POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [23.07.2017, 20:35:47] • Polska

Rozpal zmys³y przy ognisku – poradnik nie tylko dla harcerzy

Rozpal zmys³y przy ognisku – poradnik nie tylko dla harcerzy

fot. Organizator

Ciep³o i koj±cy blask p³omieni w letni wieczór tworz± wyj±tkowy klimat, którego pró¿no szukaæ nawet przy grillowym palenisku. Unikalna atmosfera to jednak nie jedyny argument przemawiaj±cy za organizacj± ogniska. Wielu przekona niski koszt, krótki czas przygotowañ, a co najwa¿niejsze wyj±tkowy smak potraw przyrz±dzanych na ¿ywym ogniu. Co warto upiec i jakich smaków koniecznie spróbowaæ?

Ognisko to idealne zwieñczenie gor±cych, wakacyjnych dni. Bez wzglêdu na to, gdzie spêdzamy letni czas – w kajaku na jednej z mazurskich rzek, na pla¿y czy te¿ na górskim szlaku – na ¿ywym ogniu za ka¿dym razem bez trudu przygotujemy prawdziw± ucztê. Co istotne, to rozwi±zanie ekologiczne i sprzyjaj±ce integracji – wszak blask ogniska w naturalny sposób jednoczy i zachêca do wspólnego biesiadowania.

Ognisty niezbêdnik

Kluczem do sukcesu jest zaopatrzenie, które nale¿y przygotowaæ odpowiednio wcze¶niej. Amatorzy grilla z pewno¶ci± bêd± zaskoczeni jak krótka jest lista potrzebnych akcesoriów. Poza solidnymi, naostrzonymi patykami, na których piec bêdziemy miêso, przydatna bêdzie równie¿ mocna folia do pieczenia. Oczywi¶cie do tego zestawu podstawowego mo¿emy dodaæ tacki
i plastikowe sztuæce, choæ nie jest to konieczne – kie³basê mo¿na je¶æ wprost z patyka lub uj±æ j± przez kromkê chleba. Je¶li jednak nie mo¿emy obej¶æ siê bez plastikowych naczyñ, pamiêtajmy równie¿ o workach, w których schowamy ¶mieci, by nastêpnie koniecznie wywie¼æ je z lasu lub polany przeznaczonej do organizacji ognisk.

Smaczny survival

W kwestii wyposa¿enia warto trzymaæ siê tradycji i nie zabieraæ na ognisko zbêdnych przedmiotów, polegaj±c na tym, co akurat znajdziemy pod rêk±. Ognisko bowiem ma wiele wspólnego z survivalem! Naostrzone patyki, drewno i folia aluminiowa to naprawdê wszystko, czego nam potrzeba. Perspektywa jednak zmienia siê, gdy dojdziemy do menu. Do absolutnie

kultowych, pra¿onych w ¿arze ziemniaków i pieczonej kie³baski warto dodaæ nieco nowo¶ci, aby unikn±æ nudy. Ciekaw± alternatyw± bêd± bataty oraz aromatyczne wêdliny
z dodatkiem oryginalnych zió³ i przypraw, jak np. Kie³basa z Czosnkiem Nied¼wiedzim firmy Gzella. – Ognisko to prawdziwy test jako¶ci – mówi Karolina Kawczyñska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. – Jedynie wêdliny wysokomiêsne o gêstej konsystencji z widocznymi kawa³kami miêsa maj± szansê ³adnie upiec siê nad ogniskiem. Wytopienie t³uszczu i odparowanie niewielkiej ilo¶ci wody nie powoduje w ich przypadku pêkniêcia skórki. Doskona³ym przyk³adem jest Kie³basa
z Czosnkiem Nied¼wiedzim. Produkt stworzony z my¶l± o wielbicielach posi³ków na ¶wie¿ym powietrzu zawiera a¿ 94% miêsa, a dodatek w postaci czosnku nied¼wiedziego sprawia, ¿e przysmak wyró¿nia siê unikalnym aromatem. Co ciekawe, listki czosnku maj± bogate w³a¶ciwo¶ci prozdrowotne; m.in. zmniejszaj± ryzyko rozwoju nowotworów, wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy
i sercowo-naczyniowy, zapobiegaj± pojawieniu siê infekcji, a tak¿e wspomagaj± trawienie.

