POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [21.07.2019, 10:26:35] • Polska

Polskie warzywa i owoce – na szczęście i dobre… życie!

Polskie warzywa i owoce – na szczęście i dobre… życie!

fot. Organizator

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Przypomina o tym również Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert ds. żywienia III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, której celem jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.

Warzywa i owoce mają wiele właściwości odżywczych i są nieocenionym źródłem m.in. witamin, składników mineralnych czy dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym do ochrony przed chorobami, utrzymania dobrej formy oraz samopoczucia.
- Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie – 500g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego. Najwartościowsze są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze – wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. - Jeśli więc gotujemy, dusimy bądź pieczemy te produkty, róbmy to jak najkrócej, by nie pozbawiać ich ważnych dla zdrowia mikroelementów – dodaje. Najwięcej witamin tracą warzywa smażone, dlatego lepiej unikać przygotowywania ich w ten sposób.

Jak przygotować smaczne i wartościowe dania na bazie warzyw i owoców?
Odpowiedzi na to pytanie udzielą wkrótce wyjątkowi i znani eksperci, którzy swoją wiedzą i bogatym doświadczeniem wspierać będą III edycję kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!” – Agnieszka Piskała-Topczewska i Marcin Budynek.
Dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale i pasja.
Marcin Budynek to mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, której motto brzmi: „Smacznie, świeżo, zdrowo”. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego często wykorzystuje produkty regionalne. Jest propagatorem zdrowego żywienia, także wśród najmłodszych.

Tegoroczna edycja kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” będzie miała przede wszystkim charakter kulinarny.
- Celem I edycji kampanii było budowanie wśród Polaków świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną
i socjologiczną. W II edycji zaprosiliśmy do współpracy ekspertów: dietetyka sportowego, trenera personalnego i psychologa sportu, którzy pokazali, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz motywacji do jej uprawiania. W tym roku kampania przebiegać będzie pod hasłem: „przyGOTUJ się na DOBRE…”,
a więc: dobre życie, zdrowie, samopoczucie, zwyczaje, decyzje, chwile, jedzenie i smaki. Z jednej strony to zachęta do działania i wezwanie do podjęcia odpowiednich kroków w kierunku zmiany nawyków żywieniowych, z drugiej zaś zapowiedź, w jaki sposób będziemy to robić – poprzez konkretne propozycje kulinarne, wspólne gotowanie, pomysły na wspaniałe i wartościowe dania, w których głównymi składnikami będą polskie warzywa i owoce – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl
www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Zespół kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!"


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Na terenie ogródków działkowych zmarł mężczyzna. 12 grudnia około godziny 8.00 policja otrzymała zgłoszenie, że na działkach, z prawej strony (jadąc w kierunku Gartz), znajduje się mężczyzna. Nie dawał oznak życia. Policjanci wezwali pogotowie. - Zespół ratownictwa nie podejmował żadnych czynności reanimacyjnych. Mężczyzna już nie żył. Był w wieku 60 lat – mówi rzecznik pogotowia Paulina Targaszewska ■ Kolejna beczka z substancją chemiczną wydobyta z dna. Na torze wodnym Szczecin - Świnoujście oprócz obiektów zawierających w sobie materiały wybuchowe znajdowane są również pojemniki ze środkami chemicznymi. Tym razem marynarze 8. Flotylli Obrony Wybrzeża wydobyli pojemnik z nieznaną zawartością, który zostanie zneutralizowany przez wyspecjalizowane pododdziały wojsk chemicznych. Operacja została przeprowadzona w piątek, 13 grudnia ■ Dorota Mikulska traci mandat radnej. Powodem jest, niedozwolone w ustawie o samorządzie łączenie pracy radnego i ławnika sądu ■ Rząd chce zabrać miliony uzdrowiskom. Protest samorządowców. Do tej pory środki z opłaty uzdrowiskowej trafiały do budżetów gmin, które mają status uzdrowiska. Dla Kołobrzegu wyrwa w finansach wyniesie 33 mln zł, w Świnoujściu to ok. 18 mln zł. Brak konsultacji krytykował również prezydent Świnoujścia Janusz Żmurkiewicz – Nie wyobrażam sobie, żeby Świnoujście nie było uzdrowiskiem. Wolałbym, żebyśmy o tym dokumencie dyskutowali, kiedy był tworzony – mówił prezydent ■ Z każdym rokiem wzrasta liczba turystów, którzy chcą zatrzymać się w Świnoujściu. Przybywa liczba miejsc noclegowych w apartamentach. Nie wzrasta natomiast w pokojach gościnnych ■ Nożownik szalał po ulicy Kochanowskiego. Prawdopodobnie groził mieszkańcom! ■ Mordor nadciąga! Strefa płatnego parkowania wkroczy do centrum Świnoujścia ■ 14 za, 6 przeciw, jeden z radnych wstrzymał się od głosu. Projekt objęcia centrum miasta strefą płatnego parkowania ■ Jedni z najbardziej znanych w Polsce i na świecie świnoujścian Elżbieta i Krzysztof Nakliccy ofiarami wypadku. Pani Elżbieta nie żyje, jej mąż walczy o życie w szpitalu ■ Olgierd Geblewicz – „Rząd PiS zabierze pieniądze uzdrowiskom” ■ Całoroczna strefa płatnego parkowania lekiem na deficyt miejsc postojowych? 3,90 złotych za pierwszą godzinę postoju, za drugą - 4,60 zł, za trzecią - 5,50 zł. Dziś radni ustalą wielkość strefy płatnego parkowania oraz stawki, które mają w niej obowiązywać ■ Sposób „budowania po świnoujsku” polega na budowaniu nowych obiektów w bezpośrednim sąsiedztwie istniejących domów, niezgodnie z zatwierdzoną dokumentacją, w sposób zakłócający spokój mieszkańców, wywołujących hałas i zanieczyszczenie, uniemożliwiając korzystanie z istniejących domów zgodnie z ich przeznaczeniem – pisze nasza Czytelniczka ■