POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [14.04.2018, 06:52:08] • Polska

Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

fot. Organizator

Niezapowiedziana wizyta, leniwy weekend, pusta lodówka, brak czasu – kulinarną odpowiedzią na każdy z tych problemów jest znana wszystkim zapiekanka. Choć kojarzy się z szybkim i prostym daniem, które ma za zadanie głównie poskromić apetyt, posiada ona także zupełnie inne, wysmakowane oblicze. Zapiekane w piecu potrawy są bowiem obecne w prawie każdej kulturze i mienią się zarówno feerią barw, jak i bogactwem smaków, mimo że wszystkie powstają tylko w jednym naczyniu.

Przyrządzane w piekarniku dania jednogarnkowe różnią się między sobą w zależności od kraju, z którego pochodzą. Inspirację na zapiekany obiad można znaleźć nie tylko w kuchni włoskiej i francuskiej, ale również angielskiej, greckiej i marokańskiej. Zapiekanie może przybierać dwie różne formy – w otwartym naczyniu lub pod przykrywką.

Spod pokrywki
Jeśli bliskie jest nam stwierdzenie, że dania przygotowywane dłużej są smaczniejsze, z pewnością dość rzadko decydujemy się na przyrządzenie prostej i szybkiej zapiekanki. Warto pamiętać niemniej, że w piekarniku możemy nie tylko „zapiekać”, ale i dusić. Nieco dalszą rodziną zapiekanek są dania, które powstają w naczyniu z pokrywką. W taki sposób nie uzyska ono co prawda chrupiącej skórki, zyska jednak pełnię smaku, którą może zagwarantować tylko jeden składnik – czas. Duszone pod przykryciem w umiarkowanej temperaturze dania to idealne połączenie prostoty i smaku. Po pierwsze – wystarczy, że składniki odpowiednio przygotujemy, przełożymy do naczynia, przyprawimy i wstawimy do pieca. Dalsza część wykona się „sama”. W przeciwieństwie do pichcenia na kuchence, duszenie dań pod przykryciem w piecu nie wymaga stałego mieszania z tej prostej przyczyny, że podgrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, a nie tylko od spodu. W związku z tym gotowe będzie szybciej, a ryzyko przypalenia stanie się znacznie mniejsze. Metoda ta jest doskonała do przygotowania dań jednogarnkowych, takich jak francuski ragout, marokański tadżin, węgierski gulasz, nie wspominając o pieczeniach, duszonych rybach oraz curry.

Smak na smaku
Znacznie popularniejszym sposobem przygotowania zapiekanki jest natomiast ułożenie składników warstwowo. Dzięki temu danie będzie wyglądało estetycznie, a smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną, tworząc kompletną i wyjątkowo aromatyczną całość. Ponadto umiejętne rozmieszczenie kolejnych warstw wpłynie zarówno na smak, jak i strukturę dania. – Jednym z najpopularniejszych składników pozwalających zachować zwartą strukturę zapiekanek jest ser żółty, który jednocześnie szybko topi się w wysokich temperaturach, ale i szybko zastyga po wyjęciu z pieca – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. To właśnie tarty ser idealnie uzupełnia recepturę klasycznej, włoskiej lasagne. Innym popularnym daniem zapiekanym w piekarniku jest musaka, która wywodzi się z kuchni greckiej. Tutaj podstawą są nie płaty makaronowe, a cienkie plastry bakłażana, które dopełnia dodatek pomidorów, mięsa, sosu beszamelowego oraz oczywiście tartego sera. Ale czy komponując zapiekankę musimy kierować się konkretnym przepisem? Absolutnie nie. Aby stworzyć danie, które spełni nasze kulinarne wymagania, najlepiej w naczyniu ułożyć swoje ulubione składniki. Co ciekawe, dzięki zapiekankom z łatwością wkomponujemy do menu także te warzywa, które nieco zbyt długo leżały w kuchni. Wysoka temperatura, aromatyczny sos i towarzystwo innych składników z pewnością na nowo wydobędą tkwiący w nich aromat.

