POGODA

Reklama


Wydarzenia

Kostrzewa PR • Czwartek [05.06.2008, 06:19:50] • Polska

Zdrowa i szczup³a sylwetka

Zdrowa i szczup³a sylwetka

fot. Kostrzewa PR

Prawid³owe odchudzanie to sztuka

Nieprzebrana ilo¶æ warzyw, owoców, produktów zbo¿owych, miês i wiele tysiêcy ró¿norodnych produktów spo¿ywczych to bogate ¼ród³a energii. W naszym jad³ospisie dominuje jednak¿e ¿ywno¶æ przetworzona i wysokokaloryczna. Gwa³towny wzrost spo¿ycia cukru i "szybkich" wêglowodanów zdecydowanie zmieni³ nasze ¿ycie. Obecnie, w dobie rozwoju cywilizacyjnego, od¿ywiamy siê nieregularnie, czêsto w po¶piechu spo¿ywaj±c fast-foody, a w wolnej chwili podjadaj±c przek±ski, takie jak chipsy, paluszki, batoniki czy te¿ orzeszki solone.

Podejmuj±c decyzjê o odchudzaniu przewa¿nie my¶limy tylko o poprawieniu swojego wygl±du i sylwetki. Najnowsze badania dowodz±, ¿e kontrola wagi jest daleko bardziej skomplikowanym zagadnieniem i nie ogranicza siê jedynie do liczenia ilo¶ci spo¿ywanych kalorii. Na prawid³ow± masê cia³a ma wp³yw równie¿ nasze zdrowie i kondycja fizyczna.

Czym jest oty³o¶æ
Oty³o¶æ jest przewlek³± chorob± spowodowan± nadmiern± poda¿± energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie jej nadmiaru w postaci tkanki t³uszczowej.
Oty³o¶ci towarzysz± liczne powik³ania ze strony uk³adu sercowo-naczyniowego i innych narz±dów.
Im wy¿szy Wska¼nik Masy Cia³a - BMI (Body Mass Index wyra¿ony wzorem masa cia³a [kg] / wysoko¶æ² [m]) tym wiêksza zapadalno¶æ na ró¿ne schorzenia: nadci¶nienie têtnicze, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, cukrzyca typu 2, zespó³ zaburzeñ oddychania w czasie snu, niektóre nowotwory z³o¶liwe (rak jelita grubego, rak piersi, rak trzonu macicy)[1].
Obliczaj±c BMI mo¿emy okre¶liæ ilo¶æ tkanki t³uszczowej w organizmie. Liczne badania epidemiologiczne wykaza³y, ¿e BMI dobrze koreluje z mas± tej tkanki.
Osoby o BMI przekraczaj±cym 25 kg/m2 maj± nadwagê, przy BMI od 30 kg/m2 mówimy o oty³o¶ci.

