Prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego może odbywać się tylko i wyłącznie na zasadach określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r., Nr 5, poz.38) - przypomina powiatowy lekarz weterynarii w Świnoujściu.
W rozporządzeniu minister określił szczegółowe wymagania dotyczące struktury pomieszczeń, warunków higieny produkcji oraz, co najistotniejsze, uzależnił prowadzenie tego rodzaju działalności od kilku zasadniczych czynników. Po pierwsze trzeba powiadomić powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności.
Do sprzedaży bezpośredniej przeznaczone są jedynie te produkty, które zostały opisane w rozporządzeniu: tuszki drobiowe; tuszki zajęczaków; tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej; żywe lub schłodzone produkty rybołówstwa; żywe ślimaki lądowe; mleko surowe lub surowa śmietana; jaja konsumpcyjne; produkty pszczele nieprzetworzone.
- Sprzedaży bezpośredniej mogą podlegać jedynie produkty własne, wyprodukowane przez podmiot prowadzący działalność, tj. rolnika, rybaka, koło łowieckie itd. - podkreśla Szymon Januszewski, powiatowy lekarz weterynarii w Świnoujściu. - Oferowane do sprzedaży produkty muszą być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu. Muszą też być przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn.
Szczegółowe wymagania temperaturowe dla poszczególnych grup produktów zostały określone w opisanym rozporządzeniu.
Sprzedawane towary muszą zostać wyprodukowane z zastosowaniem limitów wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – szczegółowe limity dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu.
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona w województwie, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw, przy czym jeżeli podmiot zamierza prowadzić sprzedaż na obszarze powiatu innego niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, musi powiadomić o tym fakcie Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży
Bliższe informacje na ten temat - w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świnoujściu, w godzinach pacy urzędu, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 – 15.15