POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [08.11.2023, 20:17:44] • Polska

Tradycyjne przysmaki w Święto Niepodległości: gęsina i rogale świętomarcińskie. Netto promuje polskie zwyczaje kulinarne

Tradycyjne przysmaki w Święto Niepodległości: gęsina i rogale świętomarcińskie. Netto promuje polskie zwyczaje kulinarne

fot. Organizator

11 listopada to wyjątkowy dzień: obchodzimy wtedy nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina. Bogata symbolika 11 listopada obejmuje także tradycję kulinarną: zwyczajowo celebrujemy to święto przy słynnych świętomarcińskich rogalach oraz gęsinie, która w ostatnich latach powraca na polskie stoły. By ułatwić kultywowanie tradycji, Netto co roku w tym okresie przygotowuje specjalną ofertę na tę okoliczność.

Oprawa kulinarna towarzyszy niemal wszystkim świętom i uroczystościom, ale 11 listopada w Polsce jest ona wyjątkowo... smakowita. Nie ma lepszego momentu, by skosztować gęsiny, a rogal świętomarciński to w niektórych regionach Polski - oczywiście z Wielkopolską na czele - prawdziwy gwóźdź programu.

- Jedzenie gęsiny i rogali to zwyczaje nieodłącznie związane z Dniem Świętego Marcina, a zarazem nie ma chyba lepszego momentu na podtrzymywanie tradycji kulinarnych niż Święto Niepodległości. Dlatego w sklepach Netto oferujemy w tym okresie bogaty wybór doskonałych produktów z gęsiny oraz rogale świętomarcińskie w szczególnie atrakcyjnych cenach - mówi PR Manager Netto Polska Patrycja Kamińska.

„Najlepsza gęsina na świętego Marcina”
Gęś to ptak od stuleci towarzyszący wyobrażeniom o św. Marcinie. Historia tego rzymskiego ekslegionisty, a następnie pustelnika jest długa, ale w jej finale to właśnie gęsi swoim gęganiem zdradziły kryjówkę przyszłego świętego, wskutek czego przyjął on święcenia kapłańskie i został biskupem.

W kuchni staropolskiej gęś była obowiązkową pozycją w menu - szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy z uwagi na cykl hodowlany mięso to jest najświeższe i najsmaczniejsze. Obecnie gęsina, zwłaszcza w niektórych regionach, przeżywa w Polsce renesans, choć paradoksalnie jej krajowa produkcja w większości trafia na stoły smakoszy za granicą, gdzie jest bardzo ceniona. Polska gęsina jest eksportowana głównie do Niemiec, a także do Chin, Czech czy Francji.

- Wybór dań i potraw z gęsi jest duży. W ofercie Netto klienci znajdą ją w różnych formach: od piersi i porcji gęsiny na rosół, przez filet z gęsi z sosem, po wędzoną pierś z gęsi oraz kiełbasę z gęsiną. Możemy więc zarówno użyć gęsiny do samodzielnego przygotowania potrawy, jak i delektować się smakiem gotowych wyrobów - mówi Patrycja Kamińska.

Na gęsinę warto się skusić nie tylko z uwagi na tradycję. Należy ona do zdrowych i bardzo pożywnych rodzajów mięsa: zawiera dużo białka, ma liczne witaminy i wartościowe związki mineralne (m.in. fosfor, żelazo i magnez) oraz duże ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jedyny taki rogal
Kształt rogala świętomarcińskiego nawiązuje do podkowy, którą według legendy miał zgubić koń świętego. W Polsce smakołyk ten jest jednoznacznie kojarzony z Wielkopolską i Poznaniem, gdzie rogale są od dawna wypiekiem nierozerwalnie związanym z obchodami Dnia Świętego Marcina. Ich najstarsza udokumentowana reklama pochodzi z "Dziennika Poznańskiego" z 1860 roku. Nazwa „rogal świętomarciński” jest chroniona (wpisana do stosownego rejestru UE), a żeby jej używać, trzeba uzyskać odpowiedni certyfikat.

- Prawdziwe rogale świętomarcińskie muszą być przygotowane bardzo starannie, zgodnie z tradycyjną recepturą, gwarantującą ich niepowtarzalny smak. Takie właśnie oferujemy w Netto. Dostępne w naszych sklepach rogale są oryginalnie wypiekane w Wielkopolsce, a w delikatnym, pokrytym okruchami cieście półfrancuskim znajdziemy pyszne nadzienie z białego maku i bakalii - dodaje Patrycja Kamińska.

Listopadowa superoferta Netto
Smakołyki z okolicznościowego jadłospisu związanego ze świętowaniem 11 listopada Netto oferuje w atrakcyjnych, promocyjnych cenach. Rogale świętomarcińskie w dniach 9-10 listopada (w dniu 11 listopada sklepy są zamknięte) kosztują tylko 4,99 PLN za sztukę - aż o 37% taniej od standardowej ceny. Cena ta obowiązuje już od pierwszej zakupionej sztuki. W supercenie można także nabyć liczne wspomniane wyżej wyroby z gęsiny: przykładowo wędzona pierś kosztuje 4,99 PLN za 100 g, kiełbasa z gęsiną 10,99 PLN za 270-gramową porcję, a pierś z gęsi 49,99 PLN za kg.

Więcej szczegółów i całą ofertę Netto w tym okresie można znaleźć pod adresem: www.netto.pl/gazetka-netto


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uprzejmie informujemy, że w poniedziałek 7 i 8 października zmianie ulegają godziny otwarcia biura Karty Wyspiarza. Wszystkich chętnych do odbioru karty lub wypełnienia wniosku zapraszamy w godzinach od 8:00 – 14:00. ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■ AKTUALIZACJA KOMUNIKATU: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu potwierdził przydatność wody do spożycia z wodociągu „Granica-Wydrzany” na odcinku ul. Chrobrego obejmującym budynki przy ul. Chrobrego 19, 21, 26 i 28 ■