Przyczyny oty³o¶ci
Oty³o¶æ zosta³a uznana przez WHO za chorobê cywilizacyjn± XXI wieku. Z³e nawyki ¿ywieniowe, ci±g³y po¶piech i brak ruchu sprawiaj±, ¿e coraz bardziej przybieramy na wadze. W¶ród przyczyn oty³o¶ci wymieniæ mo¿emy czynniki: dziedziczne, fizjologiczne, psychologiczne oraz styl ¿ycia.
Wed³ug danych Komisji Europejskiej na nadwagê lub oty³o¶æ cierpi w Unii oko³o 50 proc. doros³ych. W Polsce oty³ych jest co najmniej 10 proc. mê¿czyzn i 12 proc. kobiet. W ostatnich latach problem ten coraz czê¶ciej zaczyna dotyczyæ tak¿e dzieci. Szacuje siê, ¿e ponad 21 mln dzieci w UE ma nadwagê i liczba ta co roku ro¶nie o kolejne 400 tys. [2]
Oty³o¶æ jest skutkiem przede wszystkim spo¿ywania nadmiaru t³uszczu, wêglowodanów prostych oraz zbyt ma³ej aktywno¶ci fizycznej i siedz±cego trybu ¿ycia. Alkohol spo¿ywany w nadmiernych ilo¶ciach prowadzi do zwiêkszonego dostarczania energii ("puste" kalorie). Palenie papierosów obni¿a apetyt. Nie jest to jednak metoda pozwalaj±ca utrzymaæ prawid³ow± masê cia³a i zachowaæ zdrowie, gdy¿ palenie i oty³o¶æ s± pierwszymi mo¿liwymi do unikniêcia przyczynami zgonów zwi±zanych z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Nadwaga nie tylko zale¿y od tego ile jemy, ale przede wszystkim co jemy
Jedn± z najwa¿niejszych przyczyn nadwagi i oty³o¶ci jest nieodpowiednio skomponowana dieta, zawieraj±ca produkty bogate w skrobiê, takie jak bia³e pieczywo, makaron, ziemniaki czy ry¿, posiadaj±ce wysoki indeks glikemiczny. Za trawienie skrobi odpowiedzialny jest enzym alfa-amylaza, który rozk³ada j± do cz±steczek glukozy, które nastêpnie s± wch³aniane do krwi. Nasz organizm wykorzystuje jednak tylko czê¶æ glukozy, resztê natomiast odk³ada w postaci t³uszczu, co prowadzi do nadwagi, oty³o¶ci i innych zaburzeñ metabolicznych.
Zdolno¶æ do spalania t³uszczu zale¿y od rodzaju przyjmowanego pokarmu, od zawarto¶ci witamin i sk³adników mineralnych. Brak którego¶ z nich powoduje wyzwolenie mniejszej ilo¶ci energii, a przez to wiêksze sk³onno¶ci do odk³adania t³uszczu. Sk³adniki, które dodaj± nam energii i powoduj± transport glukozy z krwi do komórek to: witaminy B6, PP (niacyna), chrom i cynk, natomiast powstanie energii z glukozy pochodzi od: witamin B1, B2, PP, B5, C, ¿elaza i koenzymu Q. Bardzo wa¿n± rzecz± jest ograniczenie cukru, tym bardziej ¿e jest on obecny w prawie ka¿dym gotowym produkcie np. w keczupie, sosach, majonezie, grzybkach i ogórkach marynowanych.

Twoja waga nie mówi ca³ej prawdy o Tobie!
Prawdê mówi±c, czasami przywi±zujemy zbyt wiele znaczenia do naszej wagi. Najwa¿niejsza jest ilo¶æ t³uszczu w naszym organizmie i jego redukcja. Spadek ogólnej wagi o jeden kilogram to niewielki powód do rado¶ci. Natomiast, redukcja zbêdnego kilograma t³uszczu prze³o¿y siê na mniejszy rozmiar sukienki czy przesuniêcie guzika w bluzce. Przyczyna jest prosta, pó³ kilograma t³uszczu zajmuje czterokrotnie wiêcej miejsca ni¿ kilogram miê¶ni.

