Nie chodzi tu o rok produkcji, pochodzenie wina czy zawartość alkoholu, ale jego kwasowość (nikie pH) i czas pozostawania w kontakcie z zębami, wyjaśniają autorzy pracy. Kwaśne wino silniej wymywa z zębów wapń i fosfor.
Ale dla miłośników "napoju bogów" jest też dobra wiadomość. "Francuska tradycja jedzenia różnych serów na deser, albo pojadania ich poczas degustacji trunku może zapobiegać erozji szkliwa, gdyż sery zawieraja duże ilości wapnia, który pomaga neutralizować atak kwasów na zęby" - komentują autorzy pracy. Gorzej gdy pijąc wino podjadamy truskawki, albo zmieszamy wino musujące z sokiem owocowym, bo wtedy atak kwasów będzie silniejszy...
Kleje toksyczne i rozpuszczalniki lotne, też psują zęby, tak jak i dragi czy kontakt z pięścią lub kijem bejzbolowym.Te ostatnie przyśpieszają reakcje do maksimum.
czyli czerwone tez szkodzi
juz wiem jakie winko pijesz