POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [15.06.2017, 08:49:47] • Polska

Grill w porządku, czyli sposoby na szybkie i skuteczne czyszczenie

Grill w porządku, czyli sposoby na szybkie i skuteczne czyszczenie

fot. Organizator

Uwielbiamy grillować, ale trochę mniejszą przyjemność sprawia nam już czyszczenie sprzętu. A zadbany grill to przecież jeden z warunków udanej zabawy na świeżym powietrzu. Odpowiednio zakonserwowany i utrzymany w czystości sprawi, że posiłki będą smaczne i zdrowe. Utrzymanie go w porządku wcale nie musi wymagać dużych nakładów pracy. Sprawdźcie nasze sposoby na szybkie i skuteczne czyszczenie grilla.

Dlaczego czyszczenie grilla jest ważne?

Zaniedbany i oblepiony resztkami przypalonego jedzenia grill może odebrać nam przyjemność udanej uczty na świeżym powietrzu. I bynajmniej nie chodzi tylko o względy estetyczne. Zwęglone resztki wydzielają dym, który sprawia, że potrawy nabierają cierpkiego smaku. Mogą przyklejać się do grillowanych przysmaków powodując, że będą one nie tylko niesmaczne, ale też niezdrowe. Właściwa konserwacja urządzenia ma również wpływ na jakość przygotowywanych dań. Warto pamięć, że jeśli grill jest zamykany, jego górną pokrywę należy systematycznie czyścić. Osadzający się na niej przypalony tłuszcz, może opadać na potrawy, wpływając niekorzystnie na walory smakowe przyrządzanego jedzenia i, co ważne, na nasze zdrowie. Spożywanie starego tłuszczu może skutkować zwiększeniem niestrawności, bólami brzucha, a nawet przyczynić się do pogłębienia zmian miażdżycowych.

Proste patenty, które pozwolą Ci skrócić czas czyszczenia

Aby zaoszczędzić sobie późniejszej pracy, warto chronić ruszt grilla już na etapie smażenia. Dobre efekty daje wyłożenie go ponakłuwaną folią aluminiową lub używanie gotowych tacek aluminiowych, które zapobiegną przywieraniu do niego kawałków jedzenia i skapywaniu tłuszczu. Ponadto zdecydowanie mniej wysiłku będziemy musieli włożyć w czyszczenie sprzętu, jeśli od razu, po zakończeniu grillowania usuniemy cały pozostały tłuszcz i resztki jedzenia. Najprościej je wypalić. W tym celu należy zostawić grill rozpalony (najlepiej go przykryć pokrywą) na ok. 15 minut. Kiedy wystygnie, wyczyść drucianą szczotką.
Nie zapominajmy, że równie istotne jest prawidłowe przechowywanie grilla po zakończonym sezonie. Czyste urządzenie należy umieścić w suchym pomieszczeniu, gdzie bezpiecznie poczeka na następny rok. Aby zabezpieczyć przed rdzewieniem, nasmarujmy go olejem.

Szybkie sposoby na czyszczenia grilla

Jeśli nie udało nam się zabezpieczyć grilla przed zabrudzeniem, najlepiej odświeżyć go od razu po zakończonej imprezie. Najprościej przywrócić go do porządku czyszcząc w pierwszej kolejności ruszt. Kiedy grill przestygnie, ale będzie jeszcze ciepły (wtedy łatwiej go umyć, bo kawałki jedzenia nie zdążyły stwardnieć i przywrzeć), usuwamy zanieczyszczenia. Do tego celu wykorzystajmy szczotkę z włosiem ze stali nierdzewnej (sprawdzi się zarówno do żeliwnego, jak i stalowego rusztu) lub grubą, sztywną gąbkę z warstwą ścierną oraz odrobinę rozcieńczonego płynu do mycia naczyń. – Do oczyszczenia rusztu z tłuszczu doskonale sprawdzą się ściereczki na rolce (np. ściereczki Light & Soft marki Vileda) – bardzo poręczne i łatwe w użyciu. Są niezwykle chłonne, dlatego bez problemu zbiorą tłuszcz – lepiej niż używany często do tego celu ręcznik papierowy. Z kolei przypalone resztki jedzenia precyzyjnie usuniemy stosując np. zmywak Inox Clean & Protect ze specjalną, mocną, warstwą ścierną PURactive, która poradzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami. Pamiętajmy także o starannym wyszorowaniu paleniska w środku i na zewnątrz gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. W tym wypadku również wybierzmy ostrzejszą gąbkę, która nie porysuje nawet delikatnych powierzchni (np. Inox Clean & Protect). Nie należy używać silnych detergentów, gdyż mogą uszkodzić lakierowaną powłokę grilla. Aby sprzęt nie rdzewiał, po zakończeniu pracy wszystkie elementy obudowy i misy trzeba dokładnie osuszyć ściereczkami z wiskozy – radzi Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.
Jeśli posiadamy grill gazowy – palniki zabezpieczmy folią, aby woda nie dostała się do wewnątrz. Następnie spłuczmy gorącą wodą i wytrzyjmy do sucha.

