POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [14.10.2017, 19:24:02] • Polska

Znajdź chwilę na nietypowe święto – kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba

Znajdź chwilę na nietypowe święto –  kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba

fot. Organizator

Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników menu większości z nas – przeciętny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie. I choć znamy je głównie w postaci klasycznych kanapek, tymczasem rodzajów pieczywa i sposobów jego wykorzystania jest mnóstwo. Z okazji obchodzonego lada dzień, bo 16 października, Światowego Dnia Chleba, doceńmy ten wyjątkowy produkt i celebrujmy jego święto, przygotowując nietuzinkowe przekąski z chlebem w roli głównej.

Nie powinien dziwić fakt, że chleb od wieków stanowi podstawowy pokarm ludzkości – sztukę jego wypieku opanowali już starożytni Egipcjanie, którzy mieli swoje receptury wypieku ponad 50 rodzajów chleba, potrafili spulchnić ciasto metodą fermentacji i wzbogacić smak wypieku sezamem czy aromatem kamfory. Do dziś forma i smak chleba różnią się w zależności od tradycji i kulinarnych upodobań poszczególnych regionów świata.

Klimat i włoski pantofel
W przypadku wielu potraw typowych dla danego kraju, ich popularność uzależniona jest od warunków klimatycznych. Podobnie jest z pieczywem - w zimnych regionach, gdzie ważne było szybkie dostarczenie energii, wypiekano ciemne chleby na bazie zakwasu i mąki pełnoziarnistej. W gorących regionach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu dominowały jasne i lekkostrawne chleby placki jak gruziński lavash czy hinduskie chapati. Z kolei pieczywo z krajów basenu Morza Śródziemnego to wypieki pszenne o chrupiącej skórce. Tak właśnie jest ze słynną ciabattą – włoskim, pszennym chlebem. W języku włoskim ciabatta oznacza pantofel – właśnie taki wygląd po wylaniu na blachę przybiera ciasto na ciabattę.

Przysmak napoleońskich żołnierzy i tygrys z Holandii
Celebrowanie Światowego Dnia Chleba w stylu francuskim? Żaden problem! Wystarczy zaopatrzyć się w mięciutkie croissanty, słodkie, drożdżowe brioszki czy wymyślone za czasów Napoleona bagietki, które ze względu na swój charakterystyczny kształt z łatwością mieściły się w torbach żołnierzy. Do tego pyszna kawa, ulubiona marmolada i chwila przyjemności na dobry początek dnia gwarantowana. Ciekawy rodzaj pieczywa spotkamy także w Holandii, gdzie najczęściej je się chleb tygrysi o delikatnym, sezamowym posmaku. Swoją nazwę zawdzięcza grubej i spękanej skórce, którą przed pieczeniem smaruje się pastą ryżową. Ten charakterystyczny rodzaj pieczywa prawdopodobnie przywędrował do Holandii z Azji w czasach, gdy floty holenderskie prowadziły intensywną wymianę handlową z państwami tego regionu.

Nieśpieszne poranki z pieczywem na ciepło
Chleb to jeden z tych składników naszych posiłków, po który często sięgamy bezrefleksyjnie, kiedy chcemy przygotować szybkie kanapki na śniadanie czy kolację lub przekąskę w pracy. Tymczasem z jego pomocą możemy wyczarować naprawdę ciekawe i nietuzinkowe dania, z którymi rodzinne śniadanie czy nawet spotkanie z przyjaciółmi może być smaczną chwilą relaksu w pędzie codzienności. Świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło będzie lubiany przez Brytyjczyków pudding chlebowy z dodatkiem jesiennych gruszek i namoczonej żurawiny. – Dobrą bazą do jego przygotowania będzie nowy na rynku chleb pszenny tostowy XXL – mówi ekspert firmy Dan Cake Wiktor Kowalski – Dzięki większym niż w standardowym chlebie tostowym kromkom o wiele szybciej przygotujemy kostki chleba, które później wystarczy jedynie zalać masą z mleka, żółtek, syropu klonowego i cukru wanilinowego, aby przygotować ciepły posiłek na początek dnia dla całej rodziny. Dobrą alternatywą dla tradycyjnych kanapek mogą być chlebowe paluchy, które także przygotujemy z chleba tostowego. Wystarczy, że kromki chleba skroimy w słupki, skropimy oliwą z oliwek, oprószymy ulubioną przyprawą i zapieczemy w piekarniku przez 10 minut. Potem możemy już tylko zjeść je ze smakiem jako dodatek do jajka na miękko. W myśl zasady ‘mała rzecz, a cieszy’ przygotujemy też śniadanie dla ukochanej osoby, wykrywając z chleba tostowego urocze serduszka. Podane z ulubioną marmoladą, będą gwarancją uśmiechu bliskiej osoby i miłego rozpoczęcia dnia.

Na spontaniczne imprezy
Miękki, chrupiący chleb to także niezastąpiony składnik przekąsek w sam raz na spontaniczne imprezy w gronie najbliższych przyjaciół. Tu ponownie możemy wykorzystać chlebowe paluchy, łącząc je z pikantną pastą na bazie pieczonej papryki czy dyniowym hummusem. – Duże wrażenie na naszych gościach zrobi też chleb faszerowany – radzi ekspert Dan Cake. – Wystarczy, że ulubiony chleb natniemy na głębokość ok. 3 centymetrów, tworząc kratkę, a nacięcia wypełnimy masłem z dodatkiem czosnku, startym serem i całość zapieczemy w piekarniku. Takie danie wystarczy postawić na środku stołu, by każdy z gości mógł oderwać dla siebie wybrany kawałek chleba – udana impreza gwarantowana.

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■