POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [13.02.2017, 17:37:35] • Polska

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność

fot. Organizator

W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach. Tymczasem wystarczy zadbać o odbudowę oraz wzmocnienie odporności, aby zimowe miesiące odzyskały naszą sympatię i przestały kojarzyć się wyłącznie z nieprzyjemnym chłodem. Co zrobić, aby zmniejszyć naszą podatność na zachorowania?

Układ odpornościowy to system obronny złożony z wielu komórek

Aby mogły one odeprzeć atak bakterii i wirusów, muszą być regularnie odżywiane. W czasie zimy priorytetem jest zróżnicowana dieta oraz regularne spożywanie posiłków – mówi Olga Lewandowska, dietetyk. – Nacisk należy położyć na dostarczanie organizmowi witamin. Produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami, pobudzi witamina C. Obecna w drobiu, wołowinie i ziemniakach witamina B6 oraz witamina E wspierają siły obronne w walce z wolnymi rodnikami.
Z kolei witamina A stymuluje produkcję białych ciałek krwi. O odporność należy dbać przez cały rok, a ta troska powinna przybierać formę codziennych, drobnych nawyków.

Rozgrzej układ odpornościowy

To właśnie zimą szczególnie ważne są wartościowe, sycące i ciepłe posiłki, które dostarczają witamin oraz minerałów. Rozgrzewają one organizm, dzięki czemu zmiany temperatur są mniej groźne. Dlatego też warto przejrzeć książki kucharskie oraz blogi kulinarne w poszukiwaniu nowych przepisów na zupy oraz zapiekanki. Zwróćmy uwagę na propozycje, które bazują na połączeniu mięs i warzyw z dodatkiem pikantnych przypraw oraz naturalnych antybiotyków, jak czosnek czy cebula. W zimie warto powrócić do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej.

W większości bazują one na warzywach całorocznych, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do sięgania po odmiany sztucznie hodowane w szklarniach.

Podstawa smaku

Nieprzypadkowo podstawą zimowej diety jest mięso. Stanowi ono naturalne źródło białka zwierzęcego oraz żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Przepisy regionalne bazują na mięsach dobrej jakości oraz roślinach i warzywach, które wzmacniają naszą odporność – mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Aromatyczny żur z kiełbasą Białą Surową od Gzelli i dużą ilością czosnku oraz majeranku; Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, specjał
z Borów Tucholskich, zrumieniona na patelni z drobno posiekaną cebulką, a także pożywne zupy z dodatkiem roślin strączkowych i kiełbas wędzonych – to tylko pierwsze z brzegu przykłady na to, że zimowa dieta zapewni nam nie tylko zdrowie, energię, ale również niezrównane doznania kulinarne. Gromadząc składniki do dań zimowych, koniecznie wpiszmy na listę zakupów wędliny o dużej zawartości mięsa, ale pozbawione dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu.

Coś dla ciała, coś dla ducha

Dieta bogata w białko oraz witaminy to zdecydowanie pierwszy krok na drodze do wzmocnienia odporności. Jadłospis i regularne posiłki nie załatwią jednak wszystkiego. Obok solidnego i rozgrzewającego menu musimy zadbać również o aktywność fizyczną. To właśnie codzienny ruch pozwoli nam cieszyć się smakiem regionalnych smakołyków bez strachu o figurę i wagę. Co istotne, ćwiczenia, spacery lub wizyty na basenie mają również korzystny wpływ na naszą kondycję psychiczną, a ta wiąże się z odpornością. Układ odpornościowy jest połączony z systemem nerwowym. Długotrwały stres zmniejsza sprawność sił obronnych. Choć na co dzień nie unikniemy nerwowych sytuacji, możemy go odreagować, odpoczywając na świeżym powietrzu.

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■