POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • ¦roda [27.01.2010, 14:33:42] • Polska

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

Ryby, owoce le¶ne, aromatyczne zio³a, grzyby i s³odkie miody – w hotelu M³yn Klekotki resort & spa odnajdziemy smaki Warmii i Mazur.(fot. Organizator )

Kuchnia hotelu M³yn Klekotki resort & spa czerpie z tradycji polskiej oraz europejskiej. Pozostaje tak¿e pod wp³ywem powsta³ego we W³oszech miêdzynarodowego ruchu Slow Food, którego celem jest ochrona prawa do smaku oraz promowanie regionalnych specja³ów. Dania z dziczyzny oraz ryb s³odkowodnych s± przygotowywane w oparciu o naturalne sk³adniki. W menu odnajdziemy m.in. pieczon± gêsinê, kulebiaka polskiego nadziewanego kurkami, wybornego tatara z pstr±ga wêdzonego na miejscu oraz wyrazisty ragout z dziczyzny podawany z chrupi±cymi kopytkami. Natomiast w¶ród potraw rybnych króluje filet z sandacza w p³aszczyku z ziemniakami na paseczkach ogórka oraz okoñ pieczony w wêdzonym boczku. Kulinarnym rarytasem jest równie¿ karp przygotowywany w hotelu na dwa sposoby – w maderze oraz wêdzony.

– „Tajemnica doskona³ego smaku naszych potraw tkwi w oryginalnej recepturze oraz w pasji do gotowania – podkre¶la Miros³aw Andrzejewski, Szef Kuchni hotelu M³yn Klekotki. – „Serwowane przez nas dania przyrz±dzane s± na bazie wy³±cznie naturalnych, lokalnych produktów, a tak¿e ¶wie¿ych zió³ i aromatycznych przypraw. Nasz region obfituje
w dary natury, takie jak ryby, grzyby, miód oraz owoce le¶ne, dlatego staramy siê z nich w pe³ni korzystaæ” – dodaje Miros³aw Andrzejewski.

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

fot. Organizator

Zgodnie z filozofi± Slow Food dania przygotowywane s± z produktów wysokiej jako¶ci,
w wiêkszo¶ci pochodz±cych z ekologicznych upraw. Popularnym dodatkiem do potraw
s± mazurskie grzyby, zio³a z w³asnego ogródka zielnego, borówki i ¿urawina. Co roku, jesieni±, kiedy natura obdarowuje nas najobficiej le¶nymi przysmakami, Szef Kuchni hotelu M³yn Klekotki resort & spa zaprasza na degustacjê dañ z aromatycznych grzybów ze specjalnie przygotowanego na tê porê menu. S± w¶ród nich delikatne kurki sma¿one z czosnkiem
i pietruszk±, chrupi±ce prawdziwki zapiekane z parmezanem oraz kompozycja wybranych grzybów duszonych w czerwonym winie.

Tym, co wyró¿nia hotel M³yn Klekotki, jest tak¿e pieczywo. Go¶cie mog± skosztowaæ chleba
na zakwasie o smaku lawendowym, kminkowym, karmelowym oraz miodowo-korzennym.
Do pieczywa s± dodawane równie¿ suszone ¶liwki, oliwki oraz orzechy. Chleb i s³odkie bu³eczki s± wypiekane na miejscu w piecu opalanym drewnem, dziêki czemu zyskuj± wyj±tkowy smak i zapach.

