POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [21.11.2017, 07:06:05] • Polska

Buddha bowl, czyli witaminowa bomba i pyszny smak w jednym

Buddha bowl, czyli witaminowa bomba i pyszny smak w jednym

fot. Organizator

Potrawa o egzotycznej nazwie Buddha bowl jest w istocie zaskakująco prosta, zarówno pod kątem przepisu, jak i przygotowania. Wywodząca się z Chin „miska rozmaitości” zgodnie z tradycyjną recepturą powinna łączyć w sobie minimum 10 wegetariańskich składników. Przepyszne i zdrowe kompozycje możemy niemniej urozmaicić także kawałkami sera, drobiu, ryb czy też wyrazistym sosem, co podniesie ich walory smakowe i odżywcze.

Zbilansowane, sycące oraz doskonałe o dowolnej porze dnia – miski wypełnione rozmaitymi produktami to szybki patent na zdrowy posiłek. Ponadto idealnie sprawdzą się one w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje większej dawki witamin. Jakie kompozycje możemy przygotować na lunch, obiad czy kolację?

Pomysł #1: Barwy jesieni
Nasycone barwy na talerzu z pewnością pobudzą nasz apetyt. Najbardziej pożywnym elementem jesiennej miski będzie ciecierzyca przyprawiona po ugotowaniu szczyptą kurkumy, która nada jej przepiękny, złocisty kolor. Dodatkowo, korzystając z sezonu, dodajemy kostki upieczonej w piekarniku dyni. Na krawędzi układamy pokrojoną w piórka czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Swojskim i bardzo apetycznym akcentem staną się marynowane buraczki, a sycącym dodatkiem – rozkrojone na pół jajko ugotowane na twardo. I voilà! Miska pełna jesiennych kolorów i aromatów w komplecie.

Pomysł #2: W słońcu Toskanii
Miskę smakołyków możemy przygotować również inspirując się ulubioną kuchnią, na przykład włoską. W takim wypadku idealną bazą będzie drobny makaron (muszelki, „ryż”, gwiazdki), który mieszamy z pokrojonymi w małe kawałeczki pomidorami suszonymi w oliwie. Dodajemy pomidorki koktajlowe, garść rukoli, kilka oliwek oraz pokrojone w paski awokado. Dodatkowym, bardziej treściwym elementem może stać się poszarpana mozzarella lub utarty ser żółty. Całość dopełni kilka kropli octu balsamicznego i listki świeżej bazylii.

Pomysł #3: Zielono mi
Smakowity i ciekawie prezentujący się posiłek skomponujemy wybierając składniki w jednym tylko kolorze. Zielona miska zdrowych składników w sezonie jesienno-zimowym może zawierać pieczoną brukselkę, listki szpinaku i ugotowane różyczki brokułu. Świeżym i chrupiącym dodatkiem staną się blanszowane strączki groszku cukrowego oraz pokrojony w słupki świeży ogórek zielony. – Jednobarwną miskę warto urozmaicić treściwym sosem na bazie serka topionego, z utartym ząbkiem czosnku i szczyptą posiekanego koperku – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Jako źródło węglowodanów możemy wykorzystać kaszę jęczmienną lub gryczaną.

Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ EFKA Festiwal 2025. 18.07 | piątek Basen Północny 18:00 Czesław Bobrecki – WS
19:00 Sarcastic Monks 
20:00 Ludojad
 21:00 EABS
 22:00 Tomasz Organek
 23:00 Surtarang 
24:00 En7oy ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■