POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.09.2015, 21:48:46] • zachodniopomorskie

Gotuj z Jackiem Neptunem- przepis na śledzia po kołobrzesku

Gotuj z Jackiem Neptunem-  przepis na śledzia po kołobrzesku

fot. aliengel

Śledzie są obecne w kulinariach niemal całego świata, mamy śledziki po niemiecku z dodatkiem remulady, śledzia po czesku w postaci zapiekanki, śledzia po litewsku z dodatkiem suszonych grzybów, śledzia po japońsku na sałatce jarzynowej. W Polsce przepisów na te smaczne rybki jest bez liku, choćby w danym regionie: śledzie po kaszubsku, po śląsku zmielone i podawane m.in. z wędzonym boczkiem, po kujawsku, warmińsku, po giżycku… Wreszcie mamy śledzie pod pierzynką, po królewsku, w occie, oleju, śmietanie, majonezie. Tym razem proponujemy jednak śledzia po kołobrzesku, co wydaje się najbardziej zbliżone do naszego regionu, zwłaszcza że przepis pochodzi od znawcy ryb i rybnych smaków- Jacka Neptuna

Przepis na Śledzika kołobrzeskiego:
Marynata:
- 3,5 litra wody
- ½ litra octu 10 %
- 9 łyżek soli
- 6 łyżek cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

Składniki:
- 2 kilogramy fileta ze śledzia bałtyckiego
- 2 szklanki oleju
- 10 cebul pokrojonych w paski
- pieprz i papryka do smaku
- śledzie osuszone z zalewy

Wykonanie:
Przygotuj marynatę z wody, octu, soli, cukru. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marynatę ostudź. Przygotuj filety ze śledzi. Dokładnie obierz je z ości i skóry. Włóż do zimnej marynaty i marynuj w niej śledzie przez 3 dni w lodówce. Codziennie lekko przemieszaj śledzie, żeby dobrze pokryła je zalewa. Po tym czasie wyjmij śledzie z lodówki i odsącz dokładnie z marynaty. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zmiel pieprz. Śledziki pokrój na małe kawałki długości 3 cm posyp pieprzem i papryką lub zwiń je (przed zrolowaniem posyp pieprzem i papryką). Układaj partiami, przesypując gęsto cebulą. Ostatnią warstwę ma stanowić cebula. Zalej śledzie olejem i poczekaj dobę, żeby przegryzły się smaki. Przechowuj w lodówce.

Smacznego.
Jacek


komentarzy: 28, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 28

Gość • Środa [23.09.2015, 22:11:20] • [IP: 37.196.80.***]

najlepze to po szwedzku i z morza polmocnego w polsce nie ma dobrych sledzzi

Gość • Środa [23.09.2015, 00:50:30] • [IP: 80.245.177.***]

Dzièkuje

Autor tekstu. • Wtorek [22.09.2015, 20:26:39] • [IP: 93.89.204.**]

Kwaśno-słodki smak, z wyczuwalną nutą cebuli, pieprzu i papryki, to pychotka. Inspiracją dla powstałej potrawy był parę zebranych przepisów. Możecie to nazywać jak chcecie, Szczeciński, Świnoujski, czy Dziwnowski nie jest ważne, ważne jest to że naprawdę jest smaczny. Więc skończcie z czepialstwem, a przygotujcie go, a wtedy nie jeden z Was podziękuje mi.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 14:11:51] • [IP: 83.12.180.**]

w Szczecinie czy w Odrze?I tak odrowskie byly najsmaczniejesze.palce lizac.gdzie te czasy?

Gość • Wtorek [22.09.2015, 14:10:38] • [IP: 83.10.224.**]

Niedawno podobne śledzie jadlem wg.podobnego przepisu ale one się nazywaly" Śledzie po góralsku" Wiec gdzie tu prawda i który przepis jest prawdziwy i oryginalny ?

Gość • Wtorek [22.09.2015, 13:43:11] • [IP: 62.69.254.**]

Panie Jacek, nie wstyd Panu, ten przepis jest w dziale Ciekawostki, jako produkt regionalny z Kołobrzegu. Zawsze należy podać źródło. Jeśli chodzi o Paprykarz Szczeciński to był on opracowany nie w Odrze a w szczecińskim Gryfie. Stosowny dokument można znaleźć w necie.

Autor tekstu. • Wtorek [22.09.2015, 12:34:40] • [IP: 93.89.204.**]

Odpowiadam na pytania: -to są surowe świeże śledzie -w lodówce można przechowywać miesiąc.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 10:45:55] • [IP: 93.94.190.***]

JA szykuje śledziki zawsze tak i nazywam je po domowemu bez wymysłów, od tych różniastych nazw i roznych potraw to ludzią sie w glowach zajączkuje.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 10:11:04] • [IP: 92.221.75.***]

takie sledzie to moja siostra robila juz 20 lat temu zadna rewelacja w nowosci a sledzik pyszny

Gość • Wtorek [22.09.2015, 10:05:54] • [IP: 92.42.114.***]

śledzie nieestetycznie wykonane, tak jakby na szybkiego robiony pod wódke.A jak sie goście schleją to i śledzie są piękne i smaczne

nina • Wtorek [22.09.2015, 10:05:52] • [IP: 31.61.139.***]

Słój olbrzymi bo chyba taka też zwykle ilość gości. A oto mój przepis:śledzie, oliwa, czarne oliwki, czerwona cebula, śliwki węgierki/mogą być suszone lub wędzone/, przyprawy do ryb i prowansalskie. Dla autora prawdziwych morskich opowieści - brawo!! bis!!

Gość • Wtorek [22.09.2015, 08:34:22] • [IP: 80.245.180.***]

Jak długo można je przechowywać. Ilość w słoju na załączonym zdjęciu, imponująca!

