POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [14.11.2017, 12:05:27] • Polska

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

fot. Organizator

Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przyjemności oraz relaksu. Co więcej, dla wielu przyrządzanie potraw i kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów kulinarnych, na których nie brakuje chętnych, by szkolić się i doskonalić umiejętności pod okiem profesjonalistów.

Apetyt na gotowanie

Skąd u Polaków zainteresowanie kulinariami? Bez wątpienia, w rozwoju mody na gotowanie, znaczącą rolę odegrały liczne produkcje telewizyjne i kulinarne programy typu reality show. Kolejne edycje takich formatów jak: „MasterChef”, „Kuchenne rewolucje” czy „Bake Off – Ale Ciacho” cieszą się niesłabnącą popularnością. Na brak wiernych czytelników nie mogą też narzekać topowi blogerzy kulinarni. Podobnie jak uznane serwisy o gotowaniu, które notują stałe wzrosty liczby odsłon. Polacy chętnie korzystają z ogólnodostępnych, często nieskomplikowanych przepisów, które inspirują i zachęcają do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji smakowych. Udowadniają także, że gotowanie wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a przy odrobinie chęci, pichcić może każdy z nas. Genezy zjawiska szukać należy również w zmianie stylu życia naszych rodaków. Żyjemy intensywniej, potrzebujemy zdrowych, szybkich i smacznych przepisów, jednocześnie z rozmysłem komponujemy codzienne menu i zwracamy uwagę na etykiety produktów. Nie bez znaczenia pozostaje także większa otwartość na zagraniczne potrawy, pełne wpływów rozmaitych kultur, jak i chęć modyfikowania dań, pochodzących z rodzimej kuchni. Polacy nie boją się eksperymentować i często sprawdzone, tradycyjne receptury od swoich przodków, traktują jako bazę do autorskich wariacji kulinarnych. Aktualne trendy w gotowaniu to także przejaw zmian w ogólnym podejściu do życia. Polacy zaczęli celebrować chwile, delektować się jedzeniem. Dostrzegli, iż wspólne pichcenie z rodziną i przyjaciółmi, może być idealnym sposobem spędzania wolnego czasu. Gotowanie przestało kojarzyć się z pozbawionym finezji, nużącym obowiązkiem, a stało się prawdziwą przyjemnością, kreatywną odskocznią od codziennych spraw.

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

fot. Organizator

Z pasji do gotowania

O tym, iż aktualnie kulinaria zajmują czołową pozycję wśród zainteresowań Polaków, najlepiej świadczy popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów gotowania. Polacy chętnie nabywają nowe umiejętności, szkolą się i edukują w zakresie gotowania. Wiedzę pragną czerpać od profesjonalistów, którzy tajniki sztuki kulinarnej opanowali do perfekcji. Techniki filetowania i porcjowania ryb, przygotowywanie świeżego makaronu czy rozbiór drobiu to tylko początek długiej listy proponowanych warsztatów. Wzrost zainteresowania tematyką gotowania zauważyli także właściciele firm i menedżerowie dużych korporacji, którzy wykorzystują potencjał kulinarnych eventów w kontekście integracji zespołu. I dla nich rynek dostarcza wiele zróżnicowanych ofert. Jak podkreśla Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy, gdzie od 20 lat organizowane są różnorodne eventy, rekordy popularności notują m.in. turnieje kulinarne. – Boom na naukę gotowania trwa w najlepsze. Jeśli dołożymy do tego element zdrowej rywalizacji, powstaje pojedynek kulinarny z prawdziwego zdarzenia. Bo któż nie chciałby sprawdzić swoich umiejętności, pod okiem zespołu profesjonalistów? Zauważalna jest także tendencja powrotu do źródeł i zagłębiania w regionalną tradycję. Warsztaty kulinarne – proces produkcji piwa, nalewek regionalnych, miodów i pierników to nasze ostatnie hity. Mieszkańcy naszego regionu odtwarzają dolnośląską tradycję, stąd też nowe browary i powstające małe manufaktury. Współpracując z nimi jesteśmy w stanie przenieść uczestników warsztatów w odległe czasy, jednocześnie odkrywając nieznane dotąd tajemnice. Sądząc po zainteresowaniu tego rodzaju eventami, idea czerpania
z przeszłości i tworzenia nowej tradycji ma w Polsce wielu zwolenników – podsumowuje ekspert Dworu Korona Karkonoszy.

