POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • ¦roda [27.01.2010, 14:33:42] • Polska

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

Ryby, owoce le¶ne, aromatyczne zio³a, grzyby i s³odkie miody – w hotelu M³yn Klekotki resort & spa odnajdziemy smaki Warmii i Mazur.(fot. Organizator )

Kuchnia hotelu M³yn Klekotki resort & spa czerpie z tradycji polskiej oraz europejskiej. Pozostaje tak¿e pod wp³ywem powsta³ego we W³oszech miêdzynarodowego ruchu Slow Food, którego celem jest ochrona prawa do smaku oraz promowanie regionalnych specja³ów. Dania z dziczyzny oraz ryb s³odkowodnych s± przygotowywane w oparciu o naturalne sk³adniki. W menu odnajdziemy m.in. pieczon± gêsinê, kulebiaka polskiego nadziewanego kurkami, wybornego tatara z pstr±ga wêdzonego na miejscu oraz wyrazisty ragout z dziczyzny podawany z chrupi±cymi kopytkami. Natomiast w¶ród potraw rybnych króluje filet z sandacza w p³aszczyku z ziemniakami na paseczkach ogórka oraz okoñ pieczony w wêdzonym boczku. Kulinarnym rarytasem jest równie¿ karp przygotowywany w hotelu na dwa sposoby – w maderze oraz wêdzony.

– „Tajemnica doskona³ego smaku naszych potraw tkwi w oryginalnej recepturze oraz w pasji do gotowania – podkre¶la Miros³aw Andrzejewski, Szef Kuchni hotelu M³yn Klekotki. – „Serwowane przez nas dania przyrz±dzane s± na bazie wy³±cznie naturalnych, lokalnych produktów, a tak¿e ¶wie¿ych zió³ i aromatycznych przypraw. Nasz region obfituje
w dary natury, takie jak ryby, grzyby, miód oraz owoce le¶ne, dlatego staramy siê z nich w pe³ni korzystaæ” – dodaje Miros³aw Andrzejewski.

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

fot. Organizator

Zgodnie z filozofi± Slow Food dania przygotowywane s± z produktów wysokiej jako¶ci,
w wiêkszo¶ci pochodz±cych z ekologicznych upraw. Popularnym dodatkiem do potraw
s± mazurskie grzyby, zio³a z w³asnego ogródka zielnego, borówki i ¿urawina. Co roku, jesieni±, kiedy natura obdarowuje nas najobficiej le¶nymi przysmakami, Szef Kuchni hotelu M³yn Klekotki resort & spa zaprasza na degustacjê dañ z aromatycznych grzybów ze specjalnie przygotowanego na tê porê menu. S± w¶ród nich delikatne kurki sma¿one z czosnkiem
i pietruszk±, chrupi±ce prawdziwki zapiekane z parmezanem oraz kompozycja wybranych grzybów duszonych w czerwonym winie.

Tym, co wyró¿nia hotel M³yn Klekotki, jest tak¿e pieczywo. Go¶cie mog± skosztowaæ chleba
na zakwasie o smaku lawendowym, kminkowym, karmelowym oraz miodowo-korzennym.
Do pieczywa s± dodawane równie¿ suszone ¶liwki, oliwki oraz orzechy. Chleb i s³odkie bu³eczki s± wypiekane na miejscu w piecu opalanym drewnem, dziêki czemu zyskuj± wyj±tkowy smak i zapach.