Smaki Warmii i Mazur w hotelu M³yn Klekotki resort & spa

fot. Organizator

Atrakcj± hotelu M³yn Klekotki resort & spa jest równie¿ doskonale zaopatrzona winiarnia. Wina
z ró¿nych stron ¶wiata uzupe³niaj± smak serwowanych potraw. Hotel s³ynie z win portugalskich, zw³aszcza bia³ych z regionu Douro, które s± cenione za ich tajemniczo¶æ i du¿± ró¿norodno¶æ lokalnych szczepów.
W trakcie pobytu mo¿na spróbowaæ tak¿e doskona³ych miodów pitnych warzonych przez okolicznych bartników. Dum± hotelu s± zw³aszcza miody smakowe, które powstaj± w wyniku dodania do brzeczki miodowej soków owocowych, zió³ lub innych przypraw, np. chmielu, cynamonu, go¼dzików, imbiru, pieprzu, wanilii oraz ja³owca. Dla go¶ci indywidualnych oraz grup hotel organizuje warsztaty prowadzone przez miejscowego bartnika. W trakcie spotkania go¶cie mog± skosztowaæ ró¿nych gatunków tego staropolskiego trunku, a tak¿e poznaæ tradycjê wyrobu miodów klasycznych i pitnych.


M³yn Klekotki resort & spa – luksusowy hotel mieszcz±cy siê we wnêtrzach zabytkowego m³yna z XVII wieku. Po³o¿ony w zachodniej, wci±¿ najmniej odwiedzanej przez turystów czê¶ci Mazur, ³±czy historyczn± zabudowê z bogatym programem rekreacyjno-sportowym i kameraln± atmosfer±. Obiekt oferuje 42 pokoje, w tym 8 apartamentów. Hotel dysponuje bogatym zapleczem konferencyjnym. Na potrzeby szkoleñ i spotkañ biznesowych na terenie obiektu znajduje siê kilka sal, w¶ród nich sala na rzece, sala kominkowa oraz sala w m³ynie. Do dyspozycji go¶ci pozostaje tak¿e winiarnia, restauracja serwuj±ca domowe i regionalne potrawy, ogród zimowy, gor±ce jacuzzi w ¶rodku lasu oraz urokliwe, kameralne SPA. Go¶cie pragn±cy spêdziæ czas aktywnie mog± skorzystaæ z wielu atrakcji: kajaki, rowery, nordic walking z instruktorem, bilard, korty tenisowe oraz fitness club. Wiêcej informacji znajduje siê na stronie: www.hotelmlynklekotki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielê, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w ¿ycie nowy roczny rozk³ad jazdy poci±gów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowo¶ci poprawiaj±cych mo¿liwo¶æ dojazdów do szkó³ i uczelni czy pracy, a tak¿e u³atwiaj±cych podró¿owanie po regionie. Szczecin-¦winouj¶cie pó¼nym wieczorem. Na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy pozostan± uruchomione w czerwcu br. pó¼nowieczorne po³±czenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny poci±g ze Szczecina do ¦winouj¶cia okaza³ siê sporym sukcesem, gdy¿ codziennie z tego po³±czenia korzysta przeciêtnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych poci±gów w godzinach porannych, a wczesnoporanne poci±gi ze ¦winouj¶cia do Szczecina bêd± kursowa³y codziennie, czyli w terminie rozszerzonym wzglêdem obecnego rozk³adu jazdy. Pozwoli to mieszkañcom i turystom tak¿e w weekendy i ¶wiêta dojechaæ m.in. do Szczecina D±bia na przesiadki do poci±gów dalekobie¿nych wyje¿d¿aj±cych ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i poci±g Pendolino). £±cznie na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy w dni robocze uruchamianych bêdzie 14 par poci±gów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, ¿e przez wiêksz± czê¶æ dnia poci±gi na tej trasie kursowaæ bêd± co godzinê ■ ¦winouj¶cie: 38-latek z powiatu kamieñskiego krad³ logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkana¶cie pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zg³oszenia. Straty dotycz± g³ównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat by³ jednocze¶nie czê¶ci± czujnika jednego z systemów wspomagaj±cych. Policja zatrzyma³a 38-latka i wci±¿ przyjmuje zg³oszenia od w³a¶cicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znika³y znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wy¿szej klasy warto¶æ takich elementów potrafi byæ wyj±tkowo wysoka. Kradzie¿e odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiañskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zg³osi³o siê ju¿ kilkana¶cie osób, choæ liczba poszkodowanych mo¿e byæ wiêksza. Sprawca zosta³ namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieñskiego trafi³ do policyjnego aresztu ■