POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [01.07.2020, 08:31:37] • Polska

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

fot. Organizator

Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.

Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów. A to dlatego, że ich miłośnikiem był panujący wtedy Ludwik XIV. W naszym kraju są znane od XVIII wieku, ale do dziś nie zyskały takiej popularności jak w innych krajach. Dlatego warto to zmienić i przyrządzić z ich udziałem coś pysznego.

– Jeśli chcemy przygotować przekąskę, która będzie pożywna, warto pokusić się o połączenie szparagów z aromatycznymi wędlinami. W tym wypadku praktyczne będą wędliny zamknięte w niewielkich, poręcznych opakowaniach w postaci wygodnych plasterków, które ułatwiają szybkie przygotowanie pysznego dania. Porcje są niewielkie i można je zjeść w ciągu jednego, dwóch dni, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


Szparagi zawijane w plastry wędlin

Składniki:

1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
olej
sól i pieprz
cytryna

Przygotowanie:

Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W czwartek przy samej zachodniej granicy państwowej prognozowane są wzrosty temperatury maksymalnej powietrza w okolice 30°C/31°C. ■ Gmina Miasto Świnoujście, w programie rządowym „Zdalna Szkoła + wsparcie Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej w systemie kształcenia zdalnego” pozyskała kolejne środki finansowe w wysokości 73 160,00 zł. Kwota ta zostanie przeznaczona na zakup tabletów dla najbardziej potrzebujących uczniów naszego Miasta ■ Minister Edukacji Narodowej zdecydował: rok szkolny rozpocznie się tradycyjnie 1 września, a dzieci pójdą do szkoły! 1 września szkoły otworzą swoje podwoje dla uczniów, a ci spotkają się ze sobą, poznają plan lekcji. W kolejnych dniach nauka także odbywać się będzie w szkołach-poinformowało MEN ■ Nadal obowiązuje zakaz wjazdu turystów jednodniowych z innych niemieckich landów związkowych oraz z innych krajów w ogóle. Zakaz ten będzie obowiązywał na pewno do końca sierpnia ■ Bez dodatkowej dyskusji radni zaakceptowali plan ustalenia sieci projekty publicznych szkół podstawowych prowadzonych przez miasto jak i sieci szkół ponadpodstawowych i specjalnych ■ ZGM po zmianach ma przejąć siedzibę Towarzystwa Budownictwa Społecznego przy ul. Wyspiańskiego 35 c. Na zmiany związane z przekształceniem oraz ulokowaniem w nowej siedzibie władze miasta przewidują czas do końca września ■ Rada Miasta jednogłośnie podjęła uchwałę w sprawie rekompensaty dla spółki ZGM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z tytułu realizacji zadań własnych Gminy Miasto Świnoujście ■