POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [12.11.2017, 10:46:19] • Polska

Pikantnie i rozgrzewająco – ostre menu idealne na jesień

Pikantnie i rozgrzewająco – ostre menu idealne na jesień

fot. Organizator

Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Zarówno papryczka chili, jak i jej pikantni kuzyni – pieprz czarny, cayenne, kurkuma, a nawet imbir – swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Znawcy kulinarni zgodnie opowiadają się za tym, że smak pikantny… nie jest w istocie smakiem. Wrażenie „ostrości” dania powstaje na skutek podrażnienia zakończeń nerwowych na języku, którego bezpośrednią przyczyną są związki organiczne, takie jak kapsaicyna (papryczki chili) czy piperyna (czarny pieprz).

Dlaczego chili rozgrzewa?
Jak to się dzieje, że pewne potrawy działają równie skutecznie, co termofor? Otóż zawarte w pikantnych dodatkach substancje działają na grupę receptorów reagujących także na bardzo wysokie temperatury. Dlatego też, kiedy zjemy coś bardzo pikantnego, nasz mózg interpretuje to jako wzrost temperatury, przez co robi nam się cieplej, a tętno wzrasta. Z tego powodu ostre przyprawy pozytywnie wpływają na układ krwionośny i są wskazane w przypadku nadciśnienia. Ponadto papryczki chili zawierają bardzo dużo witaminy C oraz powodują wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia. Dzięki nim nie tylko zadbamy o odporność organizmu, ale i pożegnamy jesienną chandrę. Pikantne smaki ograniczają także apetyt, a zatem dzięki nim możemy znacznie rzadziej sięgać po niezdrowe zakąski.

Kuchnia na ostro
Z pikantności słyną przede wszystkim potrawy kuchni meksykańskiej i tajskiej. Intensywne przyprawy stanowią niemniej bardzo uniwersalne dopełnienie prawie każdej potrawy. Jesienią doskonałe staną się warzywne zapiekanki z papryką, gęste i wyraziste zupy, jak również gorąca czekolada ze szczyptą chili. Warto pamiętać, że w momencie, gdy skosztujemy zdecydowanie zbyt pikantnej potrawy, najlepiej wypić szklankę tłustego mleka. W żadnym wypadku nie należy sięgać po wodę, ponieważ kapsaicyna się w niej nie rozpuszcza. Sprawa nie jest również przesądzona, gdy zbyt ostre okaże się przygotowane danie. Tutaj także uratują nas produkty na bazie mleka. – Odrobina jogurtu, mleka, śmietanki wysokoprocentowej oraz wiórki żółtego sera załagodzą uczucie ostrości i tym samym zamienią zbyt pikantne danie w smakowity obiad. Między innymi dlatego tak apetycznym dopełnieniem kremowych, delikatnych zup serowych są właśnie płatki papryczki chili – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Do zbyt ostrych dań niezabielanych możemy z kolei dodać kilka kropli soku z cytryny.
Choć wiele osób nieco obawia się zbyt pikantnych potraw, warto od czasu do czasu zaryzykować i podnieść smakową temperaturę, szczególnie w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ EFKA Festiwal 2025. 19.07 | sobota El Papa – Cafe Hemingway, ul. Bohaterów Września 69 15:30 Roksana Wawrzyniecka – WS
15:45 Latarnik – WS Hala nr 10, Basen Północny 18:00 Siwuz
 19:00 NLT
20:00 Kiloff
 21:00 Steve Martins
 22:00 Wczasy
23:00 Treesha & K-Jah Sound
 24:00 Bass is Fundamental ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■