POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.10.2017, 09:47:48] • Polska

Słodka jesień: pomysły na proste desery

Słodka jesień: pomysły na proste desery

fot. Organizator

Kiedy wieczory stają się dłuższe, za oknem szaro i zimno, a samopoczucie spada, pora na przygotowanie słodkości, które rozgrzeją każdy zmysł, szczególnie jesienią.

Uginające się pod ciężarem jesiennych smakołyków stragany są inspiracją do stworzenia prawdziwych kulinarnych cudów. Miód, sezonowe owoce i aromatyczne korzenne przyprawy to niektóre z naturalnych skarbów, po które chętnie sięgamy podczas obniżonych temperatur.

Gruszki
w cieście

Pieczone, soczyste gruszki to prawdziwy hit jesiennego sezonu. Nadziane orzechami włoskimi i rodzynkami dodadzą witamin i poprawią koncentrację. Prawdziwie elegancką kompozycję pozwoli uzyskać otoczenie owoców ciastem francuskim. Całość zapiekamy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Dyniowy
mus

Dynia może być nie tylko ozdobą, która ozdobi nasz jesienny parapet. Przygotowana na słodko z dodatkiem czekolady rozgoni wszystkie smutki. Pokrojoną na mniejsze części dynię zapiekamy w piekarniku, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy deserową czekoladę, banana, odrobinę cynamonu i mielonego imbiru.

Karmel
i jabłka

Prosty deser jabłkowo-karmelowy jest idealnym smakołykiem na jesienne wieczory. Do pokrojonych w kostkę owoców dodajemy cynamon, cukier i odrobinę masła. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną jabłka. Kiedy deser ostygnie,
dodajemy karmel, bitą śmietanę oraz granolę.

Nastrojowe
donuty

Drożdżowe i mięciutkie donuty z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Do klasycznego ciasta z użyciem drożdży, mleka, masła, mąki i jajek, dodajemy kojący ekstrakt z wanilii, a także kakao. Po usmażeniu, ciasto ozdabiamy płynną czekoladą i obsypujemy je posiekanymi orzechami.

Niebo
pod kruszonką

Prosty i smaczny deser można zrobić już w kilkanaście minut. Sezonowe przysmaki przydadzą się do przygotowania crumble, czyli zapiekanych pod kruszonką owoców.
Klasyczny przepis na kruszonkę z wykorzystaniem mąki i cukru wzbogacimy, dodając migdały. Umyte, z usuniętymi pestkami śliwki posypujemy cukrem i cynamonem. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika o temperaturze ok 190
stopni. – Doskonałym dodatkiem do tego deseru będą lody – szczególnie waniliowe lub śmietankowe, które uzupełnią smak dorzuconych do kruszonki migdałów. Lody nadadzą ciastu charakteru, a także wzmocnią organizm na jesień – mówi Piotr
Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. - Regularne spożywanie lodów przyczynia się do hartowania organizmu, dzięki czemu stajemy się bardziej odporni na zmiany temperatur – dodaje.

Marka
Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności
Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

Aleksandra Lągawa
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ostrzeżenie pierwszego stopnia, wydane przez IMGW, dotyczy wystąpienia silnego wiatru na wybrzeżu województwa zachodniopomorskiego. Od wtorku 16 września do czwartku 18 września przewidywany jest wiatr o średniej prędkości do 70 km/h, w porywach dochodzący do 85 km/h, który będzie wiał z południowego-zachodu. Na środę 17 września prognozy przewidują także intensywne opady deszczu, które mogą wynieść nawet 60 mm w ciągu 24 godzin. Dodatkowo, opadom deszczu mogą towarzyszyć burze. ■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■