POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [13.02.2018, 12:49:00] • Polska

Wytrawne Walentynki: Przepis na oryginalny sernik na słono z łososiem

Wytrawne Walentynki: Przepis na oryginalny sernik na słono z łososiem

fot. Organizator

Romantyczna kolacja przy świecach czy bombonierka pełna czekoladek w kształcie serca? Walentynkowe dylematy nie należą do najłatwiejszych. Na szczęście nie musimy decydować się tylko na jedną możliwość. Oryginalny przepis na sernik na słono z dodatkiem łososia, przepiórczych jaj i kawałeczków żółtego sera, na delikatnym kruchym spodzie, to przepyszne danie i nastrojowy prezent walentynkowy w jednym. A dzięki wyśmienitemu smakowi i prostej recepturze z pewnością będzie gościć w naszym menu znacznie częściej, niż tylko w Dniu Zakochanych.

Sernik na słono z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na spód:
150 g herbatników maślanych
100 g masła

Składniki na masę serową:
0,6 kg twarogu półtłustego
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
200 g łososia wędzonego na zimno
12 jaj przepiórczych
1 pęczek koperku
4 łyżki jogurtu typu greckiego
¼ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Wykonanie: Spód
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.

Wykonanie: Masa serowa
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.

Kruszonka:
100 g mąki
120 g masła
70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.
Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ EFKA Festiwal 2025. 18.07 | piątek Basen Północny 18:00 Czesław Bobrecki – WS
19:00 Sarcastic Monks 
20:00 Ludojad
 21:00 EABS
 22:00 Tomasz Organek
 23:00 Surtarang 
24:00 En7oy ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■