Gość • Wtorek [22.09.2015, 08:14:29] • [IP: 80.245.180.***]

Mam pytanie: Czy to są surowe, świeże śledzie, czy solone? Proszę o podpowiedź.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 08:03:47] • [IP: 95.129.224.***]

A ile tych śledzi osuszonych z zalewy?

Burek • Wtorek [22.09.2015, 07:57:55] • [IP: 46.112.190.**]

Cukier w tym przepisie jest po to by łamać smak octu, a nie żeby słodzić śledzie. 6 łyżek cukru na tę ilość jest minimalna. Do śledzia potrzebna jest flaszeczka. A jak flaszeczka to i morskie opowieści na przykład takie; kiedy szliśmy przez Pacyfik, zmyło nam z pokładu skrzynki, pełne śledzia i sardynki, koszyk krabów, beczkę sera, kalesony oficera, sieć jeżowców, jedną żabę, kapitańską zmyło babę, taki był cholerny sztorm!. Beczki rumu nam nie zwiało, pół załogi ją trzymało!. Taki był cholerny sztorm!. Postawcie wina dzban, opowiemy dalej wam. Ahoj!!

Gość • Wtorek [22.09.2015, 07:57:28] • [IP: 178.238.251.***]

do śledzi w oleju jest dobra smaczna i ładnie wygląda czerwona cebula

Gość • Wtorek [22.09.2015, 07:57:21] • [IP: 77.114.85.***]

a propos paprykarza szczecińskiego. Czy ktos wie jaka firma produkuje obecnie smaczny paprykarz taki jak był kiedyś i gdzie go można kupić? Wszystkie na jakie natrafiłem dotychczas w marketach są niejadalne (pełno śmieci, które gębę wykręcają)

Gość • Wtorek [22.09.2015, 07:50:40] • [IP: 178.238.251.***]

wg identycznego przepisu robiła śledzie moja od kilkudziesięciu lat a teraz i ja, nie myślałam że to śledż po kołobrzesku równie dobrze może być po konińsku

Gość • Wtorek [22.09.2015, 07:44:20] • [IP: 62.69.253.***]

Albo śledź w oleju, albo w occie.Mieszanie psuje smak.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 07:35:15] • [IP: 88.156.232.***]

Jacek, nie zapominaj, że do tego śledzia jeszcze Żytnia Wyborowa - jak pamiętam. Pozdrawiam Kołobrzeg ze Świnoujścia.

Gość • Wtorek [22.09.2015, 06:50:07] • [IP: 93.94.191.***]

Pan Waldek do dziś zjada śledzie- bo je lubi.Pozdrawiam

Gość • Wtorek [22.09.2015, 05:08:57] • [IP: 95.129.224.**]

Znam ten przepis i polecam tyko nie wiedziałem że są to śledzie po Kołobrzesku, pyszne..

Gość • Wtorek [22.09.2015, 04:09:24] • [IP: 164.40.246.**]

Czemu po kołobrzesku? Śledzie powinny być na portalu pokazane po Świnoujsku. Zresztą i tak paprykarz Szczeciński jest wynalazkiem Świnoujskim, a dokładniej byłej PPDMiUR Odra!

Gość • Wtorek [22.09.2015, 00:10:22] • [IP: 109.47.1.***]

Super przepis. Proponuje zeby przynajmniej raz na tydzien publikowac jakis ciekawy, zapomniany przepis kulinarny. Napewno wiecej byloby korzysci i pozytku niz artykuly donosicieli, wzajemnej krytyki i ublizania.

Gość • Poniedziałek [21.09.2015, 23:34:22] • [IP: 185.29.84.**]

tylko po co ten cukier? ma być OCET!! :D

Oglądasz 1-25 z 28
■ Informujemy, że organizowana przy targowisku miejskim (ul. Kołłątaja) impreza plenerowa "Pchli Targ", zaplanowana na 4. i 25. kwietnia br się nie odbędzie ■
■ Palmowa Niedziela już dziś! Musimy obyć się w tym roku namiastką dawnych uroczystości. Nie musimy wchodzić tłumnie do kościoła. Ale najważniejsze by pamiętać o tradycji i historii. Dziś Niedziela Palmowa Męki Pańskiej wprowadzająca nas w Wielki Tydzień. Chrystus wjechał do Jerozolimy by tam przeżyć mękę krzyża i chwałę zmartwychwstania. Wjeżdżającego na osiołku zbawiciela witały tłumy. Ludzie rzucali mu pod nogi palmy. Na pamiątkę tego wydarzenia do dziś, na tydzień przed Wielkanocą obchodzimy Niedzielę Palmową. W związku z epidemią musimy odstąpić w tym roku od masowego święcenia gałązek. Najważniejsze jednak byśmy pamiętali o naszej tradycji. Epidemia nie jest wieczna, tak jak nasza wiara. Gdy ustąpi, na wspomnienie tegorocznych, epizodycznych zmian będziemy się mogli jedynie uśmiechnąć. Nastrój świąteczny już budujemy w naszych sercach. Pomaga mu coraz odważnej wyglądające zza chmur wiosenne słońca. Bo oto nadchodzą wiosenne właśnie święta. Święta odrodzenia przyrody i nadziei! ■ Świnoujście: Zestawienie zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 stan na dzień 04.04.2020, godz. 20:00 liczba potwierdzonych zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w m. Świnoujście: 0 liczba osób objętych kwarantanną w m. Świnoujście: 89 liczba osób pod nadzorem epidemiologicznym w m. Świnoujście: 16 ■ Od 27 marca 2020 r. 14-dniową obowiązkową kwarantanną objęte będą również osoby przekraczające granice, na co dzień pracujące w państwie sąsiednim ■