POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [21.02.2019, 20:17:11] • Polska

5 najważniejszych trendów żywieniowych, które będą królować w 2019 roku

5 najważniejszych trendów żywieniowych, które będą królować w 2019 roku

fot. Organizator

W 2018 na stołach gościły produkty dobrze nam znane, ale w zupełnie nowej odsłonie. Był to czas eksperymentów oraz szukania najlepszych, a przy tym naturalnych zamienników np. dla suplementów diety. Co nowego czeka nas w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy? Smaczna i zdrowa kuchnia od kliku lat wiedzie prym w trendach żywieniowych. Również w 2019 roku będzie podstawą naszego menu. Przedstawiamy 5 nowych i tych już mocno zakorzenionych trendów, które będą królować w tym roku.

1. Estetyczne jedzenie
Dania, przygotowywane przez najbliższe dwanaście miesięcy powinny być smaczne i zdrowe, ale także pełne kolorowych składników i fantazyjnie podane. Wszystko po to, aby zachęcały nas do jedzenia, bo, jak wiadomo, jemy przede wszystkim oczami. Jednak to nie wszystko… Przygotowywane potrawy powinny wyglądać estetycznie po to, aby idealnie prezentowały się na zdjęciach, które umieścimy w mediach społecznościowych. – O estetyce dania decyduje nie tylko finezyjne ułożenie składników dania na talerzu. Równie ważne są dodatki, których użyjemy. Dla przykładu do dekoracji coraz modniejszych zup kremów można użyć groszku ptysiowego, grzanek, jadalnych kwiatów czy różnorodnych serów – wyjaśnia Marzena Stokwisz z ZPC Brześć, rodzinnej firmy produkującej wyroby z ciasta ptysiowego.
2. Lody dla ochłody i nie tylko…
Rok 2019 będzie należał do lodów. Jednak nie do takich zwyczajnych, które kojarzą nam się z letnim przysmakiem. W tym roku królować będą lody rzemieślnicze o wyszukanych smakach. Będziemy mogli wybierać m.in. w takich smakach jak: hummus, czarny sezam, pomidor z cebulką, mizeria czy musztarda. Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie. Takie lody z pewnością przekonają do siebie zarówno zwolenników słodyczy, jak również fanów słonych przekąsek. Dodatkowo, jak przystało na wyroby rzemieślnicze będą one produkowane z naturalnych składników bez dodatków barwników, konserwantów i sztucznych aromatów.
3. Niezastąpione kiszonki
Kiszonki już od kilku lat zajmują czołowe miejsca w trendach kulinarnych. Nic w tym dziwnego. Są one bowiem najlepszym źródłem kwasu mlekowego. Substancje powstałe w czasie fermentacji oczyszczają nasz organizm i wzmacniają nasz system odpornościowy. Dodatkowo kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach wspomagając w ten sposób nasze trawienie. Kiszonki pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację. Wśród żywności fermentowanej, po którą warto sięgać na co dzień, możemy wymienić kiszoną kapustę lub ogórki, jak również jogurty i kefiry.
4. Więcej warzyw i owoców
O tym, że należy jeść owoce i warzywa nikomu nie trzeba mówić. Słyszeliśmy to nie tylko od mam i babć, ale także od dietetyków. W tym roku zaczniemy poważnie traktować te apele. Tegorocznym hitem będą różnorodne sałatki warzywno-owocowe. Będą one serwowane jako dodatek do obiadu, czy po prostu, jako alternatywa dla drugiego śniadania lub podwieczorku. Warzywa i owoce zawierają w sobie beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP, które regulują wszystkie procesy zachodzące w organizmie. Dodatkowo posiadają mnóstwo błonnika i dużą ilość wody, dzięki czemu dłużej będziemy czuć sytość i zadbamy o naszą linię.
5. Nasiona – naturalne leki
Nasiona to niecenione źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wprowadzając je do codziennego menu możemy zapobiec wielu chorobom, takim jak np. miażdżyca, choroby serca czy nawet rak. Stosowanie nasion pozwala także utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego. Niewątpliwym plusem tych dobroczynnych maleństw jest to, że możemy wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. – Nasiona to doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, zup i sosów. Niektóre, takie jak np. nasiona lnu, podczas wypieków częściowo zastępują mąkę. Dodatkowo coraz częściej można je spotkać jako składnik gotowych przekąsek takich jak np. słomka ptysiowa pełna nasion – dodaje Marzena Stokwisz z ZPC Brześć.

W 2019 roku na talerzach ma być przede wszystkim zdrowo i kolorowo. Główną rolę w naszym menu odgrywać będą dobrze nam znane produkty. Nie zabraknie jednak frykasów dla fanów nowych, wyszukanych smaków.

Joanna Walczak
Junior Account Executive


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■