POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [26.08.2013, 15:46:32] • Świnoujście

Po obiadach i deserach przyszła pora na kanapkę!

Po obiadach i deserach przyszła pora na kanapkę!

fot. Organizator

Na polskich stołach bezapelacyjnie królują kanapki. 95% z nas ma zwyczaj spożywania ich przynajmniej raz dziennie. Ulubionym pieczywem Polaków pozostaje chleb, ale co ciekawe, cena przy wyborze tego rodzaju asortymentu nie ma istotnego znaczenia. Okazuje się, że o smaku kanapek decyduje pieczywo, dlatego też wybieramy je w oparciu o jego zapach, chrupkość i temperaturę. Obrazują to wyniki badań, które na zlecenie Lidl Polska, w styczniu tego roku zrealizował Instytut MillwardBrown.

Mimo, że kanapki jemy często i chętnie, to większość z nas traktuje je jako szybki sposób na zaspokojenie głodu. Chcąc przywrócić kanapkom ich smak i wprowadzić różnorodność do naszych codziennych, najbardziej typowych posiłków, sieć sklepów Lidl w terminie od 26 sierpnia do 8 września organizuje Tygodnie Kanapek.
Cała wspaniała, Na bogato, Łososie są w sosie, Szybka rybka – to tylko kilka nazw kanapek, które proponuje Lidl. Folder z autorskimi przepisami na różnego rodzaju kanapki będzie dostępny podczas trwania Tygodni Kanapek na stoiskach z pieczywem we wszystkich sklepach sieci. Przepisy na smakowite kanapki znajdą się również na portalu kulinarnym Lidla kuchnialidla.pl. Wszystkie składniki użyte do skomponowania kanapek – począwszy od pieczywa, poprzez dodatki, aż po przyprawy – pochodzą z Lidla.

Część kanapek swoje nazwy zawdzięcza rodzajowi pieczywa, które zostało użyte do ich wykonania. Odzwierciedla to bogaty asortyment sieci, która oferuje średnio kilkanaście rodzajów pieczywa. Wśród tych pozycji są chleby, bułki z różnego rodzaju ziarnami, pieczywo kuchni śródziemnomorskiej, takie jak: ciabatty, bagietki czy rogaliki francuskie.

Każdy przepis opatrzony został ikonką, która umożliwi nam dokonanie wyboru dokładnie wedle naszych preferencji. Znajdziemy tam propozycje wegetariańskie, mięsne, z rybą lub na słodko. Lidl uwzględnił także wielkość apetytów serwując przepisy na kanapki dla dzieci i na wielki apetyt oraz wyrafinowane podniebienia - kanapki lux.

Kanapki są istotnym elementem codziennego jadłospisu Polaków, a mimo to nie są traktowane z należytą uwagą. Dlatego podobnie jak w przypadku projektu „Pascal kontra Okrasa”, i w tym zakresie chcemy edukować konsumentów, pokazując im, jak w szybki
i prosty sposób urozmaicić swoje menu. Pragniemy dostarczać inspiracji, tak upatrujemy swoją rolę – mówi Patrycja Kamińska z działu PR Lidl Polska.

Kanapka - królowa polskich stołów
Wyniki badań na temat zwyczajów dotyczących spożywania kanapek

Dobre rzeczy nie tracą na aktualności

Przykładem na to, że dobre rzeczy nie tracą na aktualności jest fakt, że aż 95% osób w Polsce ma zwyczaj jedzenia kanapek przynajmniej raz dziennie. To wynik niezależny od płci. Niemalże tyle samo kobiet jak i mężczyzn deklaruje codzienne spożywanie kanapek. Jednak to wśród panów jest większy odsetek osób, które spożywają kanapki 3 razy dziennie lub częściej (aż co czwarty badany mężczyzna deklaruje taką częstotliwość konsumpcji kanapek).

Zdecydowanie najczęściej jemy kanapki na śniadanie – deklaruje tak aż 82% badanych. Jednocześnie ponad połowa z nas jada kanapki na kolację, 29% osób spożywa je na drugie śniadanie, a 14% jako przekąskę między posiłkami.

I choć od czasów hrabiego Sandwich’a wymyślono tysiące różnych kanapkowych wariacji,
to mimo wszystko o smaku kanapki w największym stopniu decyduje jej podstawa, czyli pieczywo, na co wskazuje aż 32% badanych. Dopiero drugim, najważniejszym czynnikiem są składniki użyte do skomponowania kanapki (według 30% osób biorących udział w badaniu). Zdaniem badanych mało istotne jest to, czym posmarujemy pieczywo oraz czy kanapka będzie doprawiona do smaku.

Pieczywo musi być ciepłe, chrupiące i ładnie pachnieć

Deklaracje badanych wskazują na fakt, że przy wyborze i kupnie pieczywa kierujemy się jego temperaturą, chrupkością i zapachem. Te cechy za najważniejsze uznała ponad 1/3 badanych. Ważna dla respondentów jest również informacja o tym, z jakiej piekarni pochodzi pieczywo (32%) oraz to, jak pieczywo wygląda (14%). Choć mogłoby się wydawać inaczej, badania pokazują, że rola ceny przy wyborze pieczywa jest czynnikiem najistotniejszym wyłącznie dla 12% badanych.

