- Do udziału, zaprezentowania swojej oferty kulinarnej, zgłosiły się 42 lokale gastronomiczne – mówi Monika Dendor z Wydziału Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Urzędu Miasta Świnoujście i koordynator projektu. – Mamy nadzieję, że do kolejnego przewodnika, który planujemy wydać na przyszły rok, dołączą także pozostali gastronomicy.
Przepisy kulinarne na potrawy ze śledzia przygotował świnoujski historyk dr Józef Pluciński.
- Świnoujście to idealne miejsce do wypoczynku – mówi Monika Dendor. – Chcielibyśmy, aby przewodnik promował nasze miasto również jako miejsce, gdzie można smacznie zjeść.
Przewodnik gastronomiczny wydany jest w trzech językach: polskim, angielskim i niemieckim. Wydawnictwo jest dostępne w Informacji Turystycznej przy placu Słowiański.
BIK UM Świnoujście
Fot. WPTKiS UM
Panie MaRiO, robi pan błędy ortograficzne !
Pownien powstać Świnoujski przewodnik gastronomiczny w którym nadaje sie na wzór Michlena gwiazdki a u nas naprzykład rozgwiazdy. Wtedy mozna mówic o prawdziwym przewodniku a nie o picowaniu sie 42 lokali. Ogólnie w lokalach jest syf i bród brak umiejetności serwowania potraw nie mówiąc że w większości wszytko jest mrożone a przez cały rok sprzedają świerzego Dorsza. Jeśli był by taki przewodnik wtedy gastronomicy by sie bali i musieli by podnieść kulture posiłku, a tak zostaje nam to co mamy w gastronomi z szefami kuchni bez żadnego przygotowania merytorycznego.
Świnoujście, to nie idealne miejsce do wypoczynku: tłok, hałas, bród, smród, patologi, menelstwo i buractwo.