POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [19.06.2017, 14:30:56] • Polska

Pomysłowe dzieciaki gotują

Pomysłowe dzieciaki gotują

fot. Organizator

Dzieci mają setki pomysłów i potrafią korzystać ze swojej wyobraźni i kreatywności w zaskakujący sposób. Interesują się też tym, co robią dorośli i chcą uczestniczyć w ich zajęciach. Chętnie np. próbują swoich sił w kuchni. Warto je dopingować i wykorzystywać ich pomysłowość, by razem przeżywać kulinarne przygody i odkrywać nowe smaki.

Kuchnia to miejsce, które daje dużo możliwości do wykorzystania dziecięcej kreatywności – można np. ciasteczkom nadawać fantazyjne kształty albo wymyślać sałatki z niezliczonej ilości pysznych produktów. Można też wypróbowywać nowe składniki i nieznane smaki. Wspierajmy najmłodszych w tych zainteresowaniach i korzystajmy z ich pomocy, bo dzięki temu mogą odkryć w sobie dużą kulinarną pasję.
Makarony MINI – jeszcze więcej inspiracji dla dziecięcej kreatywności
Niezliczonych pomysłów do wykorzystania dziecięcej kreatywności w kuchni dostarczają makarony, które dzieci bardzo lubią. Ogromna liczba dostępnych kształtów pobudza wyobraźnię i inspiruje. To doskonała propozycja dla małych kucharzy, bo można z nich przygotować proste, pełne najróżniejszych smaków i kolorów dania.
Ponieważ dzieci ciekawi to, co nowe, możemy być pewni, że wesołe poszukiwanie kulinarnych inspiracji doskonale urozmaicą najnowsze propozycje Lubelli – innowacyjne makarony MINI. Najmłodszych niewątpliwie zainteresuje makaron z czekoladą, czyli pyszne, zakręcone MINI świderki wzbogacone oryginalnym kakao DecoMorreno – z owocami i pysznym serkiem mascarpone będą dla małego, pomysłowego kucharza doskonałą i zaskakującą przekąską, a także alternatywą dla deseru. Z kolei kształt MINI kółek to źródło nieskończonej ilości inspiracji na pyszne dania, które można jeść na okrągło. Ich klasyczny smak uzupełniony świeżymi i soczystymi truskawkami oraz kolorowym rabarbarem, to pomysł na stworzenie smacznej, owocowej sałatki. To także świetny sposób, by najmłodsi otrzymali codzienną porcję witamin i energii. Makarony Lubelli powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy, dlatego możemy być pewni, że dziecko zje naprawdę wartościowy posiłek. Ponieważ po ugotowaniu nie sklejają się, pozostają sprężyste, zachowują swój piękny kolor i naturalny zapach, efekt dziecięcej kreatywności na pewno będzie wspaniały. No i przede wszystkim pyszny!
Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem,
truskawkami i płatkami migdałów

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
• rabarbar 300g
• miód 100ml
• sok pomarańczowy 1 szklanka
• masło 30g
• jogurt grecki 1 opakowanie
• truskawki 250g
• płatki migdałów 50g
• melisa do dekoracji


Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

2. Jesteś na półmetku…
Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar – po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

3. To już prawie meta!
Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!

Mini świderki czekoladowe z musem mascarpone,
nektarynką i syropem klonowym


POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Mini Świderki z czekoladą
1 opakowanie (400 g)
• nektarynki 4 sztuki
• serek mascarpone 250g
• orzechy laskowe 50g
• syrop klonowy 50ml


Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Orzechy upraż w piekarniku przez ok. 15minut (bez tłuszczu), w temperaturze 160 st. C.

2. W międzyczasie…
Serek mascarpone rozbij, ugniatając go łyżką, aż stanie się miękki.

3. To już prawie meta!
Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi w ósemki nektarynkami. Podaj go na serku mascarpone. Całość posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i polej syropem klonowym.
Brawo! Prawda, że proste? A teraz sprawdź, jakie smaczne!

KUCHENNE TRIKI


Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella przygotował 2 powyższe propozycje: Mini Kółka z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i migdałami oraz Mini Świderki z czekoladą z pysznym musem z serka mascarpone, nektarynkami i syropem klonowym dla wielbicieli słodszych wersji makaronowych przysmaków. Kucharz podpowiada też, jak zmiękczyć rabarbar bez konieczności jego podsmażania oraz jak sprawić, by mus z mascarpone był jeszcze bardziej puszysty.

– Żeby zmiękczyć rabarbar bez podsmażenia, należy go obrać, pokroić i posypać cukrem, a potem odstawić na kilka godzin. Cukier dobrze zmiękczy rabarbar, dzięki czemu puści on sok i stanie się świetnym składnikiem do posiłku – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Z kolei w przypadku drugiego przepisu, aby mus był wyjątkowo puszysty, do serka mascarpone, który powinien być w temperaturze pokojowej, można dodać śmietanę 36%. Należy to robić spokojnie, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Śmietana, w przeciwieństwie do serka powinna być zimna, prosto z lodówki. Proporcje to 1 do 1 czyli, np. na 100 g serka mascarpone przypada 100g śmietanki.

Anna Dziemidowicz
Specjalista ds. komunikacji
Michael Bridge Communication


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■