POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [12.03.2018, 09:47:20] • Polska

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

fot. Organizator

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy. Kluski śląskie podawane są najczęściej jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem, doskonale smakują z gulaszem, karczkiem w sosie własnym lub mięsną roladą. Można serwować je również z różnorodnymi sosami np. serowymi lub warzywnymi albo jako samodzielne danie ze skwarkami. Kluski śląskie można też podawać na słodko z dodatkiem śmietany i cukru lub dżemu. Kluski śląskie to doskonały pomysł na syte danie obiadowe, które można serwować na wiele różnych sposobów. Poniżej wyjątkowo prosty przepis na to szybkie i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych klusek śląskich z dziurką Jawo. Kluski Jawo mają prosty, domowy skład, nie zawierają konserwantów i pozwolą nam zaoszczędzić sporo czasu.

Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo
Sos serowy:
100 g niebieskiego sera pleśniowego
150 g kremowego serka twarogowego
szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki suszonego oregano
5 łyżek orzechów włoskich
½ szklanki tartego sera na wierzch
rukola
sól i pieprz
łyżeczka masła
oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
sok z cytryny

Przygotowanie:
Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni. Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.

Smacznego!

jawo.pl


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uwaga! Dziś (poniedziałek) w całym woj. zachodniopomorskim możliwe gwałtowne burze z gradem i porywistym wiatrem do 90 km/h. Intensywne opady deszczu mogą powodować utrudnienia i zagrożenie życia. Zachowaj ostrożność i zabezpiecz mienie ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■