iswinoujscie.pl • Sobota [09.04.2022, 10:49:04] • zachodniopomorskie

Otwarcie Sezonu Ogrodów Przelewice

Otwarcie Sezonu Ogrodów Przelewice

fot. Organizator

Wiosna to wspaniały czas.... Rozkwitają rośliny, słońce przyjemnie świeci, a zwierzęta budzą się z zimowego snu. Warto odwiedzić jeden z najcenniejszych obiektów przyrodniczych w Polsce. Już w najbliższą niedzielę. Otwarcie Sezonu Ogrodów w Przelewicach. (10 kwietnia 2022 r. o godz. 11:00)

W programie:
Warsztaty prowadzone przez pracowników i studentów ZUT w Szczecinie.
Dowiemy się jak wykorzystać zasoby energetyczne Ziemi:
- algi w pigułce,
- fotobioreaktory z mikroglonami, próbki biomasy - biopaliwy
produkowane z biomasy mikroglonów.

- Wystawa bezkręgowców : patyczaki, modliszki, wije, pająki, straszyki, ślimaki, liściec Motyle: Caligo Memnon, Morpho peleides.
Stanowisko z kamerą termowizyjną, czyli jak zobaczyć coś co dla ludzkiego oka jest niewidoczne... - wymienia animatorka Ogrodu w Przelewicach Kamila Bednarska.

Pasjonaci natury będą mogli dojść zakup roślin kwitnących. W ogrodzie nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych. W tym dni odbędzie się również kiermasz lokalnych rękodzielników i producentów.

Otwarcie Sezonu Ogrodów Przelewice

fot. Organizator

Po spacerze w ogrodzie warto spróbować dań serwowanych przez restaurację. Lokal prowadzi stowarzyszenie "SOS dla rodziny" w Szczecinie. Jego aktywność w zakresie wsparcia osób wykluczonych była wielokrotnie doceniana przez instytucje samorządowe i rządowe.

- Po długim spacerze na gości czekają potrawy przygotowane na produktach lokalnych dostawców z Pomorza Zachodniego - szef kuchni restauracji w ogrodzie w Przelewicach Grzegorz Gliszczyński.

Do dyspozycji gości: możliwość zakwaterowania w XIX w. pałacu (pokoje 2-3 os. z łazienką i ogólnodostępną kuchnią) , bezpłatny parking, restauracja, teren piknikowy i miejsca na ognisko.

Do udziału w wydarzenia upoważnia bilet wstępu do ogrodu.

W MP3 wypowiedź Grzegorza Goszczyńskiego, kucharza z restauracji w ogrodzie Przelewicach.

Źródło: https://www.iswinoujscie.pl/artykuly/74788/