POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [12.12.2014, 14:27:08] • Polska

Sztuka przygotowania sosu – bądź mistrzem!

Sztuka przygotowania sosu – bądź mistrzem!

fot. Organizator

Są prawdziwą ozdobą dania. Wieńczą doskonałe mięsa pieczone i smażone. Nadają im aromat, smak i atrakcyjny wygląd. Obowiązkowe na świątecznym stole. Sosy. Powinny być aromatyczne, idealnie doprawione, o odpowiedniej konsystencji. Szkopuł tkwi w tym, że przygotowanie sosu w sposób, który czynią to profesjonalni szefowie kuchni, wymaga dużej wiedzy kulinarnej i jest bardzo czasochłonne. O tym, jak przygotować doskonałe sosy do świątecznych dań, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

„Słowo sos pochodzi od pierwszej przyprawy, jaka towarzyszyła człowiekowi od zarania dziejów, a mianowicie soli (po łacinie salsus)” - tłumaczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Na bazie roztworu soli powstawały najstarsze znane nam sosy. Polski język zapożyczył to słówko od niemieckiego wyrazu sosse. W zależności od czasów, inaczej przygotowywane sosy były ideałem, który powinien gościć na stołach. W średniowieczu na przykład sosy były mocno zawiesiste i raczej ciężkostrawne, często intensywnie doprawiane przyprawami korzennymi. Spore ilości dodawanego chleba, jajek czy śmietany dawały ogromne uczucie sytości” - opowiada Murawski.

Sos nasz powszechny

Dzisiejsze sosy są dużo lżejsze, a przyprawy dobierane z umiarem, tak by podkreślać i wydobywać smak potrawy, a nie zupełnie ją zdominować. Rozróżniamy wiele rodzajów sosów. Dzielimy je na jasne i ciemne, ciepłe i zimne oraz emulsje lub warzywne przecierane. Oczywiście gotując obiady dla siebie czy swoich domowników, tworzymy także swoją kategorię „sosy ulubione”, a w niej najczęściej znajdują się sosy pieczeniowe, pieczarkowy i cebulowy. A być może wciąż szukamy idealnego przepisu na sos lub staramy się odtworzyć domowy smak, który pamiętamy z dzieciństwa? Dobrze wiemy, że przygotowanie sosu to nie taka prosta sprawa.

Dużo czasu i cierpliwości?

To prawda - przygotowanie przez profesjonalnych szefów kuchni sosu od podstaw to długa i czasem uciążliwa praca – trwa ok. 8 godzin. Aby to zrozumieć, trzeba dobrze poznać proces jego powstawania. A oto kolejne kroki:

Potrzebne są kości, najlepiej z młodych zwierząt. Przy wyborze kości brany jest pod uwagę konkretny rodzaj mięsa - jeśli sos potrzebny jest do jagnięciny, to najlepiej byłoby użyć kości jagnięcych itp.

Kości opalane są w piekarniku - w tym procesie karmelizują się białka i cukry, i to od nich będzie potem zależał smak i kolor sosu. Im bardziej opalone kości, tym sos będzie ciemniejszy. Jednak nie można trzymać też kości w piekarniku zbyt długo, ponieważ sos może nabrać gorzkawego posmaku.
Następnie opalone kości są gotowane, dodawane są przyprawy, często koncentrat pomidorowy. W dalszej kolejności kości te zalewane są bulionem.

Kolejnym etapem na drodze powstawania sosu jest przygotowanie zasmażki z zarumienionej mąki, z którą znowu cały sos jest gotowany aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku.

Cały etap powstawania takiego sosu wymaga dość sporej ilości składników - aby otrzymać ok.1 litr sosu, potrzebne są ok. 2 kg kości i 3 litry wody. Woda odparowuje w procesie gotowania, a wraz z nią ucieka niestety część smaku i aromatu.

Pełnia smaku i zawsze udana recepta?

A gdyby tak udało się zamknąć esencję sosu w małym kubeczku? Oczywiście bez konserwantów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Tak, aby w krótkim czasie osiągnąć efekt, na jaki nasze mamy i babcie musiały pracować godzinami? Czy to realne, aby raz na zawsze pożegnać mdły smak, nieapetyczny kolor i rzadką konsystencję sosu? Dziś staje się to możliwe dzięki szefom kuchni Knorr, którzy przygotowali Esencje do sosów.

Opowiada Piotr Murawski: „Esencje są przygotowane w sposób, w jaki sosy przyrządzają szefowie kuchni - na bazie bulionów w połączeniu między innymi z najlepszymi suszonymi ziołami i przyprawami, takimi jak papryką, pieprzem, tymiankiem czy rozmarynem.  Gwarantują to, na czym zależało nam i odbiorcom najbardziej, czyli prawdziwie głęboki smak oraz idealną kremową konsystencję. Czym kierowaliśmy się, komponując esencje? Oczywiście ulubionymi smakami Polaków! To dlatego zdecydowaliśmy się na stworzenie 5 wariantów. Te warianty to esencje: Do sosu pieczeniowego ciemnego, Do sosu pieczeniowego jasnego, Do sosu pieczarkowego, Do sosu cebulowego oraz Do potrawki z kurczaka”.

Już czas na doskonały obiad!

Idealny sos koperkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 200 ml mleka 3,2 %,
- ¼ pęczka posiekanego koperku,
- 2 łyżki masła,
- odrobina białego pieprzu,
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr.

Przygotowanie:
1. Na patelni, na której przyrządziłeś mięso, rozgrzej tłuszcz i zeszklij uprzednio posiekaną cebulę. Następnie stopniowo dodawaj do niej mleko.
2. Sos połącz z Esencją Knorr – dzięki niej będzie on idealnie doprawiony i gęsty. Wszystko precyzyjnie wymieszaj, upewniając się, że Esencja całkowicie się rozpuściła.
3. Wszystko razem gotuj. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj masło i koperek. Całość energicznie wymieszaj. Sos dopraw odrobiną białego pieprzu.

Joanna Szałasz - specjalista public relations


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 19 września, jak co roku, Liceum Ogólnokształcące im. Mieszka I w Świnoujściu obchodzi Dzień Patrona. Uroczystości rozpoczną się barwnym korowodem uczniów i nauczycieli ulicami miasta. Przemarsz wystartuje o godz. 10.00 sprzed budynku szkoły. Trasa prowadzić będzie ulicami: Piastowską, Konstytucji 3 Maja, przez plac Wolności, następnie ul. Piłsudskiego i ponownie ul. Piastowską do liceum. Na czas przejścia kolumny mogą wystąpić chwilowe utrudnienia w ruchu drogowym. Mieszkańcy oraz pasażerowie komunikacji miejskiej powinni liczyć się z krótkimi opóźnieniami autobusów kursujących w centrum Świnoujścia. Organizatorzy proszą o wyrozumiałość ■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■