POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [27.07.2017, 08:49:20] • Polska

Polski smak – tradycyjny czy nowoczesny?

Polski smak – tradycyjny czy nowoczesny?

fot. Organizator

Wraz z rozwojem gospodarczym i zmianami społecznymi modyfikacji uległy również nasze postawy dotyczące żywienia i żywności. Ewolucja upodobań kulinarnych i jednocześnie zachowań konsumenckich w branży spożywczej ciągle postępuje, jednak wciąż prym wiodą przyzwyczajenia utrwalone w dzieciństwie. Okazuje się, że Polacy w doborze menu to jednak tradycjonaliści.

Zmiana przyzwyczajeń
W ciągu ostatnich lat Polacy zdecydowanie poszerzyli swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Częściej zwracamy uwagę na jakość produktów, dokładniej czytamy etykiety, sprawdzamy pochodzenie żywności. Wzrost świadomości konsumenckiej determinuje oczywiście decyzje zakupowe, jednak nie wpływa na zmianę gustów kulinarnych. Jak wynika z najnowszego raportu GfK „Polska na talerzu 2016” nadal najchętniej wybieramy dania typowo polskie, dopiero później włoskie i amerykańskie. I choć Polacy coraz częściej chodzą też do restauracji – o ponad 25% zwiększyła się liczba osób jedzących poza domem co najmniej raz w tygodniu – ciągle jednak ponad połowa z nas jada w lokalach oferujących kuchnię polską. Znaczny wzrost odnotowały również restauracje proponujące kuchnie regionalne. To kolejny dowód na to, że jesteśmy silnie przywiązani do tradycji, także na talerzu.

Smaki dzieciństwa
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie – pamięć o słodkich wypiekach wzbudza w nas chęć powrotu do tamtych smaków. Jednym z takich wyrobów jest ciasto drożdżowe, mocno zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej, serowowane nie tylko od święta, ale i na co dzień. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. – Podążając za wymaganiami i preferencjami polskich konsumentów, zdecydowaliśmy, że ciasta drożdżowe stanowić będą bardzo mocny punkt w naszej ofercie – mówi Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake. – Te produkty niezmiennie cieszą się ogromną popularnością. Jak wynika z badań GFK wartość rynku ciast i wyrobów cukierniczych stale rośnie. W ostatnim roku znaczny wzrost, bo o ponad 7% odnotowano także w kategorii pakowanych produktów piekarniczych . Zdecydowaliśmy się więc uruchomić kolejną linię produkcyjną do ciast drożdżowych. W ofercie Dan Cake znajdziemy więc najbardziej klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką – takie, jakie pamiętamy z kuchni naszej babci, a także ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym czy kakaowym. Warto podkreślić, że zdobywają one także uznanie na rynkach zagranicznych – dodaje ekspert Dan Cake.

Nowe trendy
Od czasów wydanej w XVII wieku pierwszej polskiej książki kucharskiej nasze zwyczaje dotyczące spożywania i samego przyrządzania posiłków diametralnie się zmieniły. Jednak obecnie wciąż ponad połowa Polaków wybiera przede wszystkim smaki tradycyjne, często charakterystyczne dla konkretnego regionu. Jak wynika z badań w dalszym ciągu mniejszość z nas lubi eksperymenty kulinarne – zarówno we własnym domu, jak i w przypadku wyboru profilu restauracji. Branża spożywcza i gastronomiczna rozwijają się bardzo dynamicznie. Mobilizuje to zarówno producentów żywności, jak i restauratorów do działań pozwalających sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów, a tym samym do nowoczesnego i wpisującego się w aktualne tredny podejścia. Nie tylko w kwestii dostosowania swoich produktów do preferencji smakowych, ale też do samej technologii produkcji. – Jedną z kluczowych idei wpisujących się w ten trend i przyświecających producentom żywności jest idea czystej etykiety – Clean Label. Wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej coraz więcej producentów stosuje składniki najwyższej jakości i jednocześnie rezygnuje ze sztucznych dodatków. Jasna i przejrzysta informacja na temat składu na etykiecie to dzisiaj podstawa w rynkowej walce o klienta i wyraz nowoczesnego podejścia w zarządzaniu produktem – przekonuje Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake.

Jakub Węgrzyn
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■