Spo¿ywaj potrawy o niskim indeksie glikemicznym
Jak twierdzi dietetyk Joanna Nowicka - Liczenie kalorii nie wystarczy, aby nasze cia³o skutecznie pozbywa³o siê nagromadzonego t³uszczu. Okazuje siê bowiem, ¿e niektóre potrawy stymuluj± magazynowanie energii w komórkach t³uszczowych, a inne u³atwiaj± spalanie nadmiaru kalorii. To jak potrawa wp³ywa na nasze odchudzanie, zale¿y od jej indeksu glikemicznego.
Indeks glikemiczny s³u¿y do klasyfikacji produktów ¿ywno¶ciowych na podstawie ich wp³ywu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spo¿yciu (glikemia poposi³kowa). Oblicza siê go po podaniu porcji produktu zawieraj±cego 50 g wêglowodanów przyswajalnych. Na przyk³ad indeks glikemiczny wynosz±cy 70 oznacza, ¿e po spo¿yciu 50 gramów danego produktu poziom glukozy wzro¶nie o 70 procent, tak jak po spo¿yciu 50 gramów czystej glukozy.
W leczeniu oty³o¶ci zaleca siê stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (np. Fosanic) dlatego, ¿e nie powoduj± one wahañ stê¿enia glukozy we krwi.
Obwód talii stanowi tak¿e cenny wska¼nik stanu zdrowia. Badania przeprowadzone w ostatnich latach na grupie kilkunastu tysiêcy doros³ych osób wykaza³y, ¿e nadci¶nienie têtnicze, zaburzenia oddychania, wysokie stê¿enie cholesterolu i cukrzyca wystêpuj± czê¶ciej u mê¿czyzn z obwodem talii powy¿ej 102 cm i u kobiet z obwodem talii powy¿ej 88 cm, w porównaniu do grupy osób szczup³ych. Mê¿czy¼ni z obwodem talii powy¿ej 102 cm s± 4,5 razy bardziej nara¿eni na wystêpowanie cukrzycy insulinozale¿nej ni¿ mê¿czy¼ni z obwodem talii poni¿ej 94 cm. Podobnie kobiety z obwodem talii powy¿ej 88 cm s± 3,8 razy bardziej nara¿one na wyst±pienie cukrzycy typu 2 ni¿ kobiety z obwodem poni¿ej 80 cm. [1]
Aby obni¿yæ indeks glikemiczny spo¿ywanych potraw, nale¿y przede wszystkim unikaæ ich rozgotowywania. Makarony al dente i surowe warzywa maj± ni¿szy indeks glikemiczny ni¿ warzywa gotowane.

Warto pomy¶leæ o fasolaminie
Trzustka wydziela do przewodu pokarmowego enzym alfa-amylazê, który powoduje trawienie i rozk³ad wêglowodanów z³o¿onych (np. skrobi) do cukrów prostych (g³ównie glukozy), a nastêpnie ich wch³anianie do krwiobiegu. Fasolamina, któr± posiada Fosanic, to inhibitor enzymu alfa-amylazy trzustkowej, który spowalnia rozk³ad wêglowodanów z³o¿onych, a przez to:
wp³ywa na obni¿enie poposi³kowej warto¶ci glukozy we krwi
wtórnie zmniejsza poposi³kowe wydzielanie insuliny
obni¿a indeks glikemiczny potraw, pomagaj±c w utrzymaniu prawid³owej masy cia³a.

Fasolamina spowalnia proces trawienia skrobi, dziêki czemu poprawia tolerancjê glukozy
u osób z zaburzeniem metabolizmu wêglowodanów. Spowolnione przez fasolaminê trawienie skrobi nastêpuje ostatecznie w dalszych odcinkach jelit i w ten sposób niestrawiona skrobia nie przechodzi do jelita grubego, co zapobiega niepo¿±danym dzia³aniom np. biegunkom i wzdêciom.

Fasolamina - rewelacja na odchudzanie
Fasolamina to naturalna substancja pochodzenia ro¶linnego otrzymana z Phaseolus vulgaris, która u³atwia skuteczne odchudzanie w racjonalny sposób, a tak¿e obni¿a kaloryczno¶æ posi³ków i ogranicza wch³anianie cukrów. Pomoc w utrzymaniu prawid³owej sylwetki zapewni preparat Fosanic®, jedyny na polskim rynku wysoce oczyszczony preparat fasolaminy skutecznie i bezpiecznie spowalniaj±cy trawienie skrobi.
Fosanic® zmniejsza ryzyko nadmiernego wzrostu stê¿enia glukozy we krwi, obni¿aj±c tym samym indeks glikemiczny spo¿ywanych potraw wysokoskrobiowych. W wyniku dzia³ania preparatu nasz organizm otrzymuje mniejsze ilo¶ci glukozy, dlatego znacznie mniej wêglowodanów odk³ada siê w postaci t³uszczu.
Fasolamina, przed³u¿aj±c przebywanie w przewodzie pokarmowym zapasów skrobi, ogranicza tak¿e nasz apetyt. D³u¿sze uczucie syto¶ci sprawia, ¿e rzadziej siêgamy po niewielkie, ale tucz±ce przek±ski, co sprzyja korzystnym zmianom naszych nawyków ¿ywieniowych i obni¿aniu masy cia³a. Zmiana nieprawid³owych przyzwyczajeñ pozwala te¿ unikn±æ efektu jo-jo, czyli gwa³townego przybierania na wadze po zakoñczeniu odchudzania, które zwykle wystêpuje w przypadku stosowania „diety-cud.”

