POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [17.07.2015, 16:52:17] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie wekowanie

Zachodniopomorskie wekowanie

fot. Organizator

Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, Internet”, najczęściej przetwory robią osoby mieszkające na wsiach (82%). Im większa miejscowość, tym mniejszy odsetek osób przetwarzających warzywa i owoce (59% w największych miastach). W sumie w województwie zachodniopomorskim przetwory przygotowuje aż 68% mieszkańców. Czy osoby mieszkające w miastach nie mają czasu, nie potrafią, czy może boją się w ogóle spróbować? Na postawie badań został stworzony zestaw rad, które pomogą każdemu, kto chce przygotować własne przetwory

Osoby z większych miast rzadko posiadają własne działki, na których mogą uprawiać warzywa i owoce. Jednak to nie jest jedyne ograniczenie. Wiele osób boi się tego zadania, jako bardzo ambitnego i obarczonego ryzykiem w bezpośredniej konfrontacji z powidłami czy kiszonkami babci. Aż 66% Polaków w przetworach ceni sobie przede wszystkich tradycyjność i myśląc o przetworach wspomina dżemy i ogórki swoich babć i mam. Niestety, ten ciężar tradycji i wielkich oczekiwań często odstrasza. Jak zabrać się z sukcesem do robienia przetworów?

1. Zapytaj starszych
Nikt nie robi tak dobrze weków jak mamy i babcie, dlatego warto udać się do nich po radę i przepis na wymarzone ogórki. Wg badań przeprowadzonych na zlecenie Fooder.pl ponad połowa Polaków zwraca się do starszego pokolenia po ich przepisy i rady. Tylko co zrobić z tą cenną recepturą, gdy już zrobimy przetwory? Warto ją zapisać w bezpiecznym miejscu, gdzie będzie czekała do kolejnego sezonu.

2. Podpatrz znajomych
Nie tylko mama robi świetne przetwory. Sprawdź, czy któraś z Twoich koleżanek nie jest bardziej zaawansowana w tym zakresie, może coś Ci podpowie? Wg badań „Fooder. Polacy, przepisy, Internet.” już co czwarta osoba zasięga porady znajomych przy robieniu przetworów. Jest to nie tylko sposób na to, by przełamać pierwsze obawy i usłyszeć, że nie jest to takie trudne. Znajoma/znajomy da Ci świetną recenzję i podpowie, jakie przepisy są warte wykorzystania, a może nawet da Ci spróbować jak smakuje dany przepis w jej wykonaniu!


3. Dobierz odpowiednie owoce i warzywa
Nawet najlepszy przepis i najlepsze wykonanie może mieć nieudany finisz, jeśli nie zadbasz o jakość produktów. Pamiętaj o tym, by robić przetwory ze świeżych owoców i warzyw. Nie powinny one leżeć za długo, bo jedzenie nadgniłych owoców i warzyw jest szkodliwe dla zdrowia. Ważne jest też, by warzywa i owoce były odpowiednio dojrzałe – tylko takie mają pełnię smaku. Aż 76% badanych zwraca uwagę na to, czy produkty, których używają do zrobienia przetworów są zdrowe. Zwróć uwagę na sezonowość. Staraj się przygotowywać warzywa i owoce w czasie, gdy jest na nie sezon. To nie tylko sprawi, że Wasze przetwory będą wyjątkowo smaczne, to tez duża oszczędność pieniędzy – w czasie sezonu są one najzwyczajniej w świecie tańsze.

4. Odwagi i uwagi!
Prawie połowa z badanych „Fooder. Polacy, przepisy, Internet.” stwierdziła, że nie próbuje nowych przepisów na przetwory, ponieważ boi się porażki. Ważna jest odwaga! …i często dobór najlepszego przepisu dla początkujących. W internetowym świecie jest mnóstwo przepisów – lepszych i gorszych, więc żeby dobrać idealny dla siebie, warto bazować na opinii innych. Internetowa rekomendacja stu, nawet obcych osób, że ten przepis jest dobry czy prosty dla początkujących, daje sporą gwarancję sukcesu. Jeśli chcesz szybko sprawdzić popularność konkretnego przepisu, to za pomocą platformy Fooder.pl możesz to łatwo sprawdzić.

5. Skup się
Wiele przepisów na przetwory wymaga dokładności – po zagotowaniu słoika nie będzie można np. dosolić. Dlatego warto mieć przepis cały czas przed sobą. Dzięki urządzeniom mobilnym i platformom internetowym, nie trzeba sobie tego przepisu nawet drukować – wystarczy od czasu do czasu zerknąć na umieszczony w wygodnym miejscu ekran. Z badania „Fooder. Polacy, przepisy, Internet” aż 92% mieszkańców województwa zachodniopomorskiego podczas robienia przetworów trzyma się dokładnie przepisów, bo daje im to poczucie bezpieczeństwa, w związku z tym lubią mieć przepis pod ręką.

6. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu
Zwróć uwagę na to, w czym będziesz przechowywać przetwory. Przyjrzyj się swoim słoikom i nakrętkom krytycznie – te, które są wyszczerbione lub zardzewiałe trzeba wyrzucić. Jeśli tego nie zrobisz możliwe, że będzie trzeba wyrzucić przetwory. Gdy już stworzysz idealne przetwory, to pamiętaj o kilku ważnych zasadach –trzymaj je zawsze w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepsza do tego jest piwnica, a jeśli jej nie posiadasz, to wykorzystaj jedną z szafek kuchennych w najchłodniejszym miejscu. Opisz słoiki – co w nich jest oraz kiedy je zrobiłaś. Nawet jeśli sądzisz, że zapamiętasz wszystko, a dżem truskawkowy jesteś w stanie odróżnić od powideł, to w półmroku piwnicy to zadanie może już nie być takie proste.


Przepis na przetwory idealne
Robiąc przetwory dobrze jest polegać na rekomendacji znajomych, ale jak w prosty sposób dzielić się z nimi przepisami? Świetnym sposobem jest platforma www.fooder.pl, na której możemy zobaczyć przepisy znajomych i nieznajomych oraz szybko ocenić ich popularność. Jest to też bezpieczne miejsce do przechowywania cennych rodzinnych przepisów, które możemy upublicznić lub zachować tylko dla siebie, a dzięki Fooderowi będą zawsze pod ręką. A co, jeśli wśród znajomych i rodziny jesteśmy prekursorami w robieniu przetworów? Na platformie znajdziemy setki przepisów na zrobienie przetworów (www.fooder.pl/etykiety/przetwory), a wszystkie opatrzone rekomendacjami tysięcy użytkowników, które pomogą Ci wybrać najlepsze. Dzięki wersji mobilnej możesz mieć swoje przepisy przy sobie na zakupach, a nawet zabrać je do kuchni, by dokładnie sprawdzać recepturę. I nagle robienie przetworów nie jest takie straszne.

Platforma dostępna na www.fooder.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■