POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [25.11.2015, 08:38:44] • Polska

Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

fot. Organizator

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

Polska to nie Meksyk – nikt nie ma co do tego wątpliwości. Poza tysiącami kilometrów, jakie dzielą nas od meksykańskich, bezkresnych plaż, dzieli nas również pogoda. Kiedy my zmagamy się z pluchą i przymrozkami, w Acapulco turyści wygrzewają się pod palmami. Możemy wsiąść do najbliższego samolotu i do nich dołączyć, jednak to rozwiązanie wymaga sporych funduszy. Alternatywą dla drogiej podróży jest meksykańska kuchnia – szybkie, proste dania, które wręcz kipią słońcem. Jednym z takich dań jest quesadilla, czyli tortilla zapiekana w piekarniku z dowolnymi dodatkami. Dla meksykanów tortilla to podstawowy produkt, który wykorzystywany jest do wielu dań. Nie należy jednak mylić tortilli meksykańskiej z tą, którą wykonują Hiszpanie – według hiszpańskiej tradycji, przypomina ona gruby omlet z dodatkami, co jest przeciwieństwem dla standardowego dania Meksykanów. W Ameryce Północnej otrzymamy cienki, najczęściej kukurydziany placek, który przypomina znany nam wszystkim naleśnik. Bazą dla quesadillas są głownie sery, stąd też nazwa dania – „quesso” w tamtejszym języku znaczy właśnie ser. Dodatki to już kwestia gustu i zasobności lodówki. Farsz możemy przygotować z różnego rodzaju mięs, warzyw i innych produktów, jakie tylko mamy pod ręką. – Ser żółty to świetna baza dla wielu dań. Jest łatwo dostępnym składnikiem i doskonale sprawdza się w potrawach wymagających zapiekania. Aby jednak podkreślić smak przygotowywanych dań, wybierajmy taki, który charakteryzuje się najlepszą jakością. Do tortilli sprawdzi się ser Moniecki MSM Mońki o łagodnym smaku – nie zmieni swoich walorów podczas obróbki termicznej – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

3 placki tortilli
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
2 świeże papryki kolorowe
5-6 papryczek chilli
2 cebule
2 garście czerwonej fasoli konserwowej
1 garść kukurydzy konserwowej
10 pomidorków koktajlowych
300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
150 ml śmietany 18%
sól

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniach 30 i 31 lipca 2025 roku kierowcy w Świnoujściu muszą przygotować się na utrudnienia w ruchu. Na ulicy Toruńskiej – na odcinku od skrzyżowania z ul. Gdańską do ul. Grudziądzkiej – zostanie całkowicie wstrzymany przejazd pojazdów. Powodem zmian są prace związane z montażem antenowej konstrukcji wsporczej, które prowadzi firma TILT Sp. z o.o. Na czas robót obowiązywać będą objazdy wyznaczone sąsiednimi ulicami. Służby apelują o zachowanie ostrożności oraz przestrzeganie tymczasowego oznakowania. Za wszelkie utrudnienia przepraszamy ■ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu informuje, że w dniu 27 lipca 2025 r. wprowadzony został tymczasowy zakaz kąpieli na kąpielisku morskim „Świnoujście – Przytór”. Powodem decyzji jest stwierdzony podczas kontroli zakwit sinic, który powoduje, że woda nie nadaje się do kąpieli. ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■