POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [04.12.2017, 08:06:09] • Polska

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

fot. Organizator

Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci.

Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

SKŁADNIKI: 

Na placki:
3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz

Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well to wyjątkowo pozytywne zaskoczenie dla podniebienia i prawdziwe odkrycie smakowe. Pasta łączy w sobie między innymi aromatyczny koperek, nieco kwaskowy ogórek kiszony i pyszne ziarno słonecznika. Wszystko tworzy bardzo oryginalny smak, zamknięty w kremowej konsystencji pasty przełamanej chrupiącymi dodatkami. Pasta nie zawiera konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, skomponowana jest jedynie ze składników pochodzenia roślinnego i dlatego z powodzeniem może zagościć również na stołach wegetarian czy wegan. Jest wspaniałym pomysłem na pyszne kulinarne podboje dla dzieci i dorosłych. Jednym z podstawowych składników pasty jest słonecznik – ziarno bogate odżywczo, zawierające witaminy A, C, E, B6, a także minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Pasta zawiera błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well jest oryginalnym produktem, który warto włączyć do swojego codziennego menu. Bezpieczny skład, pyszny smak, tylko roślinne składniki i brak konserwantów to atuty, które sprawiają, że produkt sprawdzi się nie tylko w kuchni wegan i wegetarian, ale także wszystkich dbających o zdrowie oraz urozmaicone menu dorosłych i dzieci. Pasta jest kulinarnie wielofunkcyjna, świetnie nadaję się na kanapki, jest bardzo atrakcyjna jako dodatek do dipów i sosów, można ją dodać do zupy, sałatki, farszu i wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 16 listopada (piątek) o godz.17:00 na „Spotkanie Jubileuszowe Michała Juszczakiewicza”, aktora, reżysera, producenta filmowego, a nade wszystko – Przyjaciela naszej Biblioteki oraz wiernego sympatyka Świnoujścia. Spotkanie, na które złożą się artystyczne upominki od przyjaciół i wielbicieli Michała, poprowadzi red. Mariola Żółtowska. Nie zabraknie również słodkich niespodzianek! Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■