Mycie grilla w stylu eko

Jeśli staramy się żyć ekologicznie i nie chcemy używać specjalnych środków do mycia grilla dostępnych w marketach, bez problemu możemy przygotować substancje czyszczące samodzielnie. Sprzęt łatwo umyjemy ciepłą wodą z mydłem i dodatkiem octu. Dobre efekty osiągniemy stosując sprawdzone sposoby. Wystarczy, położyć ruszt na folii aluminiowej i porządnie obsypać go solą. Następnie wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, a wyjąć dopiero, gdy sól stanie się brązowa. Potem trzeba tylko usunąć sól i przetrzeć ściereczką. Gotowe!

Pamiętajmy, że systematyczne czyszczeniu sprzętu sprawi, że dłużej będzie nam służył, a generalne mycie będzie można ograniczyć nawet do dwóch razy w sezonie.

Anna Rogoźnicka
Starszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 11.00 - Przejście na Plac Słowiański – zamknięcie ul. Armii Krajowej 11.15 - Plac Słowiański Uroczystości pod pomnikiem „Bohaterom Walki o Niepodległość Rzeczypospolitej” z udziałem asysty honorowej, z udziałem władz administracyjnych i samorządowych, służb mundurowych, Orkiestry Wojskowej, pocztów sztandarowych, organizacji, związków, stowarzyszeń, szkół oraz mieszkańców i gości. 1) zajęcie miejsca przez asystę honorową, 2) uroczyste podniesienie Flagi Narodowej na maszt i odegranie Hymnu Państwowego, 3) Apel Pamięci, 4) wystąpienie okolicznościowe Prezydenta Miasta Świnoujście, 5) składanie wiązanek kwiatów przez delegacje pod pomnikiem, 6) koncert Orkiestry Wojskowej pieśni patriotycznych z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja, 7) wyprowadzenie pododdziału honorowego i pocztów sztandarowych, 8) zakończenie uroczystości. ■ Zapraszamy na uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej w Świnoujściu, upamiętniającej kapelanów Wojska Polskiego zamordowanych w zbrodni katyńskiej Wydarzenie odbędzie się 05 maja 2025r., o godz. 10:00 w kościele pw. bł. ks. kmdr por. Władysława Miegonia przy ul. Piłsudskiego 43 w Świnoujściu. Tablica poświęcona jest kapelanom różnych wyznań i religii zamordowanym w zbrodni katyńskiej. Na tablicy figurują nazwiska wszystkich dotychczas ustalonych z imienia i nazwiska kapelanów, którzy zostali zamordowani w zbrodni katyńskiej. Tablica jest pierwszą tablicą nad Bałtykiem i pierwszą umieszczoną w kościele należącym do dekanatu Marynarki Wojennej. Z inicjatywy Stowarzyszenia Pamięć Kapelanów Katyńskich takich tablic powstało już 41, nie tylko w Polsce ale również w Stanach Zjednoczonych oraz Londynie. Projekt tablicy wykonany przez pracowników IPN OBUWiM Szczecin, koszty wykonania tablicy ze środków IPN Szczecin. W uroczystości wezmą udział m.in. wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Mateusz Szpytma i dyrektor szczecińskiego Oddziału IPN Krzysztof Męciński ■