iswinoujscie.pl • Czwartek [09.02.2017, 10:23:05] • Polska

Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

fot. Organizator

Składniki na ok. 12 tartaletek: 500 g orzeszków ziemnych 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji 10 daktyli (opcjonalnie) 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. od Dan Cake)

Przygotowanie:

Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/47018/