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

fot. Organizator

Atrakcj± hotelu M³yn Klekotki resort & spa jest równie¿ doskonale zaopatrzona winiarnia. Wina
z ró¿nych stron ¶wiata uzupe³niaj± smak serwowanych potraw. Hotel s³ynie z win portugalskich, zw³aszcza bia³ych z regionu Douro, które s± cenione za ich tajemniczo¶æ i du¿± ró¿norodno¶æ lokalnych szczepów.
W trakcie pobytu mo¿na spróbowaæ tak¿e doskona³ych miodów pitnych warzonych przez okolicznych bartników. Dum± hotelu s± zw³aszcza miody smakowe, które powstaj± w wyniku dodania do brzeczki miodowej soków owocowych, zió³ lub innych przypraw, np. chmielu, cynamonu, go¼dzików, imbiru, pieprzu, wanilii oraz ja³owca. Dla go¶ci indywidualnych oraz grup hotel organizuje warsztaty prowadzone przez miejscowego bartnika. W trakcie spotkania go¶cie mog± skosztowaæ ró¿nych gatunków tego staropolskiego trunku, a tak¿e poznaæ tradycjê wyrobu miodów klasycznych i pitnych.


M³yn Klekotki resort & spa – luksusowy hotel mieszcz±cy siê we wnêtrzach zabytkowego m³yna z XVII wieku. Po³o¿ony w zachodniej, wci±¿ najmniej odwiedzanej przez turystów czê¶ci Mazur, ³±czy historyczn± zabudowê z bogatym programem rekreacyjno-sportowym i kameraln± atmosfer±. Obiekt oferuje 42 pokoje, w tym 8 apartamentów. Hotel dysponuje bogatym zapleczem konferencyjnym. Na potrzeby szkoleñ i spotkañ biznesowych na terenie obiektu znajduje siê kilka sal, w¶ród nich sala na rzece, sala kominkowa oraz sala w m³ynie. Do dyspozycji go¶ci pozostaje tak¿e winiarnia, restauracja serwuj±ca domowe i regionalne potrawy, ogród zimowy, gor±ce jacuzzi w ¶rodku lasu oraz urokliwe, kameralne SPA. Go¶cie pragn±cy spêdziæ czas aktywnie mog± skorzystaæ z wielu atrakcji: kajaki, rowery, nordic walking z instruktorem, bilard, korty tenisowe oraz fitness club. Wiêcej informacji znajduje siê na stronie: www.hotelmlynklekotki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Galeria ART Miejskiego Domu Kultury w ¦winouj¶ciu zaprasza na otwarcie wystawy rysunku Ewy Tomczak-Walczak, w sobotê 9 sierpnia o godz. 18:00. Autorka jest absolwentk± ASP w Gdañsku mieszka i tworzy w ¦winouj¶ciu. Galeria mie¶ci siê przy ulicy Wojska Polskiego 1/1 ■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litw± przed³u¿one do 4 pa¼dziernika ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi z³o¿onej przez niemieck± organizacjê ekologiczn± Lebensraum Vorpommern, wstrzyma³ decyzjê ¶rodowiskow± dla terminala kontenerowego w ¦winouj¶ciu. Choæ decyzja s±du ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja zosta³a formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapa¶æ 4 sierpnia ■ W ci±gu dwóch miesiêcy ponad osiem tysiêcy mieszkañców ¦winouj¶cia z³o¿y³o wnioski o ¶wiadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysoko¶ci 350 z³ dla najstarszych mieszkañców miasta. ¦wiadczenie wyp³acane jest przez Miejski O¶rodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedzia³ku 7 lipca na granicy z Niemcami bêd± obowi±zywa³y czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Stra¿y Granicznej wspierani przez ¿o³nierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i ¯andarmeriê Wojskow± bêd± prowadziæ kontrole na 19 przej¶ciach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybli¿yli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastêpc± komendanta Morskiego Oddzia³u Stra¿y Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole bêd± mia³y charakter selektywny - funkcjonariusz Stra¿y Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobê nale¿y poddaæ kontroli. Pamiêtajmy, ¿e celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronê Polski. Dlatego kontrole maj± byæ prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wp³ywaæ na przekraczanie granicy przez naszych mieszkañców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzaj±cych nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zosta³y wprowadzone na 30 dni, z mo¿liwo¶ci± ich przed³u¿enia ■