Naukowcy przeanalizowali dane z badań prowadzonych przez 22 lata z udziałem ponad 77 tys. kobiet i 47 tys. mężczyzn. Pod lupę wzięto aspartam – popularny słodzik. Jest on 200 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii.
Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że jedna puszka dietetycznego napoju gazowanego (335 ml) dziennie powoduje:
- wyższe ryzyko białaczki - o 42 proc. (zarówno u kobiet jaki i mężczyzn),
- wyższe ryzyko szpiczaka mnogiego - o 102 proc. (tylko u mężczyzn),
- wyższe ryzyko chłoniaka nieziarnicznego - o 31 proc. (tylko u mężczyzn).
Skąd u ludzi takie wierzenia, że" szanse w dzisiejszych czasach na zachorowania są dużo większe niż raptem 100 lat temu"? Żyjemy najdłużej i najzdrowiej w historii. Sto lat temu średnia długość życia była o wiele niższa, śmiertelność o wiele wyższa, medycyna na niskim poziomie nie umiała zdiagnozować wielu chorób, co nie znaczy, że ich nie było. Prymitywizm wcale nie jest czymś dobrym. Dzięki konserwantom nie dziesiątkuje nas teraz czerwonka, zatrucia pokarmowe. Te" nieznane wam mikstury" w jedzeniu są. ..wam nieznane, ale znane są nauce i doskonale przebadane. Czego jeszcze więcej trzeba? Przestań pić alkohol, jeść najtańsze pieczywo i słodycze i już będziesz zdrowszy!
Nie mam pojęcia czy badania są prawdziwe czy dobrze czy źle zrobione. Wiem natomiast, że co byśmy nie robili i tak szanse w dzisiejszych czasach na zachorowania są dużo większe niż raptem 100 lat temu. Jesteśmy tym co jemy można by powiedzieć, dieta? Kogo na nią stać, raz już próbowałem i wyszukiwałem odpowiednie produkty ale jest to czasochłonne i bardzo drogie. Tak naprawdę nielicznych stać na dobre jedzenie. Dzieci rodzą się z alergią pomimo, że ich rodzice dziadkowie i też pradziadkowie nie mieli alergii. Może to przez konserwanty, barwniki i inne nieznane nam mikstury w jedzeniu tak się dzieje? Barwniki w soczkach dla dzieci i tona cukru to czym karmimy nasze dzieci. Czy jest alternatywa? Robić soki samemu?
Ciekawe, czy raki chorują na ludzi?
Ale mi nowość, powszechnie wiadomo że wszystkie konserwanty i sztuczne barwniki jak i słodziki są BARDZO szkodliwe. Aktualnie można nawet kupić OCET który jest zaprawiony KONSERWANTEM, chociaż sam w sobie ocet nim jest. Tak więc konserwant zakonserwowany konserwantem. Czy to nie bzdura?? Tak silnie postępująca chemizacja jedzenia nastąpiła po wejściu Polski do unii europejskiej. Jest to przyzwolenie na trucie społeczeństwa aby napędzać rynek farmaceutyczny.
Niestety, to nieprawda. Niewiele jest tak dokładnie przebadanych środków jak aspartam, bowiem ma swoich przeciwników od dziesiątków lat. Nie stwierdzono żadnego wpływu aspartamu na pojawianie się raka. W artykule pewnie chodzi o badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition. Muszę państwa uspokoić, badania zostały zrobione źle, wyniki zostały opracowane z pogwałceniem zasad i nie ma w nich potwierdzenia opisywanych skutków.Spokojnie więc, jak zwykle dziennikarze woleli część sensacyjną, woleli postraszyć a pominęli zupełnie część naukową, rozsądną. Wygląda na to, że aspartam jest bezpieczny.
Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin