POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [16.04.2019, 21:36:40] • Polska

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

fot. Organizator

Już jest! Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok? Czy technologia może w tym pomóc?

Większość z nas wraz z pierwszymi przebłyskami wiosennego słońca, zaczyna odczuwać konieczność zmiany diety. Po zimie jesteśmy zmęczeni i brakuje nam niezbędnych witamin. Dlatego z tak dużą chęcią odwiedzamy targowe stoiska i sięgamy po młode warzywa. Pamiętajmy, że najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są te pochodzące z upraw ekologicznych. Aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw, także poza sezonem, należy pomyśleć o ich odpowiednim zamrożeniu i przechowywaniu –oczywiście w odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce.

JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ MŁODE WARZYWA?
„Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że młodych, delikatnych warzyw nie należy przechowywać w foliowych torebkach bez dostępu do tlenu. Zaraz po zakupach trzeba je wyjąć z opakowania i umieścić na dolnej półce lodówki lub w specjalnej komorze BioFresh” – radzi Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.
Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce, wcześniej zawijając pędy w wilgotną ściereczkę. W ten sposób zachowają one doskonały smak przez około 3 dni. Jeżeli chcemy zachować świeżość szparagów na dłużej, to warto skorzystać z technologii BioFresh firmy Liebherr. Świeżo zebrane szparagi przechowywane w komorze BioFresh zachowają w świeżość przez ponad dwa tygodnie!
Aby właściwie przechować młodą marchewkę, należy najpierw odciąć jej zielone części, w przeciwnym razie w ciągu kilku dni liście zwiędną i zaczną pobierać wilgoć z samego korzenia, który stanie się pomarszczony, brzydki i miękki. Najlepiej wiec schować marchew do lodówki, w komorze BioFresh będzie ona świeża nawet przez 80 dni.
Zielona sałata to prawdziwa bomba witaminowa, lecz żeby zachowała swoje właściwości należy przechowywać ją w chłodnym miejscu. W zwykłej lodówce może być przechowywana do 5 dni, z kolei w szufladzie BioFresh nawet do 13 dni.
Świeże zioła można umieścić w naczyniu z wodą. Jednak, by przedłużyć ich świeżość, powinny być przechowywane w szufladzie BioFresh. Przy odpowiednim ustawieniu wilgotności świeże zioła mogą być przechowywane nawet przez dwa tygodnie.

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

fot. Organizator

PRZECHOWYWANIE PRZEZ ZAMRAŻANIE
Wariantem dobrze zachowującym składniki odżywcze jest też zamrażanie. Szparagi można przechowywać w ten sposób aż do 6 miesięcy. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, pędy należy najpierw obrać, a następnie włożyć ostrożnie do torebki na mrożonki, jednocześnie usuwając z niej jak największą ilość powietrza. Jeśli chcemy ugotować nasze szparagi, wystarczy wyjąć pędy prosto z zamrażarki i włożyć je bezpośrednio do wrzącej wody.
Mrozić możemy również zioła. Wystarczy je posiekać i umieścić w foremce na kostki lodu, następnie zalać wodą i włożyć do zamrażarki. Dzięki temu będą podzielone na wygodne do użycia porcje. Do mrożenia szczególnie nadają się pietruszka, szczypiorek, koper, bazylia, tymianek, estragon i melisa. Świetnym pomysłem jest również połączenie mięty i kostki lodu w jednym.
„Przy zamrażaniu żywności kluczowym jest odpowiednie opakowanie. W przypadku nieszczelności wysuszenie mrożonek następuje dużo szybciej. Idealnie do mrożenia są więc szczelne pojemniki lub torebki. Poprzez wypompowanie powietrza przed mrożeniem i dokładne zamknięcie opakowania, żywność będzie chroniona przed wysuszeniem, utlenieniem oraz przed wnikaniem drobnoustrojów w czasie przechowywania w zamrażarce.”- podkreśla Krzysztof Wasilewski.

