POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [20.06.2016, 22:45:22] • Polska

Laureatka programu MasterChef w kampanii „Pora na pomidora”

Laureatka programu MasterChef w kampanii „Pora na pomidora”

fot. Organizator

Rozpoczęła się 6. edycja kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Ma ona zachęcać do regularnego spożywania polskich warzyw i owoców, szczególnie tych sezonowych. Inspiracji do gotowania z wykorzystaniem krajowych produktów dostarczy zwyciężczyni III edycji programu MasterChef – Dominika Wójciak, ambasadorka kampanii.

Wraz z początkiem 2016 r. eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) wprowadzili nową wersję piramidy żywienia, której nadrzędnym celem jest modyfikacja nawyków żywieniowych Polaków. Największą zmianą względem poprzedniej wersji piramidy jest „awans” warzyw i owoców na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia.
– Tegoroczna edycja kampanii „Pora na pomidora” idealnie wpisuje się w najnowsze zalecenia naukowców. Od lat, w ramach kampanii, przekonujemy, by warzywa i owoce stanowiły podstawę zbilansowanej diety każdego z nas. Gotowane, pieczone czy surowe – powinny jak najczęściej pojawiać się na naszym talerzu. Chcemy pokazać rodzicom, jak zadbać o właściwy sposób odżywiania dzieci oraz przekonać do regularnego jedzenia polskich warzyw i owoców, które są cennym źródłem witamin i minerałów – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Pora na pomidora”.
W tym roku kampanię wesprze swoją wiedzą i pomysłami na warzywne i owocowe dania wyjątkowy ambasador – Dominika Wójciak, laureatka III edycji programu MasterChef, autorka bloga „Kulinarne Bezdroża” i książki „Warzywo – 100 sposobów na jarzynę”.
– Dokładnie tak, jak brzmi nazwa mojego bloga, razem z amatorami gotowania chcę przemierzać „kulinarne bezdroża”. Polskie owoce i warzywa są mi bardzo bliskie, gdyż uważam, że najlepsze i najzdrowsze jest to, co nasze, lokalne. Sezonowość i różnorodność w gotowaniu jest niezwykle ważna, dlatego w moich przepisach, które powstaną w ramach kampanii, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – smakowite desery owocowe dla dzieci, pożywne przekąski warzywne dla młodzieży czy obfitujące w witaminy obiady dla całej rodziny. Chciałabym, aby gotowanie i wspólne jedzenie było jedną z najprzyjemniejszych czynności w ciągu dnia – mówi Dominika Wójciak, ambasadorka kampanii „Pora na pomidora”.
Oprócz współpracy ze znaną blogerką, w trakcie kampanii zaplanowano również takie działania, jak warsztaty warzywno-owocowe w wybranych gimnazjach czy konkursy dla rodziców i młodzieży. Na stronie internetowej www.poranapomidora.com, która jest bogatym źródłem wiedzy na temat polskich warzyw i owoców, można zapoznać się z informacjami dotyczącymi prawidłowego żywienia dzieci, a także przepisami na dania z wykorzystaniem rodzimych produktów.

Laureatka programu MasterChef w kampanii „Pora na pomidora”

fot. Organizator

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:
www.poranapomidora.com
target=_blank>www.facebook.com/PoranaPomidora


Alicja Łojewska, ITBC Communication


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■