Rozpoczął się sezon grzewczy. Wiele osób korzysta z pieców gazowych i tradycyjnych - węglowych. Strażacy przypominają o konieczności czyszczenia kominów. Straż pożarna w okresie jesienno – zimowym odnotowuje wiele wyjazdów do płonącej w kominie sadzy. Wielu interwencji można by było uniknąć, gdyby właściciele nie podchodzili lekkomyślnie do konieczności konserwacji kominów.
- Pożar sadzy w kominie może skutkować zapaleniem się całego budynku lub pękaniem przewodu kominowego, a w konsekwencji wydobywaniem się bezwonnego, śmiertelnego czadu – ostrzegają strażacy.
Często, sami domownicy są winni śmieci swoich bliskich. Zatykają kratki wentylacyjne, aby "zatrzymać" ciepło. Gdy nie ma w pomieszczeniu wystarczającej ilości tlenu, dochodzi do spalania niecałkowitego, w wyniku którego powstaje tlenek węgla.
- Czad, czyli tlenek węgla jest cichym zabójcą. Nie można go ani zobaczyć, ani poczuć. Przy dużym stężeniu śmierć może nastąpić nawet po ok 3 minutach – ostrzega Jacek Pater, ratownik medyczny.
Aby uniknąć zatrucia należy zadbać o stan techniczny urządzeń grzewczych i wentylacyjnych. Można się także zaopatrzyć w specjalne czujniki wykrywające tlenku węgla w pomieszczeniu(koszt ok 70 zł).