TWOJE CENTRUM ŚWIEŻOŚCI
W odpowiednim przechowywaniu i mrożeniu produktów z pewnością pomoże nam także odpowiednia chłodziarko-zamrażarka. Idealnie sprawdzi się urządzenie marki Liebherr z linii French Door CBNes 6256. Pojemność użytkowa tej chłodziarko-zamrażarki to ponad 470 litrów, a wygodę użytkowania – oprócz dwuskrzydłowych drzwi, zapewniają m.in. dwie w pełni wysuwane szuflady BioFresh. Nawet, gdy szuflady są wypełnione ciężkimi produktami, w ich płynnym otwieraniu pomoże system szyn teleskopowych.
Zamrażarka wyposażona jest także w funkcję NoFrost, dzięki któremu produkty zamrażane są obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz. Niezbędne produkty są zawsze pod ręką. Co istotne, w przypadku awarii prądu mrożonki są bezpieczne. Zamrażarka utrzyma odpowiednią temperaturę aż do 45 godzin. Zamrażać można bez ograniczeń, French Door CBNes 6256 pomieści aż 114 litrów! Zdrowo, sezonowo, lokalnie i szybko.
I jeszcze jedno – design. Dla wielu z nas poza funkcjonalnością kuchennych urządzeń, ważne jest to, by dobrze prezentowały się w mieszkaniu. Chłodziarko-zamrażarka French Door CBNes 6256 została uhonorowana jedną z najbardziej prestiżowych nagród w dziedzinie wzornictwa przemysłowego – Red Dot Award. Na pewno będzie to element kuchennego wyposażenia, który przyciągnie niejedno spojrzenie.

Chłodziarko-zamrażarka CBNes 6256 – cena 16 999 zł brutto.

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

fot. Organizator

Przepis na wiosenny obiad

Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki
Składniki (4 porcje)
500 g cielęciny
2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
1 pęczek (około 6 łyżek) drobnego szczypiorku
2 + 2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/3 korzenia selera
biała część pora
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
lubczyk (opcjonalnie)
dodatki do przybrania dowolne (np. tymianek, groszek cukrowy, zblanszowane szparagi itp.)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
1. Najlepiej dzień wcześniej ugotować wywar, aby można było zdjąć wygotowany tłuszczyk.
2. Obierz warzywa na rosół (2 marchewki) i pokrój na średnie kawałki.
3. Umyj mięso, przełóż je do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź
- najlepiej na durszlak położyć jałową gazę, aby rosół był czysty.
4. W dniu podania wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miękkości.
5. Tuż przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku.
6. Na koniec przy pomocy spirilizera przygotuj spaghetti marchewkowe. Wrzuć je do osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową.
7. Zupę podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych.
8. Cielęcinę albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamrażarce na inną okazję.

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

fot. Organizator

Szparagi primavera
Podane z makaronem cannelloni, szparagami, botwinką, szynką parmeńską, mini kuleczkami mozzarelli, rozmarynem i oliwą.
Składniki (4 porcje)
200 g szynki parmeńskiej
1 pęczek zielonych szparagów
12 płatów makaronu do lasagne
150 g groszku cukrowego
pęczek botwinki
200 g mozzarelli minii
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki wina wytrawnego, białego
świeży rozmaryn lub inne zioło do przybrania
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy

Wykonanie
1. Odetnij twarde końcówki szparagów. Przetnij pozostałą część na pół.
2. Botwinkę umyj, oczyść i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, uważaj, aby się nie przypaliło. Dodaj pokrojoną na średnie kawałki szynkę i obsmaż ją z obu stron. Dodaj botwinkę wino oraz śmietanę. Gotuj chwilkę do średniego zagęszczenia sosu.
4. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć szparagi i gotuj króciutko ok. 5 minut, albo według upodobań. Wyciągnij łyżką cedzakową.
5. Do tego samego garnka wrzuć groszek, gotuj go 2-3 minuty, a następnie wyciągnij go przy pomocy łyżki cedzakowej.
6. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
7. Wyłóż na talerz część szynki z botwinką, ułóż na tym zrolowane plastry makaronu. Dołóż resztkę sosu z szynką.
8. Dodaj szparagi oraz groszek cukrowy oraz ser.
9. Dodaj na koniec na każdy gorący talerz po kilka kropli dobrej oliwy oraz ulubione zioła np. rozmaryn, szczypiorek.
10. Poszczególne składniki dania możesz przygotować wcześniej (oprócz makaronu) i zamrozić. A w dniu podania rozmrozić, podgrzać i dogotować makaron.