Ziemniaki to za ma³o

Na ognisku mo¿emy upiec tak¿e lekko t³uste miêso pod warunkiem, ¿e wcze¶niej zamarynujemy je przynajmniej przez dwie godziny. Pod³u¿ne kawa³ki karkówki wystarczy nadziaæ na ostry patyk i piec nad ogniem. W ¿arze mo¿emy przygotowaæ z kolei m³ode marchewki i pietruszki obsypane sol± morsk±, jak równie¿ wybrane owoce. Do torebki przygotowanej z mocnej folii wystarczy wsypaæ cukier i cynamon, aby upieczone jab³ka b±d¼ gruszki zmieni³y siê
w wy¶mienity deser w s³odkim sosie. Ognisko to tak¿e idealna okazja, aby przyrz±dziæ zag³êbiowski przysmak, czyli pra¿onki, rodzaj zapiekanki. Niezbêdny jest ¿eliwny garnek na nó¿kach, który wstawiamy w ognisko. W naczyniu nale¿y u³o¿yæ warstwowo: li¶cie kapusty, ziemniaki, kie³basê, buraczki, boczek oraz opcjonalnie marchewkê. Sk³adniki powinny byæ pokrojone w ¶redniej wielko¶ci kawa³ki, aby zbyt szybko siê nie rozgotowa³y i nie straci³y kszta³tu. Ca³o¶æ nale¿y obficie doprawiæ sol± i pieprzem. Warzywa powinny piec siê oko³o 45 minut. Czas mo¿na oczywi¶cie wyd³u¿yæ, je¶li lubimy lekko przyrumienione potrawy. Najwa¿niejszym elementem pra¿onek s± wêdliny – warto wybieraæ wiêc wysokomiêsne produkty, jak np. wspomnian± Kie³basê z Czosnkiem Nied¼wiedzim czy Kie³basê Francusk± od firmy Gzella.
Mi³o¶nicy zró¿nicowanych smaków mog± nie tylko piec w klasyczny sposób swoje potrawy grillowe, ale tak¿e przyrz±dzaæ je w formie gulaszu, deserów czy tego co podpowie im fantazja.


Bez znaczenia jednak jakie smaki wybior±, ognisko niezmiennie bêdzie ³±czyæ ludzi tak jak robi to od pokoleñ.


Dominika Szalek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielê, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w ¿ycie nowy roczny rozk³ad jazdy poci±gów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowo¶ci poprawiaj±cych mo¿liwo¶æ dojazdów do szkó³ i uczelni czy pracy, a tak¿e u³atwiaj±cych podró¿owanie po regionie. Szczecin-¦winouj¶cie pó¼nym wieczorem. Na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy pozostan± uruchomione w czerwcu br. pó¼nowieczorne po³±czenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny poci±g ze Szczecina do ¦winouj¶cia okaza³ siê sporym sukcesem, gdy¿ codziennie z tego po³±czenia korzysta przeciêtnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych poci±gów w godzinach porannych, a wczesnoporanne poci±gi ze ¦winouj¶cia do Szczecina bêd± kursowa³y codziennie, czyli w terminie rozszerzonym wzglêdem obecnego rozk³adu jazdy. Pozwoli to mieszkañcom i turystom tak¿e w weekendy i ¶wiêta dojechaæ m.in. do Szczecina D±bia na przesiadki do poci±gów dalekobie¿nych wyje¿d¿aj±cych ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i poci±g Pendolino). £±cznie na trasie Szczecin–¦winouj¶cie w nowym rozk³adzie jazdy w dni robocze uruchamianych bêdzie 14 par poci±gów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, ¿e przez wiêksz± czê¶æ dnia poci±gi na tej trasie kursowaæ bêd± co godzinê ■ ¦winouj¶cie: 38-latek z powiatu kamieñskiego krad³ logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkana¶cie pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zg³oszenia. Straty dotycz± g³ównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat by³ jednocze¶nie czê¶ci± czujnika jednego z systemów wspomagaj±cych. Policja zatrzyma³a 38-latka i wci±¿ przyjmuje zg³oszenia od w³a¶cicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znika³y znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wy¿szej klasy warto¶æ takich elementów potrafi byæ wyj±tkowo wysoka. Kradzie¿e odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiañskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zg³osi³o siê ju¿ kilkana¶cie osób, choæ liczba poszkodowanych mo¿e byæ wiêksza. Sprawca zosta³ namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieñskiego trafi³ do policyjnego aresztu ■