iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.09.2015, 21:48:46] • zachodniopomorskie

Gotuj z Jackiem Neptunem- przepis na śledzia po kołobrzesku

Gotuj z Jackiem Neptunem-  przepis na śledzia po kołobrzesku

fot. aliengel

Śledzie są obecne w kulinariach niemal całego świata, mamy śledziki po niemiecku z dodatkiem remulady, śledzia po czesku w postaci zapiekanki, śledzia po litewsku z dodatkiem suszonych grzybów, śledzia po japońsku na sałatce jarzynowej. W Polsce przepisów na te smaczne rybki jest bez liku, choćby w danym regionie: śledzie po kaszubsku, po śląsku zmielone i podawane m.in. z wędzonym boczkiem, po kujawsku, warmińsku, po giżycku… Wreszcie mamy śledzie pod pierzynką, po królewsku, w occie, oleju, śmietanie, majonezie. Tym razem proponujemy jednak śledzia po kołobrzesku, co wydaje się najbardziej zbliżone do naszego regionu, zwłaszcza że przepis pochodzi od znawcy ryb i rybnych smaków- Jacka Neptuna

Przepis na Śledzika kołobrzeskiego:
Marynata:
- 3,5 litra wody
- ½ litra octu 10 %
- 9 łyżek soli
- 6 łyżek cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

Składniki:
- 2 kilogramy fileta ze śledzia bałtyckiego
- 2 szklanki oleju
- 10 cebul pokrojonych w paski
- pieprz i papryka do smaku
- śledzie osuszone z zalewy

Wykonanie:
Przygotuj marynatę z wody, octu, soli, cukru. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marynatę ostudź. Przygotuj filety ze śledzi. Dokładnie obierz je z ości i skóry. Włóż do zimnej marynaty i marynuj w niej śledzie przez 3 dni w lodówce. Codziennie lekko przemieszaj śledzie, żeby dobrze pokryła je zalewa. Po tym czasie wyjmij śledzie z lodówki i odsącz dokładnie z marynaty. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zmiel pieprz. Śledziki pokrój na małe kawałki długości 3 cm posyp pieprzem i papryką lub zwiń je (przed zrolowaniem posyp pieprzem i papryką). Układaj partiami, przesypując gęsto cebulą. Ostatnią warstwę ma stanowić cebula. Zalej śledzie olejem i poczekaj dobę, żeby przegryzły się smaki. Przechowuj w lodówce.

Smacznego.
Jacek

Źródło: http://www.iswinoujscie.pl/artykuly/39091/