POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [10.08.2017, 08:23:39] • Polska

Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Jak zwiększyć ich spożycie?

 Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Jak zwiększyć ich spożycie?

fot. Fotolia.com

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Problem niskiej konsumpcji produktów z tej grupy dotyczy wielu ludzi, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu majątkowego, wieku czy płci. Nieodpowiednia dieta jest jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych, które dotykają współczesne społeczeństwo. Jedną z inicjatyw, która ma na celu zwiększenie konsumpcji tych produktów jest idea „5 porcji”, zachęcająca do regularnego spożywania warzyw i owoców w ramach diety. Organizacją, która prowadzi działania na rzecz tej inicjatywy na arenie międzynarodowej, jest AIAM5, czyli Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”. We wrześniu w Warszawie odbędzie się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców, którego organizatorami będą AIAM5 i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień wynosi 400 gramów, które należy spożyć w co najmniej 5 porcjach. W praktyce średnia konsumpcja produktów z tej grupy jest zdecydowanie niższa – w krajach Unii Europejskiej kształtuje się ono na poziomie 341,8 gramów dziennie. Oprócz WHO, które wyznacza standardy w zakresie kształtowania polityki prozdrowotnej, kwestią zbilansowanej diety i odpowiedniego spożycia warzyw zajmują się także Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Poza organami UE i ONZ, na rzecz zwiększenia konsumpcji warzyw i owoców działają również organizacje krajowe i międzynarodowe, takie jak sojusz AIAM5. – AIAM5 to organizacja non-profit zrzeszająca stowarzyszenia i ruchy na rzecz 5 porcji z całego świata. Idea 5 porcji warzyw i owoców dziennie ma zachęcić społeczeństwo na całym świecie do spożywania większej ilości produktów z tej grupy w zróżnicowanej formie. Wykształcenie prostego nawyku sięgania po warzywa i owoce przy okazji każdego posiłku będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie produktów z tej grupy zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nerwowego, a także nowotworów. Dietetycy zachęcają, aby spożywać nawet więcej niż 5 owocowo-warzywnych porcji – może być ich 7, a według części ekspertów – 10 – mówi Manuel Moñino Gómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

Globalne spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie. Ów problem można zaobserwować także w Europie – jak wynika z najnowszych danych, mieszkańcy Starego Kontynentu spożywają zaledwie 55% zalecanej przez dietetyków porcji warzyw i owoców. Mimo kampanii informacyjnych, które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców, prowadzonych zarówno na szczeblu międzynarodowym, jak i krajowym, globalna konsumpcja tych produktów jest wciąż niewystarczająca. – W wielu przypadkach ludzie znają zalecenia, ale nie przestrzegają ich, gdyż uważają, że są zbyt skomplikowane. Aby zwiększyć skuteczność oddziaływania komunikatów na społeczeństwo, eksperci starają się konstruować je w taki sposób, by były praktyczne i łatwe do zapamiętania. Ich celem jest promowanie żywności niedrogiej, łatwo dostępnej i zróżnicowanej, odpowiadającej różnym grupom społecznym. Istotne jest również, aby wytyczne nie narzucały radykalnej zmiany przyzwyczajeń, ale raczej prowadziły do stopniowej modyfikacji nawyków żywieniowych. Jednym z elementów tego rodzaju działania jest idea 5 porcji, która zachęca do regularnego spożywania warzyw i owoców w zróżnicowanej postaci – tłumaczy Manuel Moñino Gómez. Źródła warzyw i owoców w zbilansowanej diecie mogą być różnorodne. Jedną z 5 porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka 100% soku. Według danych Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), Europejczycy piją 31 ml 100% soku dziennie, to zaledwie 3 łyżki stołowe! Gdyby każdy mieszkaniec Starego Kontynentu do swojej diety włączył szklankę soku, spożycie warzyw i owoców wzrosłoby o ponad 50%.

Nad tym, jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców eksperci będą debatować podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbędzie się w dniach 19-20 września w warszawskim hotelu InterContinental. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata. Do głównych tematów, które zostaną omówione podczas Kongresu należą m.in. spożycie oraz wartość odżywcza warzyw i owoców oraz światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.

W programie Kongresu znalazła się kwestia chorób cywilizacyjnych, w prewencji których ważną rolę odgrywa zbilansowana dieta. Specjaliści będą również dyskutować na temat polityki prozdrowotnej w obliczu najnowszych doniesień naukowych. – Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców jest bardzo istotną inicjatywą, także w kontekście zdrowia publicznego. Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzorowanie i kreowanie działań w zakresie zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń w obszarze zdrowia publicznego dlatego objęliśmy to wydarzenie swoim patronatem – dodaje dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.

– Kongres Promocji Warzyw i Owoców stanowi platformę do wymiany doświadczeń pomiędzy organizacjami i specjalistami z całego świata. Poprzez uczestnictwo w wykładach prelegentów i konsultacjach merytorycznych eksperci otrzymują dostęp do informacji z rynków zagranicznych i mają szansę skonfrontować swoje opinie z poglądami specjalistów z innych krajów. Wiedza nabyta podczas tego rodzaju wydarzeń umożliwia poznanie szerszego kontekstu kwestii spożycia warzyw i owoców oraz praktycznych rozwiązań, które mogą okazać się przydatne w codziennej praktyce – twierdzi Manuel Moñino Gómez.

Więcej informacji na temat Kongresu pod adresem: www.kups.org.pl/kongres


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■