POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.07.2018, 18:08:35] • Polska

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Łagodny, słodki, miodowy aromat lipowych kwiatów to nieodłączny atrybut wczesnego lata. To właśnie lipom lipiec zawdzięcza swoją nazwę. Wtedy też pszczoły pilnie zbierają nektar, który po około tygodniu zmienia się w pełnowartościowy, złocisty smakołyk. Wraz z początkiem lipca warto poznać kulinarne możliwości miodu, a szczególnie jego najpopularniejszej odmiany, którą zawdzięczamy właśnie kwiatom lipy.

Miód to doskonały dodatek nie tylko do ciepłych napojów i deserów. Z jego pomocą wzbogacimy smak śniadań i dań obiadowych. Z czym najlepiej łączyć miodową słodycz?

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Pszczela praca

Czas powstawania miodu, od momentu złożenia go w plastrach woskowych, jest stosunkowo krótki (5-8 dni). Niemniej nie przez cały rok pszczoły mają dostęp do kwiatów, pozwalających wyprodukować złoty syrop. Ponadto dla wytworzenia 1 kg miodu pszczoła musi odwiedzić blisko 4 miliony kwiatów, odbywając w tym celu od 40 do 80 tys. wycieczek poza ul. Biorąc pod uwagę ograniczony czas kwitnienia miododajnych roślin oraz ogrom pszczelej pracy łatwiej zrozumieć, dlaczego ceny prawdziwego miodu potrafią sięgać kilkudziesięciu złotych za litr. Za najdroższy uznawany jest miód manuka z Nowej Zelandii. Rekordzistą na skalę światową jest niemniej tak zwany „miód elficki” (około 21.000 zł za kilogram), wydobywany z jaskini położonej na głębokości ok. 1,8 km na terenie Turcji. Co ciekawe, ponieważ na etapie „produkcji” nektar łączy się z wydzielanymi przez pszczoły enzymami, miód, mimo, iż pozyskiwany z roślin, nie jest on zaliczany do produktów wegańskich.

Miodowo, lipcowo – z czym najlepiej smakuje miód?

fot. Organizator

Kulinarne miodobranie

Miód słynie przede wszystkim ze swoich właściwości prozdrowotnych. Nie można niemniej zapomnieć o tkwiącym w nim potencjale kulinarnym. Przede wszystkim miód warto wykorzystać w roli zamiennika cukru, dodając go do herbaty, kawy, koktajli, ciast oraz wszelkich innych słodkich przysmaków. Intensywna słodycz i gęsta konsystencja sprawiają, że sam w sobie jest idealną marynatą do ryb i mięs, szczególnie w połączeniu z musztardą. Wyśmienicie smakują także zapiekane w miodzie warzywa. W parze z sokiem z cytryny i oliwą stworzy on z kolei apetyczny słodko-kwaśny dressing sałatkowy. Jego słodki smak w sałatce idealnie przełamiemy dzięki wiórkom delikatnie pikantnego sera żółtego typu szwajcarskiego. Urozmaiceniem dla sałatki z miodowym dressingiem może stać się również żółty ser typu holenderskiego podawany z grilla, który kroimy w grube plastry i przed położeniem na ruszt owijamy w folię aluminiową – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Z miodem warto również poeksperymentować, tworząc w mniejszych słoiczkach ulubione kompozycje smakowe i na wzór oliwy mieszając go z suszonymi pączkami róży, laską cynamonu, anyżem, goździkami, płatkami chili czy tymiankiem.

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Magdalena Brzęczek


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o. o informuje, iż rozpoczął prace modernizacyjne i remontowe pracowni RTG w budynku przy ulicy Mieszka I 7. Finansowanie działań inwestycyjnych odbywa się w ramach Budżetu Obywatelskiego na rok 2019 ■ Z uwagi na brak na krajowym rynku szczepionek przeciwko grypie Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o.o. informuje, że w dniach od 17.10.2019r. do 28.10.2019r. zawiesza akcję szczepień przeciwko grypie dla mieszkańców miasta w wieku powyżej 60 roku życia ■ Agatowska i Kochan wygrały w Świnoujściu ■ Mężczyzna na wózku inwalidzkim, zaopatrzony w butelkę z łatwopalnym materiałem i zapalniczkę, został zatrzymany przez policję przed jednym z lokali gastronomicznych w Świnoujściu. Mogło dojść do tragedii ■ W czwartkowy wieczór tuż przy Kościele Chrystusa Króla rozegrała się dramatyczna walka o życie mężczyzny. Po godzinie 19:00 pod kościele zatrzymały się dwie karetki pogotowia oraz dwa wozy strażackie. Ratownicy zaczęli reanimować 67-latka, u którego nastąpiło zatrzymanie krążenia. Niestety, ponad 40-minutowa akcja reanimacyjna nie przywróciła czynności życiowych ■ Ponad 1,5 mln zł wynosi łączna kwota kar, jakie miasto naliczyło wykonawcy Promenady Zdrowia za niedotrzymanie terminu wykonania inwestycji ■