onet.pl • ¦roda [22.09.2010, 07:02:12] • ¦wiat

Brokuły mog± chronić stawy

Brokuły mog± chronić stawy

Andrew Rich( fot. istockphoto.com )

Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazuj± wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Zwyrodnienie stawów jest najczęstsz± przyczyn± niepełnosprawno¶ci osób starszych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie ok. 8 mln osób.

Choroba jest spowodowana zwiększon± aktywno¶ci± enzymów degraduj±cych chrz±stkę stawow± (jak kolagenaza) i zmniejszeniem aktywno¶ci czynników stymuluj±cych jej odbudowę. Prowadzi to do stopniowej utraty chrz±stki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa.

¬ródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/15321/