POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [25.11.2014, 16:42:37] • Polska

Kurczak Zagrodowy z Podlasia na niepogodę

Kurczak Zagrodowy z Podlasia na niepogodę

fot. Organizator

Kiedy za oknem plucha i zimno, sięgnij po rozgrzewające dania z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Karmiony zbożami oraz słonecznikiem jest źródłem pełnowartościowego, lekkostrawnego mięsa, które wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia stan skóry i wpływa na lepszą koncentrację. Pomysły na jesienny obiad podpowiada Drosed.

Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia to idealna baza dla zbilansowanych, lekkostrawnych posiłków, zwłaszcza gdy pogoda nie rozpieszcza. Jest źródłem pełnowartościowego białka – budulca naszego organizmu, a także cennych witamin z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i zdolność koncentracji oraz cynku, odpowiedzialnego m.in. za wygląd skóry.

Te wyjątkowe walory Kurczaka Zagrodowego z Podlasia to efekt specjalnego chowu i sposobu żywienia. Zagrodowy żyje dłużej niż zwykłe kurczaki. Jest karmiony wyłącznie paszą roślinną – głównie zbożami i słonecznikiem. A w jego hodowli nie stosuje się antybiotyków. Dzięki temu jego mięso ma zwartą strukturę mięśni oraz bardziej wyrazisty smak, a po przygotowaniu jest mniej tłuste i ma cieńszą skórkę w porównaniu do innych rodzajów kurczaków. Świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, zapiekany z owocami lub w sosie pieczarkowym czy szpinakowym. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia możemy też podać w jesiennej, rozgrzewającej wersji z dodatkiem gruszek, miodu i bakalii.

Drosed poleca przepis na podudzia z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z gruszkami, miodem i bakaliami:

Składniki:
- 8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- ½ selera pokrojonego w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu akacjowego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.
Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.

Więcej propozycji podania Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można zobaczyć w programach telewizyjnych: Pytanie na Śniadanie – 21 i 28 listopada, Dzień dobry w sobotę – 6 grudnia oraz Okrasa łamie przepisy – 27 grudnia.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Środa [26.11.2014, 21:23:12] • [IP: 92.42.119.***]

i co mam jechać na podlasie po tego kurczaka?

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uwaga! Dziś (poniedziałek) w całym woj. zachodniopomorskim możliwe gwałtowne burze z gradem i porywistym wiatrem do 90 km/h. Intensywne opady deszczu mogą powodować utrudnienia i zagrożenie życia. Zachowaj ostrożność i zabezpiecz mienie ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■