POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [19.10.2014, 08:55:20] • Polska

Delektuj się smakami jesieni – wybierz zupy!

Delektuj się smakami jesieni – wybierz zupy!

fot. Organizator

Zanim na dobre pogodzimy się z szarugą za oknem, wykorzystajmy skarby z naszych ogrodów i sadów. Owoce i warzywa na stół! Przepisy na przepyszne zupy, które można z nich wyczarować, podpowiada Piątnica.

Jesień serwuje nam szeroką gamę owoców i warzyw. Śliwki, jabłka, buraki, dynie, ziemniaki - to tylko kilka z nich. Korzystajmy z tych skarbów do samego końca!

Postawmy na zupy. Te niezwykle lekkie, a równocześnie pożywne dania to idealna propozycja na początek jesieni. Do tego świetnie rozgrzewają. Jako baza do nich sprawdzą się produkty Piątnicy – Mleko Wiejskie oraz Śmietana 10%, które wzbogacą ich smak oraz dodadzą daniom delikatności.

Mleko Wiejskie od Piątnicy jest naturalne i świeże. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza unikalnej technologii wytwarzania opartej na naturalnej mikrofiltracji i delikatnej pasteryzacji. Dzięki niej Mleko Wiejskie od Piątnicy zachowuje też cenne dla zdrowia składniki odżywcze − wapń, potas, fosfor, witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. W kremowych zupach, przełamie smak i nada daniu lekkości.

Dla fanów delikatności dobrym wyborem będzie Śmietana 10% od Piątnicy. Jej jogurtowa konsystencja to gwarancja subtelnego smaku i aromatu, a także kremowej lekkości. Została ukwaszona w tradycyjny sposób, a w swoim składzie zawiera wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii. W kuchni idealnie komponuje się z owocowymi zupami i sałatkami.

Skorzystaj z pomysłów na pyszny krem z dyni i zupę śliwkową

Delektuj się smakami jesieni – wybierz zupy!

fot. Organizator

Krem z dyni z mleczną pianką

Składniki:
750 g dyni piżmowej (waga po obraniu)
0,5 l Mleka Wiejskiego 3,2% od Piątnicy
oliwa z oliwek
średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1,2 litra bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
tymianek (najlepiej świeży: 8-9 gałązek)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i wycinamy z niej miąższ. W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czekamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i całość lekko podsmażamy. Dorzucamy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy mieszając przez ok. 6-7 minut. Dodajemy świeży tymianek (jeżeli stosujemy suszony dodajemy go nieco wcześniej – razem z dynią), łyżeczkę pieprzu oraz szczyptę soli.
Wlewamy mleko oraz bulion, tak by przykryły dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 10-12 minut aż dynia zmięknie. Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę, dodając ewentualnie bulionu.
Przed podaniem przygotowujemy mleczną piankę: można to zrobić specjalnym spieniaczem do mleka lub mikserem.

Sposób podania: Rozlaną do talerzy zupę dekorujemy mleczną pianką oraz posypujemy tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa śliwkowa

Składniki:
1 kg śliwek
3-4 łyżki Śmietany 10% od Piątnicy
3 łyżeczki brązowego cukru
kilka goździków
laska wanilii
kilka liści mięty
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Śliwki bez pestek kroimy w paseczki i gotujemy 20 minut w 3 litrach wody razem z goździkami, wanilią i cynamonem. Dodajemy cukier i zaprawiamy całość Śmietaną 10% od Piątnicy. Podajemy, wedle upodobania, gorącą lub zimną.

Mleko Wiejskie 3,2% od Piątnicy jest dostępne w sklepach w wygodnej butelce z uchwytem w cenie 2,89 zł / 1 l. Śmietana 10% - jogurtowa kosztuje 1,59 zł / 200 g.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 19 września, jak co roku, Liceum Ogólnokształcące im. Mieszka I w Świnoujściu obchodzi Dzień Patrona. Uroczystości rozpoczną się barwnym korowodem uczniów i nauczycieli ulicami miasta. Przemarsz wystartuje o godz. 10.00 sprzed budynku szkoły. Trasa prowadzić będzie ulicami: Piastowską, Konstytucji 3 Maja, przez plac Wolności, następnie ul. Piłsudskiego i ponownie ul. Piastowską do liceum. Na czas przejścia kolumny mogą wystąpić chwilowe utrudnienia w ruchu drogowym. Mieszkańcy oraz pasażerowie komunikacji miejskiej powinni liczyć się z krótkimi opóźnieniami autobusów kursujących w centrum Świnoujścia. Organizatorzy proszą o wyrozumiałość ■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■