Wiosenna zapiekanka z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
½ brokułu
½ kalafiora
300 g fasolki szparagowej
1 średnia marchewka
10 pomidorków koktajlowych
100 g mąki pszennej
120 g masła
450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
100 ml słodkiej śmietanki 18%
100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
½ pęczka świeżego koperku
½ pęczka świeżego szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.
W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■ Zabawa Sylwestrowa w Warcie - Tanio, Smacznie i Wesoło tel. 91-321-46-25 ■
■ Uwaga! Dziś w nocy wypełza na jezdnie najgorszy wróg kierowców -GOŁOLEDŹ! Służby meteorologiczne mają nie najlepsze wiadomości dla kierowców,którzy muszą w ciągu najbliższych godzin pokonywać trasy w kilku regionach Polski. Ostrzeżenie o oblodzeniu i gołoledzi wydano m.in. dla Zachodniopomorskiego ■ UWAGA MIESZKAŃCY - Na ulicy Malczewskiego zgubiono duży czarny portfel marki Wittchen z duża ilością pieniędzy z dokumentami w tym dziecka oraz kartami. Uczciwego znalazcę prosimy o kontakt Iwona na numer telefonu 600375023 ■ Decyzja zapadła trzeciego dnia „Festiwalu Piękna” w Krynicy Zdroju. O prestiżowy tytuł i koronę rywalizowało 28 dziewczyn, które znalazły się w finale dzięki eliminacjom regionalnym odbywającym się na terenie całego kraju. Miss Polski 2018 została Olga Buława ze Świnoujscia■ Prezent Mikołajkowy dla władz Świnoujścia. Rusza śledztwo w sprawie mostu. Roman Kuchciński otrzymał dziś rano informację listem poleconym, że Prokuratura Okręgowa w Szczecinie podjęła na nowo śledztwo w sprawie budowy Mostu w Świnoujściu. Śledztwo kilka lat temu umorzone w sprawie budowy MOSTU łączącego wyspę Wolin z Wyspą Karsibór zarejestrowano pod nową sygnaturą. Co to oznacza? Prokuratur będzie na nowo badał wszystkie wątki budowy mostu ■ Okres przedświąteczny już za moment. Placówka Poczty Polskiej przy ulicy Kołłątaja wydłuża godziny pracy! ■ Zaginęła Shila. W dniu 01.12.2018r. Około godziny 09:00 na ul. Wybrzeże Władysława IV. W okolicach netto zaginęła suczka rasy mieszaniec owczarka niemieckiego i hasky wabi się Shila. Ma 8 lat. Jest szczepiona, łagodna, przyjacielska i kocha dzieci. Dziękuję za pomoc. Nr tel. 609 307 924 ■ Radni podzieleni w sprawie projektu wystąpienia ze stowarzyszenia Związek Miast i Gmin Morskich ■ Radny Stanisław Bartkowiak, wybrany ponownie na przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Rady Miasta oświadczył, ze rezygnuje z objęcia tej funkcji ■ OSTRZEŻENIE: Prognozuje się wystąpienie słabych opadów deszczu ze śniegiem przechodzących w opady marznącego deszczu powodujących gołoledź ■ Starsza kobieta szuka mężczyzny, który wykazał się odwagą i pomógł wyciągnąć pieska we wtorek, około 18.30 spod kół pociągu na stacji w Wysokiej Kamieńskiej. Wszystko wydarzyło się na trasie relacji Szczecin – Świnoujście. Mężczyzna proszony jest o kontakt pod numerem telefonu 782 020 699 ■ Przewodniczącym Rady Miasta wybrana została Elżbieta Jabłońska. Za wyborem głosowało 12 radnych. Pierwszym wiceprzewodniczącym Rady Miasta w głosowaniu tajnym wybrany został Marek Niewiarowski. Jacek Jurkiewicz wybrany został wiceprzewodniczącym Ray Miasta. 12 radnych głosowało za jego kandydaturą, 7 zagłosowało przeciw, 2 wstrzymało się od głosu ■ 22 listopada o godz. 14.00 radny-senior Stanisław Bartkowiak otworzy obrady pierwszej, powyborczej sesji rady Miasta. najważniejszym zadaniem jakie staje przed radnymi na pierwszym posiedzeniu jest wybór nowego przewodniczącego Rady ■ Zobaczył policjantów i zaczął uciekać. 24-latka zatrzymał trzepak! Do zdarzenia doszło w czwartkowy wieczór. Policjanci patrolujący ulice Kościuszki zauważyli w pewnym momencie mężczyznę który swoim wyglądem przypominał osobę poszukiwaną. Gdy mężczyzna dostrzegł policjantów, zaczął uciekać. Nie spodziewał się jednak, że zostanie obezwładniony przez trzepak który stanął na jego drodze. Jak się okazało, bliskie spotkanie z trzepakiem zakończyło się dla 24-latka skręceniem prawej stopy. O szczegóły odnośnie zdarzenia poprosiliśmy Oficera Prasowego KMP w Świnoujściu ■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■