Wiosenne mini deserki

Składniki (ilość porcji zależy od wielkości naczynia jakie użyjemy):
galaretka egzotyczna
galaretka truskawkowo-malinowa
jogurt grecki (400 g)
owoce do przybrania (u nas truskawki - bazylia)

Wykonanie

1. Przygotuj galaretki według instrukcji producenta, zmniejszając wodę o 50 ml.
2. Wylej na dno galaretkę egzotyczną. Schłodź i przełóż do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Na zastygłą galaretkę wyłóż jogurt grecki, nie musi być bardzo równo, aby np. galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca.
4. Zalej jogurt schłodzoną galaretką i przełóż do lodówki.
5. Na koniec ozdób deser owocami.
6. Deser podawaj schłodzony.
7. Możesz do przygotowania galaretki użyć np. wina białego i czerwonego, zastępując wodę.
8. Desery możesz przygotować wcześniej, przykryć folią i przechować 2-3 dni w lodówce.
9. Po wyjęciu wystarczy już tylko ozdobić.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W kwietniu br. zgubiłam złoty pierścionek wysadzany drobnymi diamencikami. Pierścionek stanowi dla mnie dużą wartość sentymentalną. Uczciwego znalazcę bądź osoby, które mogą pomóc w odzyskaniu pierścionka proszę o kontakt pod nr telefonu 50-163-86-99. Przewidywana cenna nagroda. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność poinformować, że w dniu 22 czerwca (sobota) o godz. 14:00 w Bibliotece Głównej (ul. Piłsudskiego 15) odbędzie się spotkanie, poświęcone Theodorowi Fontane. Spotkanie organizuje Koło Przyjaciół Zamków i Ogrodów z Marchii, z siedzibą w Berlinie, które w ten sposób zamierza uczcić 200-lecie urodzin autora książki „Meine Kinderjahre”. Dziecięce lata Theodor Fontane spędził w Świnoujściu, stąd pomysł na spotkanie rocznicowe w naszym mieście. Językiem uroczystości będzie wyłącznie język niemiecki, a weźmie w niej udział m.in. znana aktorka monachijskiego teatru, Pani Christine Hammacher- Möller, która przeczyta fragmenty cytowanej książki. Wszystkich zainteresowanych osobą i twórczością Theodora Fontane (a nie zrażonych barierą językową spotkania) serdecznie zapraszamy w sobotę do Biblioteki. Wstęp wolny! ■
■ Z uwagi na upalną pogodę od kilku dni wzrasta zagrożenie pożarowe w lasach. Wilgotność ściółki leśnej utrzymuje się na poziomie 10 %, co oznacza, że nawet najmniejszy bodziec cieplny (iskra, rozgrzany układ wydechowy pojazdu, rzucony niedopałek papierosa) może wywołać pożar. Apelujemy o ostrożność podczas pobytu w lesie. W razie pożaru prosimy o powiadomienie straży pożarnej pod nr 998 lub 112 ■ W dniu wczorajszym w okolicach promenady, plaży został zgubiony telefon Samsung S8 uczciwego znalazcę proszę o kontakt 575487733 Przewidywana nagroda! ■ Nowy prezes ZMPSiŚ SA. Rada Nadzorcza Spółki Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście SA na posiedzeniu w dniu 17 czerwca br. powołała Pana Krzysztofa Urbasia na stanowisko prezesa zarządu. Nowy prezes swoje obowiązki obejmie z dniem 1 lipca br. - informuje Monika Woźniak-Lewandowska Specjalista ds. komunikacji i PR ■ Rozpoczęła się akcja protestacyjna związków zawodowych, które działają w Morskiej Służbie Poszukiwania i Ratownictwa. Powodem oflagowania siedzib są między innymi bardzo niskie zarobki. Jak powiedział nam jeden z pracowników, przedstawiciel związków