iswinoujscie.pl • Środa [20.04.2016, 11:54:24] • Polska

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Składniki: - polędwiczka wieprzowa firmy Gzella 2 średnie sztuki - sól, pieprz do smaku - olej 2 łyżki - wino białe wytrawne 100ml - chrzan tarty 3 – 4 łyżki - śmietanka 18% słodka 400ml - sól, cukier do smaku - jajka ugotowane na miękko 4 sztuki - szczypior 1 mały pęczek

Wykonanie:

Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.

Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.

Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.

Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/42285/