POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [20.11.2015, 11:43:12] • Polska

Jak prawidłowo degustować kawę

Jak prawidłowo degustować kawę

fot. Organizator

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Kawa dobrej jakości
Spośród wszystkich posmaków kawy, zazwyczaj czujemy tylko smak palonych ziaren. Jeśli chcemy w pełni delektować się tym napojem, z szerokiego asortymentu musimy wybrać odpowiednią kawę. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą ziarna i na skład mieszanki, a następnie na poziom palenia oraz jego datę. Oczywiście zawsze najlepiej wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną.

– Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu, a w mieszankach ziaren z różnych regionów można odnaleźć jeszcze więcej interesujących posmaków. Kawa może być palona na różnym poziomie, od jasnego po bardzo ciemne. W przypadku tego ostatniego istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent spalił ziarna głównie w celu ukrycia niepożądanych właściwości kawy złej jakości (tańszej). Na datę palenia ziaren należy zwracać uwagę dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej, niż przez pół roku. Należy z dużą dozą nieufności podchodzić do takich napisów na opakowaniach, jak „100% Arabica najwyższej jakości”, czy podobne frazy reklamowe, które w większości są tylko pustymi sloganami – przestrzega Daniel Komorowski ekspert z firmy „Przyjaciele Kawy”.

Sposoby przygotowywania
Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: Espresso, Americano lub z Chemexu.
Proces przyrządzania espresso pomaga wydobyć z kawy pełną gamę jej aromatu. Wynika to z tego, że kofeina nie przesłania właściwości nabytych przez kawę w procesie obróbki. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie jej kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.
Kawa Americano to z kolei espresso z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Niektórzy smakosze kawy najbardziej cenią właśnie tę metodę przygotowywania kawowego naparu.

Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w Chemexie. Tym sposobem kawa (wyłącznie drobno mielona) jest zaparzana w filtrze. Wsypuje się ją do filtra i zalewa gorącą wodą. Woda, powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat kawy. Kawowy napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny. Jednak chcąc uzyskać maksimum smaku i aromatu, trzeba uważnie dobrać filtr, aby do naparu nie przedostał się posmak papieru.
Kluczowym elementem przyrządzania kawy jest odpowiednia temperatura wody. – Przygotowując kawowy napar, nieważne którą metodą, temperatura wody powinna wynosić 92 – 94 stopnie. Jeśli jest ona wyższa, cały smak i aromat zostaną „spalone”, a napar nabierze goryczki. Ponadto nie powinno się używać wody z kranu, a delikatniejszą – butelkowaną pitną (niemineralną) lub filtrowaną. Na koniec, na aromat ma wpływ stopień zmielenia kawowych ziaren. Nawet ta sama kawa, ale zmielona w innym stopniu, za każdym razem będzie mieć inny smak – mówi ekspert z firmy „Przyjaciele Kawy“.

Degustacja
Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych filiżanek o grubych ściankach, które na dłużej zatrzymują ciepło. Natomiast absolutnie nie jest wskazana degustacja kawy z papierowych, jednorazowych kubków, bowiem papier zmienia smak napoju. W trakcie degustacji, dobrze jest przepłukiwać usta wodą, aby za każdym razem lepiej odczuwać intensywność (to „orzeźwia” receptory smaku).
– Nawet, jeśli z uwagą dobrało się kawę ziarnistą, prawidłowo ją zmieliło i zaparzyło, to cały ten proces, mający na celu wydobycie z kawy jak najwięcej z jej smaku i aromatu, może zostać zniweczony jednym małym detalem - cukrem. Cukier „zaniża” smak i aromat, czyniąc z kawy po prostu słodki napój – mówi Daniel Komorowski.
Przyrządzenie i degustacja kawy to żmudny i czasochłonny proces, wymagający przyswojenia pewnej wiedzy. Warto jednak zainwestować swój czas i opanować tę sztukę, gdyż smak degustowanej kawy będzie w tym wypadku nieporównywalnie bogatszy. Dopiero wtedy będziemy w stanie odkryć jej „prawdziwy”, skrywany dotychczas urok.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Piątek [20.11.2015, 18:34:42] • [IP: 193.200.150.**]

Traktują tą kawę, jakby nie wiadomo co to było.

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Galeria ART Miejskiego Domu Kultury w Świnoujściu zaprasza na otwarcie wystawy rysunku Ewy Tomczak-Walczak, w sobotę 9 sierpnia o godz. 18:00. Autorka jest absolwentką ASP w Gdańsku mieszka i tworzy w Świnoujściu. Galeria mieści się przy ulicy Wojska Polskiego 1/1 ■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■