iswinoujscie.pl • Poniedziałek [30.11.2015, 12:01:45] • Polska

Andrzejkowe przekąski na ostatnią chwilę

Andrzejkowe przekąski na ostatnią chwilę

fot. Organizator

Andrzejki – wieczór wróżb i hucznych zabaw. Noc, w którą możemy dowiedzieć się kto będzie naszym partnerem na całe życie oraz ile szczęścia czeka na nas w nadchodzącym nowym roku. Ta magiczna noc to świetny pretekst do spotkań z przyjaciółmi, a skoro spotkania, to obowiązkowo musimy zorganizować odpowiednie przekąski. A skoro przekąski, to tylko finger food!

Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia – bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich, tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane podczas przyjęć.
Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Nie mając czasu na przygotowanie wyszukanych potraw na andrzejkową zabawę, stawiamy na chipsy czy słodkości. Mając jedynie kilka minut można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski, które zachwycą gości. Oto nasza propozycja!

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:
- Salami w pomidorach ZM Pekpol
- Kilka łyżek twarogu
- Ząbek czosnku
- Kilka gałązek szczypioru
- Kilka czarnych oliwek
- Kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

O firmie:

ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 40 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie.

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/40174/