Chleb nasz powszedni. Polacy są tradycjonalistami

Polacy są raczej tradycjonalistami. Pomimo dużej różnorodności pieczywa, po które sięgają, ich wybór najczęściej pada na chleb. Warto podkreślić, że ulubionym pieczywem Polaków jest chleb ciemny/razowy (40% wskazań). 1/3 badanych deklaruje, że najbardziej lubi chleb jasny. Analizując wyniki badań przez pryzmat wieku okazuje się, że pieczywo inne niż chleb najchętniej wybierają osoby reprezentujące grupę wiekową 18 – 24 lata. Wśród ludzi w tym wieku kajzerki wybierane są 10 – krotnie częściej niż wśród osób po 60 roku życia.

Im wyższe jest wykształcenie respondenta, tym chętniej sięga on po chleb ciemny/razowy, który powszechnie uważany jest za zdrowszy od chleba jasnego. W największych miastach spożycie chleba ciemnego/razowego jest większe niż chleba jasnego, natomiast odwrotną tendencję obserwuje się na wsi. Chleb ciemny/razowy chętniej wybierany jest przez osoby powyżej 60. roku życia oraz przez kobiety. Mężczyźni wolą chleb jasny.

Wyniki przeprowadzonego badania pokazują ponadto, że 52% osób, które jedzą kanapki przynajmniej raz dziennie, dokonuje zakupów pieczywa codziennie. 29% robi to raz na dwa dni, a tylko 16% rzadziej niż raz na dwa dni. Co ważne, mężczyźni częściej niż kobiety dokonują codziennych zakupów pieczywa. Może to wynikać z faktu, że co czwarty badany mężczyzna deklaruje spożywanie kanapek 3 razy dziennie lub częściej. Co druga kobieta natomiast woli kupować pieczywo raz na dwa dni lub rzadziej. Najaktywniejsze pod kątem częstotliwości zakupów pieczywa są osoby w wieku 25-44 lat.

Chleb, wędlina, ser żółty i pomidor – przyzwyczajenie, nuda, czy świadomy wybór?

Zapytani o skojarzenia z kanapką odpowiadamy, że jest to podstawa codziennego wyżywienia oraz sposób, aby szybko zaspokoić głód. Odpowiedzi te rozkładają się niemal po równo (odpowiednio 30% i 28%). Co ciekawe, mimo codziennego spożywania kanapek, ankietowani w zdecydowanej większości nie kojarzą ich z nudą i monotonią.

Najbardziej typowa, codzienna kanapka statystycznego Polaka składa się z chleba, masła, wędliny, sera żółtego i pomidora. Najmniej typowymi produktami do skomponowania kanapki są według nas m.in. ryby (np. makrela, łosoś), inny poza wędlinami rodzaj mięsa (typu kurczak, indyk, schab), a także serek homogenizowany czy smalec.

Badania wskazują na kilka statystycznie istotnych różnic pomiędzy kobietami i mężczyznami w doborze kanapkowych składników. Panie częściej niż panowie wymieniały ser żółty, warzywa (pomidor, ogórek, papryka) oraz ser biały/twarożek. Mężczyźni natomiast istotnie częściej wskazywali kiełbasę jako produkt typowy na kanapkę.

Wraz ze wzrostem wieku zmieniają się skojarzenia respondentów w odniesieniu do kanapek. Starsze osoby najczęściej traktują ją jako podstawę codziennego wyżywienia, a rzadziej jako sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Najmłodsi najczęściej postrzegają kanapki jako posiłek nudny i monotonny.

A więc czas na zmiany! Dlatego właśnie w Lidlu już 26 sierpnia rusza akcja, której celem jest zmiana oblicza kanapki. Pokażemy nasze pomysły na apetyczne kanapki, które będą dla Polaków inspiracją do własnych odkryć. Smacznego!


komentarzy: 4, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-4 z 4

Gość • Piątek [06.09.2013, 11:31:30] • [IP: 62.69.255.***]

Kanapeczki z wymacanych bułeczek i chlebka.

Gość • Środa [28.08.2013, 17:18:31] • [IP: 193.200.150.***]

Byle kim jesteście, i byle co jecie.

V RP • Środa [28.08.2013, 09:07:27] • [IP: 93.94.191.***]

Jeśli decydujemy się na zapach, chrupkość i temperaturę to są dodawane związki chemiczne które pachną chlebem, przetwarzają mąkę aby ta po upieczeniu tworzyła chrupiącą skórkę i dodatkowo odgrzewają półprodukty w piecach na miejscu w sklepach. Aktualnie chleb leżąc w chlebaku cztery dni pleśnieje, gdzie chleb upieczony w tradycyjny sposób w domu, może spokojnie tydzień przeleżeć i nawet czerstwy się nie robi.

Gość • Wtorek [27.08.2013, 12:39:12] • [IP: 62.69.254.***]

„Po obiadach i deserach przyszła pora na” zlweki

Oglądasz 1-4 z 4
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniach 30 i 31 lipca 2025 roku kierowcy w Świnoujściu muszą przygotować się na utrudnienia w ruchu. Na ulicy Toruńskiej – na odcinku od skrzyżowania z ul. Gdańską do ul. Grudziądzkiej – zostanie całkowicie wstrzymany przejazd pojazdów. Powodem zmian są prace związane z montażem antenowej konstrukcji wsporczej, które prowadzi firma TILT Sp. z o.o. Na czas robót obowiązywać będą objazdy wyznaczone sąsiednimi ulicami. Służby apelują o zachowanie ostrożności oraz przestrzeganie tymczasowego oznakowania. Za wszelkie utrudnienia przepraszamy ■ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu informuje, że w dniu 27 lipca 2025 r. wprowadzony został tymczasowy zakaz kąpieli na kąpielisku morskim „Świnoujście – Przytór”. Powodem decyzji jest stwierdzony podczas kontroli zakwit sinic, który powoduje, że woda nie nadaje się do kąpieli. ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■