POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [14.12.2015, 20:39:22] • Polska

Zainspiruj się modą na food trucki – pyszne burgery w domowym zaciszu

Zainspiruj się modą na food trucki – pyszne burgery w domowym zaciszu

fot. Organizator

Moda na food truck opanowała Polskę. Prawie w każdym większym mieście możemy spotkać barobusy, z których unoszą się niesamowite zapachy, a menu kusi nas daniami, o których istnieniu nawet nie mieliśmy pojęcia. To prawdziwa frajda dla tych z nas, którzy zmęczeni podniosłą atmosferą restauracji, szukają swobody i luźnej atmosfery. Jeżeli jednak nie ma czasu na przemierzanie ulic i placów w poszukiwaniu busów pełnych smaków, przedstawiamy przepis na domowego burgera.

Poganiacz bydła, Charles Goodnight, podczas ogromnej ekspansji Amerykanów, miał za zadanie przeprowadzić swoje stado na zachód. Takie podróże bardzo często trwały nawet miesiącami. Podczas przygotowań do wyprawy, odkupił od armii USA stary furgon i doposażył go w niezbędne elementy, które umożliwiły mu gotowanie dla siebie i kowbojów. Tak właśnie powstał pierwszy na świecie prototyp food trucka. Obecnie to właśnie w Stanach Zjednoczonych możemy spotkać ich najwięcej, a w Nowym Jorku są rozstawione prawie w każdym zakątku tego miasta. Możemy w nich zasmakować kuchni całego świata – od meksykańskiej, przez włoską, francuską, polską czy nawet chińskiej. W Polsce największą popularnością cieszą się food trucki z hamburgerami. Pasjonatów tego typu barów jest na tyle dużo, że organizowane są nawet festiwale barobusów! Odwiedzając taką imprezę, szybko możemy się przekonać, że hamburger może stać się prawdziwym daniem głównym, a standardowe dodatki typu majonez czy ketchup już dawno odeszły do lamusa. – Poziom dań, jakie serwowane są w takich miejscach, jest naprawdę imponujący. Jednak nawet w domowych warunkach możemy przygotować pysznego burgera. Podstawą są dobre składniki, które są już tak naprawdę połową sukcesu. Wybierzmy dobrej jakości mięso, dodatki i przede wszystkim ser żółty. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dania bez jego udziału. Dobrze sprawdzi się ser Gouda MSM Monki, który ma łagodny smak i nie zdominuje smaku potrawy – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. Dla tych, którzy są fanami foodtrucków i swoje ulubione danie chcieliby wykonać w domu, przedstawiamy przepis na burgera z pieczonym łososiem i serem żółtym!

Burger z łososiem i serem żółtym
Składniki
100 gram filetu z łososia
Jedna bułka pszenna
Dwa plastry sera żółtego MSM Gouda Mońki
Plaster pomidora
Papryka
Liść sałaty rzymskiej
Pieprz, sól, czosnek granulowany
Szczypior i czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie
Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości. Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera. Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem. Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.
Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniach 30 i 31 lipca 2025 roku kierowcy w Świnoujściu muszą przygotować się na utrudnienia w ruchu. Na ulicy Toruńskiej – na odcinku od skrzyżowania z ul. Gdańską do ul. Grudziądzkiej – zostanie całkowicie wstrzymany przejazd pojazdów. Powodem zmian są prace związane z montażem antenowej konstrukcji wsporczej, które prowadzi firma TILT Sp. z o.o. Na czas robót obowiązywać będą objazdy wyznaczone sąsiednimi ulicami. Służby apelują o zachowanie ostrożności oraz przestrzeganie tymczasowego oznakowania. Za wszelkie utrudnienia przepraszamy ■ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu informuje, że w dniu 27 lipca 2025 r. wprowadzony został tymczasowy zakaz kąpieli na kąpielisku morskim „Świnoujście – Przytór”. Powodem decyzji jest stwierdzony podczas kontroli zakwit sinic, który powoduje, że woda nie nadaje się do kąpieli. ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■