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

fot. Organizator

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Na parkingu miedzy Netto a PEC - u biega króliczek. Zwierzatko jest wystraszone i nie daje się złapać, chowa się pod autami ■ "Komunikacja Autobusowa" Sp. z o.o. z siedzibą w Świnoujściu informuje, iż w dniach 19.20.21 czerwca 2018 r. Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Świnoujściu organizować będzie ćwiczenia ratowniczo-gaśnicze, w celu doskonalenia umiejętności prowadzenia działań ratowniczych i gaśniczych podczas pożaru autobusu, procedur alarmowania, powiadamiania i współpracy oraz umiejętności prowadzenia medycznych działań ratowniczych. Ćwiczenia będą prowadzone na prawobrzeżnej części miasta w dzielnicy Warszów w godz. 14:00 do 15:00. Prowadzenie ćwiczeń nie spowoduje utrudnienia w kursowaniu autobusów komunikacji miejskiej oraz bezpieczeństwo osób mogących przebywać w tym czasie w pobliżu prowadzonych ćwiczeń ■
■ Pożar trawy w Przytorze. Do gaszenia pożaru wysłano kilka jednostek gaśniczych. Dym jest widoczny z daleka. Dzisiaj (wtorek) po godzinie 13.00 strażacy zostali powiadomieni o pożarze trawy przy ulicy Pomorskiej. Wysłano kilka jednostek straży. Pożar jest widoczny z kilku kilometrów (z miejscowości Lubin) ■ Kowalski - nowa twarz w muzycznym świecie. Klip do najnowszej piosenki nagrywał w rodzinnym mieście Świnoujściu ■ W ramach obchodów 100-lecia Marynarki Wojennej RP świnoujscy marynarze defilowali już ulicami miasta,i składali wiązanki w miejscach pamięci narodowej. W sobotę zapraszają do portu wojennego, w niedzielę zaprezentują swoje okręty w paradzie na wodach ŚwinyW ramach obchodów 100-lecia Marynarki Wojennej RP świnoujscy marynarze defilowali już ulicami miasta,i składali wiązanki w miejscach pamięci narodowej. W sobotę zapraszają do portu wojennego, w niedzielę zaprezentują swoje okręty w paradzie na wodach Świny ■ „Fake Taxi” w Świnoujściu? Ostrą jazdę młodzieży na tylnym siedzeniu słychać było na całym osiedlu! Okres nastu lat to specyficzny czas, gdy ma się czym, ma się z kim ale nie ma się gdzie. Rozwiązanie tego problemu znalazła młoda para, która urządziła sobie naprawdę ostrą jazdę w samochodzie na jednym z osiedlowych parkingów. Niestety, jak się okazało, głośne krzyki oraz brak przyciemnianych szyb w połączeniu z godzinami szczytu, nie było zbyt dobrym pomysłem... ■ Przytór-Łunowo. Przerwa w dostawie wody. W związku z modernizacją sieci wodociągowej biegnącej pod ulicą Zalewową w najbliższy czwartek 14 czerwca 2018 r. , w godzinach 9.00 – 14.00 nastąpi przerwa w dostawie wody dla ulicy Zalewowej od Sąsiedzkiej do Szmaragdowej oraz ulicy Zarzecze. Zakład Wodociągów i Kanalizacji przeprasza za wszelkie utrudnienia. ■ Gdy nadejdzie śmierć, będziecie czekać jak owce na rzeź. Służby ze strachu nabiorą wody w usta… Jak pokazały ostatnie wydarzenia związane z marynarzem który przed śmiercią krwawił z uszu, nosa oraz wymiotował krwią, służby nie mają planu, na to jak zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom Świnoujścia. Co więcej, podobnie jak z katastrofą w Czarnobylu, służby mają tendencję do trzymają tajemnicy do samego końca i nie informują o najważniejszych aspektach, skazując tym samym nas i nasze rodziny na śmierć. Postanowiliśmy ujawnić, jak działają służby w przypadku zagrożenia życia mieszkańców oraz to, jak niechętnie udzielają informacji na temat zagrożenia na przykładzie zdarzenia z chorym marynarzem ■ Joanna Agatowska w programie Radio Szczecin "Rozmowy pod krawatem" na pytanie redaktora o to czy była wywierana na nią presja ze strony otoczenia prezydenta Żmurkiewicza, aby się zwolniła z OSiR, odpowiedziała, że jej zwolnienie się ma związek z tym, że musi poświęcić dużo czasu na przygotowanie kampanii ■ Wielka awantura na warszowskim „Placu Pigalle”. Zaczęło się od kobiety, skończyło na polsko-ukraińskiej bójce. Podczas interwencji służby zatrzymały 8 mężczyzn narodowości ukraińskiej, zaś pogotowie zabrało do szpitala 5 mieszkańców Warszowa. Poza tym policjanci ze strażą graniczną przetransportowali obywateli Ukrainy na posterunek policji, gdzie odbyło się dokładne sprawdzanie dokumentów i stanu trzeźwości sprawców ■ To był nieprzemyślany chuligański wybryk”-kapitan żaglowca Kruzensztern przeprosił za profanację pomnika Jana Pawła II Kapitan rosyjskiego żaglowca „Kruzensztern” zdecydowanie potępił zachowanie marynarzy, którzy dopuścili się zbeszczeszczenia popiersia Jana Pawła II. Informację ze zdjęciem otrzymanym od czytelnika opublikowaliśmy na portalu iswinoujscie.pl. Kapitan żaglowca z kolei swój list w tej sprawie skierował do „mieszkańców Świnoujścia, obywateli Polski i katolików na całym świecie” ■