POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [04.12.2017, 08:06:09] • Polska

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

fot. Organizator

Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci.

Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

SKŁADNIKI: 

Na placki:
3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz

Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well to wyjątkowo pozytywne zaskoczenie dla podniebienia i prawdziwe odkrycie smakowe. Pasta łączy w sobie między innymi aromatyczny koperek, nieco kwaskowy ogórek kiszony i pyszne ziarno słonecznika. Wszystko tworzy bardzo oryginalny smak, zamknięty w kremowej konsystencji pasty przełamanej chrupiącymi dodatkami. Pasta nie zawiera konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, skomponowana jest jedynie ze składników pochodzenia roślinnego i dlatego z powodzeniem może zagościć również na stołach wegetarian czy wegan. Jest wspaniałym pomysłem na pyszne kulinarne podboje dla dzieci i dorosłych. Jednym z podstawowych składników pasty jest słonecznik – ziarno bogate odżywczo, zawierające witaminy A, C, E, B6, a także minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Pasta zawiera błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu.

Pasta z pestkami słonecznika, z ogórkiem i koperkiem marki Well Well jest oryginalnym produktem, który warto włączyć do swojego codziennego menu. Bezpieczny skład, pyszny smak, tylko roślinne składniki i brak konserwantów to atuty, które sprawiają, że produkt sprawdzi się nie tylko w kuchni wegan i wegetarian, ale także wszystkich dbających o zdrowie oraz urozmaicone menu dorosłych i dzieci. Pasta jest kulinarnie wielofunkcyjna, świetnie nadaję się na kanapki, jest bardzo atrakcyjna jako dodatek do dipów i sosów, można ją dodać do zupy, sałatki, farszu i wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W ramach bardzo wielu imprez Międzynarodowego Dnia Latarń Morskich, przeprowadzona zostanie przez Klub Biegacza Jogging, VII edycja Biegu Wspinaczkowego na Latarnię (najwyższą nad Bałtykiem – 311 schodów). Zapisy od 15.00, start od 16.00 (każdy zawodnik startuje kolejno pojedynczo, po wystrzale armatnim). Do zdobycia liczne nagrody, upominki i gadżety ufundowane przez Stowarzyszenie Miłośników Latarń w Świnoujściu ■
■ Nieznani sprawcy napadli na taksówkarza ze Świnoujścia na drodze DK3. Do zdarzenia doszło między Przybiernowem a Babigoszczą. Sprawcy uciekli, trwa policyjna obawa. Do taksówki pana Mirosława ze Świnoujścia wsiadło dziś rano prawdopodobnie dwóch pasażerów. Samochód udał się w stronę Szczecina. Między Przybiernowem a Babigoszczą taksówkarz został zaatakowany i wyrzucony z auta. Sprawcy ukradli samochód i oddalili się w nieznanym kierunku. Taksówkarza w ciężkim stanie zabrał śmigłowiec LPR. Trwa policyjna obława na sprawców napadu i kradzieży. ■ Premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że wybory samorządowe odbędą się w niedzielę 21 października 2018 r. Zgodnie z terminarzem, druga tura wyborów na wójtów, burmistrzów odbędzie się 2 tygodnie później, czyli 4 listopada. Od dziś - przez 9 dni - partie polityczne, koalicje, stowarzyszenia, organizacje społeczne i sami wyborcy mogą tworzyć komitety wyborcze. 21 października będziemy głosowali na swoich przedstawicieli do rad gmin, powiatów, sejmików wojewódzkich, a także wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Od momentu ogłoszenia aktu zarządzenia wyborów rusza też kampania wyborcza. ■ Mieszkańcy coraz częściej krytycznie oceniają inwestycyjne pomysły i decyzje obecnej władzy. Tym razem wiele emocji wywołało otoczenie Szkoły Podstawowej nr 6 przy ul. Kościuszki. To pewne, że najłatwiej się inwestuje kiedy przestrzeń jest pusta, stąd pewnie bezmyślna decyzja o likwidacji całej dotychczasowej zieleni przed szkołą. Urząd co prawda zapowiada, że nie długo pojawią się tam nowe nasadzenia drzewek, ale obecne wrażenia są po prostu złe ■ Powrócili cali i zdrowi. O godzinie 7.30, na pokładzie promu "Gryf" powrócili do Świnoujścia strażacy uczestniczący w akcji gaszenia pożarów lasów w Szwecji. W uroczystości powitania uczestniczyli premier Morawiecki i szef MSWiA ■ Firma Astaldi poinformowała, że nie podpisze umowy na zaprojektowanie i budowę tunelu pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu. Umowa miała być podpisana w wyznaczonym przez Miasto terminie 3 sierpnia. Kilkanaście godzin przed wyznaczonym terminem Włosi podjęli ostateczną decyzję o rezygnacji z kontraktu. W komunikacie na tę okoliczność włoska spółka informuje: "Astaldi odstępuje od podpisania umowy na projekt: „Usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu – budowa tunelu pod Świną” z powodu: Upływu prawie dwóch lat od przedstawienia oferty do rozpoczęcia robót Braku rzeczywistej waloryzacji kosztów robót w Polsce, które tylko w ostatnim czasie wzrosły o 30 proc. Dużego ryzyka wydłużania się procedur rozliczania robót dodatkowych Braków w dostępie do zasobów materiałowych i osobowych na polskim rynku" ■