iswinoujscie.pl • Piątek [08.01.2016, 22:03:00] • Polska

Jak wybrać najlepszy domowy ekspres do kawy

Jak wybrać najlepszy domowy ekspres do kawy

fot. Organizator

Na rynku dostępny jest bardzo szeroki asortyment ekspresów do kawy. Mają one wiele funkcji, dzięki którym można przygotować kawę według swojego gustu, za naciśnięciem tylko kilku przycisków. Jednak nie zawsze ilość funkcji decyduje o optymalnej eksploatacji urządzenia.

O tym, jak wybrać najlepszy dla siebie ekspres do kawy, opowiada przedstawiciel firmy „Przyjaciele Kawy” – Wojciech Szelągowski. Porównuje on możliwości dwóch odmiennych rodzajów aparatów – w pełni automatycznych i przelewowych, przedstawiając ich mocne i słabe strony.

Kawowy asortyment
Do każdego rodzaju ekspresów potrzebna jest kawa, której asortyment jest bardzo szeroki. Wybór kawy w saszetkach i kapsułkach jest bardziej ograniczony, ale kawy ziarnistej i mielonej, stosowanej do ekspresów automatycznych i przelewowych – jest naprawdę bardzo dużo.

Przygotowania do robienia kawowego naparu
Jeśli korzysta się z aparatu przelewowego, trzeba najpierw zmielić ziarna. Do tego oczywiście potrzebny jest młynek, najlepiej z regulowanym stopniem mielenia, aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat, bo jak wiadomo, zależą one od grubości zmielenia ziaren. Do ekspresu przelewowego trzeba włożyć filtr i do niego wsypać potrzebną ilość świeżo zmielonej kawy. Jeśli będzie jej zbyt mało, albo za dużo, to ucierpi na tym smak i aromat kawowego naparu.

Przyrządzanie kawy
Posiadając przelewowy ekspres do kawy, po wykonaniu wszystkich czynności przygotowawczych, wystarczy nacisnąć przycisk startowy i poczekać, aż woda się nagrzeje. Potem można już obserwować, jak kawowy napar powolutku cieknie do dzbanka. Cały proces trwa około 20 minut.

Przyrządzając kawę przy pomocy automatycznego ekspresu, wsypuje się ziarna do automatu (w pojemniku mieści się ich tyle, że wystarcza na przygotowanie do 20 porcji naparu), wybiera rodzaj napoju, ustawia jego żądaną moc i objętość, a następnie wciska przycisk startowy. Czas oczekiwania to 1 – 1,5 min.
Automatyczne ekspresy do kawy często wyposażone są w spieniacze do mleka, które przygotowują mleczną piankę do kawy cappuccino czy latte. Ekspresy przelewowe najczęściej nie posiadają tej funkcji i spieniacz do mleka trzeba kupić oddzielnie.
Jednym z najważniejszych kryteriów w procesie przygotowywania aromatycznego naparu, jest temperatura wody w trakcie zaparzania. Optymalna temperatura wynosi 88 - 92 stopni Celsjusza. Jeśli będzie ona wyższa lub niższa, ucierpi na tym smak naparu, bo nie uwydatnią się najlepsze właściwości kawy. Zarówno w aparatach automatycznych, jak przelewowych, temperatura wody jest optymalnie wyregulowana.

Formuła smacznej kawy
Warunkiem przygotowania aromatycznej kawy jest ciśnienie, pod którym woda przechodzi przez zmieloną kawę w procesie zaparzania. Optymalne ciśnienie, pod wpływem którego z kawy wydobywane są jej najlepsze właściwości aromatyczne, to 10 - 16 bar. Chcąc regulować ciśnienie, a przez to również cechy smakowe naparu, w ekspresach automatycznych są do tego przeznaczone odpowiednie funkcje. W ekspresach przelewowych woda po prostu jest wlewana i przechodzi przez kawę wsypaną do filtra. W tych aparatach brak jest odpowiednio wysokiego ciśnienia.
Jak wiadomo, ilość kofeiny w naparze zależy od tego, ile czasu woda ma styczność z mieloną kawą. Dlatego wartość ta jest o wiele większa w naparze przygotowanym przy pomocy ekspresu przelewowego, niż automatycznego, w którym proces zaparzania jest o wiele szybszy.

„Co ciekawe, kawa przygotowywana w ekspresie przelewowym może wydawać się delikatniejsza i lżejsza, niż z aparatu automatycznego. Jednak niech to nie będzie mylące – zawartość kofeiny jest w niej o wiele większa. Oczywiście jest to ważne dla tych, dla których energetyzujący aspekt picia kawy jest najważniejszy” – mówi „Przyjaciel Kawy” – Wojtek Szelągowski.

Konserwacja ekspresu do kawy
Przelewowe ekspresy do kawy wymagają mniej zabiegów konserwacyjnych niż aparaty automatyczne. Choć te drugie trzeba czyścić częściej, to jednak jest to proces w pełni zautomatyzowany, a ekspresy przelewowe trzeba myć ręcznie. W obu typach aparatów rekomendowane jest ich okresowe odkamienianie. Bez tego trwałość i niezawodność tych urządzeń będzie znacznie mniejsza.
„Podsumowując, zaletą obu rodzajów ekspresów do kawy jest to, że przy ich pomocy można przygotować aromatyczną kawę, tylko w przypadku ekspresów przelewowych, proces ten jest znacznie dłuższy. Aparaty te są dobre dla osób, które lubią brać czynny udział w procesie parzenia kawy i mają na to czas. Natomiast dla spieszących się i lubiących szybki rezultat – czyli porcję aromatycznego naparu w kilka chwil – lepszym wariantem będzie automatyczny ekspres do kawy” – kończy opowiadanie przedstawiciel „Przyjaciół Kawy” – Wojtek Szelągowski.
Więcej informacji: „Przyjaciele Kawy” – ekspert Wojciech Szelągowski, tel. +48 664722522, e-mail: wojtek@przyjacielekawy.pl, www.przyjacielekawy.pl/

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/40691/