Obsługa restauracji przy wydawaniu posiłku oraz obsługa kas musi być oddzielona na odległość ok. 1,5 m od pasażerów, a w promowych sklepach, a zależności od promu załoga zezwala na wejście od 1 do maksymalnie 4 pasażerów. W ogólnodostępnych przestrzeniach pasażerskich dozowniki z płynem dezynfekującym ręce. Specjalne zalecenia obowiązują także załogę. Członkowie załogi zobowiązani są również do regularnego dezynfekowania rąk, a dozowniki z płynem dezynfekcyjnym rozmieszczone zostały w kluczowych miejscach przestrzeni załogowej promów. Wprowadzony został także całkowity zakaz opuszczania statku podczas postoju w porcie. Załogę obowiązuje także nakaz ograniczonego kontaktu z pracownikami w szwedzkich i polskich portach. Członkowie załogi powinni utrzymywać na pokładach dystans od współpracowników co najmniej 1,5 metra.
Znacznie więcej pracy niż zwykle mają pracownicy odpowiedzialni za utrzymanie czystości pomieszczeń na promie. Na pokładach obowiązuje nakaz częstej dezynfekcji wszelkiego rodzaju przycisków, klamek i poręczy. Ilustruje to film zrealizowany na promie. Dyrekcja armatorów promowych zdają sobie sprawę z faktu, że ewentualne złapanie wirusa przez któregokolwiek z pasażerów czy członków załogi fatalnie wpłynęłoby na wizerunek firmy. Na szczęście, jak dotąd promy są bardzo bezpiecznym środkiem komunikacji w tym niedobrym dla przewoźników czasie korona-epidemii.