Fasolamina stanowi powa¿n± i racjonaln± odpowied¼ na problemy zwi±zane z oty³o¶ci±.
1 kapsu³ka Fosanic®, na krótko przed spo¿yciem g³ównych posi³ków, pozwoli ³agodnie, ale skutecznie pozbyæ siê zbêdnych kilogramów, a nastêpnie utrzymaæ prawid³ow± masê cia³a. Ponadto odpowiednia dieta i aktywno¶æ fizyczna w znacz±cym stopniu wp³ynie dodatkowo na nasze zdrowie i kondycjê.
1 kapsu³ka preparatu Fosanic® zawiera 40 mg inhibitora, co odpowiada 2500 FIP (jednostki aktywno¶ci inhibitora alfa-amylazy). Zawarto¶æ inhibitora alfa-amylazy w innych preparatach dostêpnych na rynku waha siê od 100 do 800 FIP. Co wa¿ne, jest to bezpieczny suplement diety, nie wp³ywaj±cy negatywnie na nasz organizm, co czêsto wystêpuje chocia¿by przy odchudzaj±cych herbatkach zio³owych (np. przeczyszczanie, niszczenie kosmków w jelitach).

Podejd¼ powa¿nie do odchudzania
Szczuplejsza sylwetka jest tak¿e zdrowsza i piêkniejsza. Ale tylko wtedy, je¶li do diety podchodzi siê z rozwag±.
"Diety cud" obiecuj±ce szybkie odchudzanie nigdy nie przynosz± d³ugotrwa³ych efektów. Co prawda, pocz±tki bywaj± ekscytuj±ce, zrzucamy kilogramy w szybkim tempie, ogarnia nas euforia lecz co dalej...? Czêsto efekt jo-jo bywa dowodem próby szybkiego amatorskiego odchudzania. Nieprawid³owe odchudzanie w efekcie grozi wzrostem a nie spadkiem wagi. Co wiêcej, prowadzi do problemów zdrowotnych i coraz bardziej utrudnia zlikwidowanie nadmiernych kilogramów i wyszczuplanie sylwetki.
Odpowiednia dawka fasolaminy w preparacie takim jak Fosanic® to w³a¶ciwy kierunek dla powa¿nego odchudzania.

[1]. www.zdrowie.med.pl
[2]. www.diety.us/?action=wiecej&id=3


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Ogl±dasz 1-1 z 1

Go¶æ • Czwartek [05.06.2008, 13:39:58] • [IP: 92.42.117.***]

Strasznie d³ugi tekst. Przeczyta³em tylko tytu³.

Ogl±dasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczê³o ³±cznie 4330 uczniów uczêszczaj±cych do szkó³, dla których organem prowadz±cym jest Gmina Miasto ¦winouj¶cie. W¶ród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczy³o próg szko³y podstawowej, rozpoczynaj±c tym samym swoj± przygodê z edukacj±. Z kolei naukê w szko³ach ponadpodstawowych rozpoczê³o 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjêto równie¿ 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach o¶wiatowych podlegaj±cych pod Urz±d Miasta ¦winouj¶cie pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje siê 577 nauczycieli wspieraj±cych dzieci i m³odzie¿ na ka¿dym etapie edukacji, a tak¿e 234 pracowników obs³ugi i administracji, dbaj±cych o sprawne funkcjonowanie szkó³ i przedszkoli ■