iswinoujscie.pl • Piątek [04.11.2016, 09:40:36] • Polska

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

fot. Organizator

Składniki - karkówka firmy Gzella 700g - mąka pszenna 2 – 3 łyżki - olej rzepakowy 3 łyżki - cebula 1 średnia sztuka - czosnek 2 ząbki - woda 2 ½ szklanki - sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żelazne prażoki
Składniki:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.

Smacznego!

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/45463/