POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [20.11.2017, 17:23:54] • Polska

Dynia – królowa jesieni

Dynia – królowa jesieni

fot. Organizator

Sezon na dynie uważamy za otwarty! To właśnie o tej porze roku, kiedy dynie są najbardziej dojrzałe, możemy cieszyć się bogactwem witamin, które zawierają. Poznaj już dziś ciekawe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać to warzywo w kuchni i kulinarnie zachwycić najbliższych!

Jej walory odżywcze warto doceniać przez całą jesień

Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.

Przepisy, które odmienią Twoje menu

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut! Do dzieła!

Składniki:

- Dynia hokkaido (0,5 kg)
- Natka pietruszki
- Szałwia świeża (do smaku)
- Cebula dymka (1 sztuka)
- Ser feta (50 g)
- Mąka (70 g)
- Jajko (2 sztuki)
- Sól i pieprz (1 sztuka)
- Olej
Dip czosnkowy

- Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)
- Jogurt grecki (100 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Sól i pieprz (do smaku)
- Ostra papryka (do smaku)
- Pestki dyni (3 łyżki)

Przygotowanie:

Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!

Po więcej inspiracji na pyszne dania z dynią w roli głównej i nie tylko zapraszamy na www.winiary.pl.

Klaudia Komsta


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W ramach bardzo wielu imprez Międzynarodowego Dnia Latarń Morskich, przeprowadzona zostanie przez Klub Biegacza Jogging, VII edycja Biegu Wspinaczkowego na Latarnię (najwyższą nad Bałtykiem – 311 schodów). Zapisy od 15.00, start od 16.00 (każdy zawodnik startuje kolejno pojedynczo, po wystrzale armatnim). Do zdobycia liczne nagrody, upominki i gadżety ufundowane przez Stowarzyszenie Miłośników Latarń w Świnoujściu ■
■ Trzej zatrzymani za napaść na taksówkarza na drodze S3 w okolicy Babigoszczy to obywatele Niemiec. Tak wynika z ustaleń policji ■ Nieznani sprawcy napadli na taksówkarza ze Świnoujścia na drodze DK3. Do zdarzenia doszło między Przybiernowem a Babigoszczą. Sprawcy uciekli, trwa policyjna obawa. Do taksówki pana Mirosława ze Świnoujścia wsiadło dziś rano prawdopodobnie dwóch pasażerów. Samochód udał się w stronę Szczecina. Między Przybiernowem a Babigoszczą taksówkarz został zaatakowany i wyrzucony z auta. Sprawcy ukradli samochód i oddalili się w nieznanym kierunku. Taksówkarza w ciężkim stanie zabrał śmigłowiec LPR. Trwa policyjna obława na sprawców napadu i kradzieży. ■ Premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że wybory samorządowe odbędą się w niedzielę 21 października 2018 r. Zgodnie z terminarzem, druga tura wyborów na wójtów, burmistrzów odbędzie się 2 tygodnie później, czyli 4 listopada. Od dziś - przez 9 dni - partie polityczne, koalicje, stowarzyszenia, organizacje społeczne i sami wyborcy mogą tworzyć komitety wyborcze. 21 października będziemy głosowali na swoich przedstawicieli do rad gmin, powiatów, sejmików wojewódzkich, a także wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Od momentu ogłoszenia aktu zarządzenia wyborów rusza też kampania wyborcza. ■ Mieszkańcy coraz częściej krytycznie oceniają inwestycyjne pomysły i decyzje obecnej władzy. Tym razem wiele emocji wywołało otoczenie Szkoły Podstawowej nr 6 przy ul. Kościuszki. To pewne, że najłatwiej się inwestuje kiedy przestrzeń jest pusta, stąd pewnie bezmyślna decyzja o likwidacji całej dotychczasowej zieleni przed szkołą. Urząd co prawda zapowiada, że nie długo pojawią się tam nowe nasadzenia drzewek, ale obecne wrażenia są po prostu złe ■ Powrócili cali i zdrowi. O godzinie 7.30, na pokładzie promu "Gryf" powrócili do Świnoujścia strażacy uczestniczący w akcji gaszenia pożarów lasów w Szwecji. W uroczystości powitania uczestniczyli premier Morawiecki i szef MSWiA ■ Firma Astaldi poinformowała, że nie podpisze umowy na zaprojektowanie i budowę tunelu pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu. Umowa miała być podpisana w wyznaczonym przez Miasto terminie 3 sierpnia. Kilkanaście godzin przed wyznaczonym terminem Włosi podjęli ostateczną decyzję o rezygnacji z kontraktu. W komunikacie na tę okoliczność włoska spółka informuje: "Astaldi odstępuje od podpisania umowy na projekt: „Usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu – budowa tunelu pod Świną” z powodu: Upływu prawie dwóch lat od przedstawienia oferty do rozpoczęcia robót Braku rzeczywistej waloryzacji kosztów robót w Polsce, które tylko w ostatnim czasie wzrosły o 30 proc. Dużego ryzyka wydłużania się procedur rozliczania robót dodatkowych Braków w dostępie do zasobów materiałowych i osobowych na polskim rynku" ■