zawodowych SARu - Jesteśmy jedyną grupą pracowniczą, która dotyka wręcz dyskryminacja, bo za każdą godzinę bycia w gotowości by podjąć akcję ratowniczą dostajemy zaledwie 2 zł i 57 groszy. Jest to niezgodne z jakimikolwiek przepisami. Próbujemy rozmawiać z dyrekcją na ten temat od wielu miesięcy. A od lutego jesteśmy w sporze zbiorowym. Niestety od tego czasu dyrekcja nie znalazła czasu na rozmowę z nami ■ Certyfikat przyznawany jest tylko na jeden sezon. Otrzymują go kąpieliska, które spełniają wyśrubowane wymogi czystości środowiska. Ocena jest 3-etapowa – od aplikacji, przez weryfikację po losową międzynarodową kontrolę. Sprawdzane są głównie kryteria czystości i bezpieczeństwa. Kąpielisko musi być strzeżone a także wyposażone w środki pierwszej pomocy. Brany jest również pod uwagę klimat i przyjazność infrastruktury – podjazdy dla niepełnosprawnych czy tablice informacyjne. Ostatecznie o przyznaniu Błękitnej Flagi decyduje krajowe i międzynarodowe jury. Już od jutra od godziny 10, na kąpielisku pojawią się ratownicy by strzec Państwa bezpieczeństwa ■ Znaleziono jacht. Gdzie jest jego załoga? ■ Huśtawka dla dzieci niepełnosprawnych może być zagrożeniem dla innych użytkowników? Nawet zabawa na bezpiecznym placu może skończyć się wypadkiem. Przekonała się o tym dziewczynka, która postanowiła pohuśtać się na urządzeniu przeznaczonym dla dzieci niepełnosprawnych. Na miejsce przyjechało pogotowie ratunkowe ■ Agresja rowerzysty - uderzoną kobietę zabrało pogotowie. Zajście z udziałem czterech młodych rowerzystów i właścicieli posesji przy ulicy Rycerskiej miało bardzo nieoczekiwany przebieg. Najpierw jadący na rowerach nie chcieli ustąpić drogi samochodowi, potem jeden z nich wykazał się niepojętą agresją, w wyniku czego kobieta trafiła do szpitala ■ Policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Świnoujściu ustalili i zatrzymali podejrzanego o spowodowanie uszczerbku na zdrowiu kobiety idącej promenadą. Mężczyzna usłyszał zarzut spowodowania obrażeń ciała u pokrzywdzonej w wyniku rzucenia kamieniem oraz narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, tj. o czyn z art. 160 § 1 i art. 157 § 2 kk. Czyn ten zagrożony jest karą pozbawienia wolności do lat 3 ■ Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście SA zaprasza mieszkańców Świnoujścia na spotkania podczas, których przedstawi koncepcję budowy Głębokowodnego Terminalu Kontenerowego. Po prezentacjach eksperci będą odpowiadać na pytania zainteresowanych. Spotkania odbędą się: 9 czerwca, godzina 12.00 w Sali Teatralnej MDK przy ul. Matejki, 16 czerwca, godzina 12.00 w filii MDK na Warszowie przy ul. Sosnowej 18. Pierwsze spotkanie już w najbliższą niedzielę ■ Bez głosów sprzeciwu przy pięciu wstrzymujących się radni przyjęli uchwałę w sprawie metody ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz ustalenia stawki tej opłaty ■ Rada Miasta uchwaliła nowe zasady przyznawania Bonu Seniora. Odtąd miejski Bon Seniora ma być wypłacany w formie świadczenia pieniężnego ■ 2 miliony 200 tysięcy złotych na projekty inwestycyjne oraz 200 tysięcy na tzw. projekty miękkie to kwoty zapisane w uchwale w sprawie ustalenia wysokości środków finansowych na Budżet Obywatelski Miasta, które przyjęła dziś Rada Miasta ■