy. Stare czasy.

Oglądasz 1-25 z 51
■ Fundacja Logos wynajmie od 01.09.2019r. lokal użytkowy (dawna Karpatka) z przeznaczeniem na bufet szkolny – sklepik. Informacje w sprawie wynajmu – tel. 91 – 321 23 66 – dyrektor Małgorzata Gołębiowska ■
■ Niedawno pisaliśmy, że lista darczyńców na komitet wyborczy Janusza Żmurkiewicza pokrywa się w części z tym których zwolnił z podatków. Dziś głos w sprawie zabrał sam Janusz Żmurkiewicz ■ Lista darczyńców na komitet wyborczy Janusza Żmurkiewicza pokrywa się w części z tą o firmach, które prezydent Świnoujścia zwolnił z podatku od nieruchomości i nie tylko – zauważa jeden z naszych Czytelników. Inni mieszkańcy zwracają uwagę na relacje prezydenta z właścicielami firm zwolnionych z podatku ■ Ruszył nabór wniosków o dofinansowanie zakupu wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym ■ Mężczyzna wpadł do kanału portowego. Wyszedł z niego o własnych siłach. Do zdarzenia doszło w nocy z soboty na niedzielę. Mężczyzna zagapił się i wpadł do wody. Wyszedł z niej o własnych siłach. Na miejsce przyjechała policja. Około godziny 1.30 przy przeprawie promowej Bielik, po stronie Warszowa, do wody wpadł mężczyzna. Dopłynął on do drabinek i wyszedł z wody o własnych siłach. Po tym, jak wydostał się na powierzchnię, na miejsce dojechała policja ■ Z Terminala w Świnoujściu PGNiG wyekspediowało już 5000 cystern z ładunkiem skroplonego gazu ziemnego (LNG). Największym odbiorcą LNG są stacje regazyfikacji obsługujące miejscowości, które nie mają dostępu do ogólnopolskiej sieci dystrybucji gazu ■ W ubiegłym roku z podatku od nieruchomości prezydent Janusz Żmurkiewicz zwolnił 7 firm. Bywały lata, kiedy przedsiębiorców, którzy skorzystali na takim zwolnieniu, było dwa razy tyle. W ciągu 10 lat z tego powodu do miejskiego budżetu nie wpłynęło ponad 7,5 mln złotych ■