POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [27.12.2016, 11:10:17] • Europa

Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania

Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania

fot. Organizator

Huczne zabawy, lampka szampana w gronie rodziny czy może romantyczna kolacja we dwoje? Przepisów na udanego sylwestra jest niemalże tyle ile dni w całym roku, a wieczór…tylko jeden! Co ciekawe ostatni dzień roku kalendarzowego nie zawsze jest obchodzony jako Sylwester . W zależności od kraju i tradycji, świętować można na różne sposoby, a uwierzcie - jest ich sporo!

Co kraj to… sylwester. Warto zatem przyjrzeć się jakie zwyczaje i tradycje w żegnaniu minionego roku i jednoczesnym witaniu nowego goszczą w innych europejskich regionach. Odmienne i jednocześnie ciekawe pomysły mogą stać się doskonałą inspiracją do zaplanowania własnego dnia 31-go grudnia, a więc…
Hiszpańskie winogrona
Nie tylko dojrzewają w kraju wiecznego słońca, ale także są symbolem ostatniego dnia grudnia. W sylwestrowy wieczór zazwyczaj do północy zostaje się w gronie rodzinnym, następnie w momencie wybicia godziny dwunastej, każdy zjada po kolei 12 winogron. Przy każdym owocu należy pomyśleć jedno życzenie. W przypadku nie praktykowania tej zasady rok może okazać się niezbyt pomyślny. W Hiszpanii ważny jest także pierwszy dzień nowego roku, kiedy do stołu podawane jest tradycyjne śniadanie w formie smażonych ciasteczek z gorącą czekoladą.
Big Ben razy dwanaście
Najbardziej rozpoznawalny zegar świata to jednocześnie gwiazda londyńskiego zwieńczenia roku. Równo o północy Big Ben sygnalizuje wszystkim rozpoczęcie nowego roku i zaprasza do zabawy w świetle kolorowych fajerwerków malujących niebo tuż nad Tamizą. To nie koniec atrakcji! Po hucznych zabawach, kolejnego dnia odbywa się jedna z większych parad witających Nowy Rok. Można tutaj spotkać akrobatów, tancerzy i muzyków. Z pewnością nie można się nudzić!
Noworoczny fromage
Francuski sylwester to podobne wydarzenie do tego, które dość dobrze znają Polacy. Młodzież bawi się w klubach, natomiast osoby starsze odwiedzają wystawne bale i bankiety. Istotna jest tutaj kuchnia. Na stołach nie może zabraknąć ostryg, szampana i oczywiście… słynnych serów! Dzień 1-go stycznia obowiązkowo musi rozpocząć się na popularnych Polach Elizejskich.
Włoski karnawał
To chyba najbardziej hucznie obchodzony Sylwester w całej Europie. Skoro Włosi słyną z gorącego temperamentu, nietrudno się domyślić, że zabawy muszą być z przytupem! W wieczór 31-go grudnia wszyscy wychodzą na ulicę i świętują do białego rana. Organizowany karnawał jest bardziej zbiorem spontanicznych wypadów i pomysłów niż konkretnie zaplanowanego działania. Każdy przebiera się w co chce, za kogo chce i także bawi się… jak chce! Istnieje także przesąd, iż czerwona bielizna u kobiet zaowocuje znalezieniem męża w nadchodzącym roku. Niewątpliwie jednak wszechobecny entuzjazm i radość uczestników wręcz zaraża optymizmem i dobrym nastawieniem.
Potłucz talerz po duńsku
Dania, podobnie jak inne państwa, ma swoją sylwestrową potrawę której nie może zabraknąć w ostatni dzień roku. Jest to specjalne ciasto zwane „kransekake”. Oprócz kuchennych zwyczajów, jednym z ciekawszych jest… tłuczenie talerzy. Rzucanie i łamanie jak największej ich ilości symbolizuje dużą liczbę przyjaciół. Duńczycy także zbyt dosłownie traktują powiedzenie „wejść skocznie w Nowy Rok” i gdy wskazówki pokażą północ autentycznie zeskakują z krzeseł.
Styczniowy sylwester w Moskwie
W Rosji o dziwo, Sylwester obchodzony jest kiedy indziej, a mianowicie z 13-go na 14-go stycznia. Jest to stosunkowo spokojny dzień w porównaniu z wyżej wymienionymi hucznymi zabawami. Nasi wschodni sąsiedzi zazwyczaj obchodzą go w gronie rodziny i przyjaciół, obdarowując się prezentami i składając sobie najlepsze życzenia noworoczne. A wspomniane prezenty przynoszone są przez… Dziadka Mroza i Śnieżynki. Rosjanie najczęściej świętują na świeżym powietrzu – zarówno w dużych, jak i małych miastach. A co ciekawe, w związku z zakazem wnoszenia alkoholu oraz szklanych naczyń, świętujący po prostu nie spożywają szampana.
Polska domówka
Jak głosi stare przysłowie, wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. To co w polskiej tradycji sylwestrowej przyjęło się najbardziej to oczywiście imprezy i domówki wieńczące miniony rok. W przypadku osób starszych, sprawdzają się tutaj różnego rodzaju uroczyste kolacje, bale i bankiety. Młodzież zazwyczaj wyjeżdża do domków w góry lub organizuje prywatne przyjęcie dla grona znajomych. Jednym z ważniejszych elementów wieczoru sylwestrowego jest kuchnia: musi być smacznie! - Sylwestrowe przekąski to jeden z bardziej rozpoznawalnych znaków witania nowego roku. Na stole goszczą szybkie i łatwe w przygotowaniu potrawy tzw. finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili. Zajęci rozmowami i zabawą, jedzenie mamy na wyciągnięcie ręki – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Warto przygotować przekąski w formie tortilli, pasztecików lub rogalików. Świetnie sprawdzi się tutaj ser żółty jako dodatek i urozmaicenie potrawy. Wybierzmy taki, który charakteryzuje się łagodnym i kremowym smakiem np. Aldamer MSM Mońki –dodaje ekspert.
Bez względu na to, gdzie w tym roku spędzisz wieczór sylwestrowy, z kim i w jaki sposób będziesz witać Nowy rok, zaskocz znajomych nowym pomysłem i spraw, żeby tegoroczny 31 grudnia zapamiętali na długo! Zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na pyszny wieniec drożdżowy z farszem łososiowo - serowym!

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- ¼ łyżeczki cukru
- sól do smaku

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka koperku
- ½ świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie:
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!


Zofia Sztromwasser
Asystent ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■